Upplevelser på Uppsala C

Uppsala resecentrum och bangårdGjorde ett tillfälligt nedslag på Uppsala C för ett snabbt tågbyte men pga lite strul ute på linjen var jag tvungen att invänta försenat tåg.

Gick därför in på SJ:s Kundservice då detta är det enda ställe på Uppsala C som är någorlunda varmt nu under vintern.

Det var mycket folk i lokalen med soffor upptagna av fyllon som sover medan resenärerna får stå och vänta och de som fått sittplats blir utsatta av tiggare som vill ha ”två tior”.

Personalen gjorde ihärdiga försök att avvisa icke resenärer men de kom hela tiden tillbaka.

Inte helt kul men man är lite ambivalent inför situationen.

I och för sig så vill man som betalande resenär gärna kunna sitta ned medan man väntar på sitt tåg och kunna slappna av utan att bli störd av tiggare som ber om pengar eller tar upp platserna genom att sova på bänkarna.

Å andra sidan finns det ett socialt perspektiv som är svårt att inte ta hänsyn till nämligen att alla kanske inte har haft samma möjligheter i samhället och just denna kväll var det ruskigt kallt ute.

Men skall SJ:s kundservicelokaler vara lösningen på detta problem ?

Livet är kanske inte så enkelt och det måste finnas plats för alla.

Men det finns stunder där man längtar efter SJ:s lounger.

2 svar to “Upplevelser på Uppsala C”

 1. Sven O. Sjöstedt Says:

  Good Morgon och Gott Nytt År,

  Tack för alla dina inlägg och berättelser i Postvagnen. Jag är lite avundsjuk på ditt resande måste jag erkänna. Emelletid så jobbade jag vid SJ under åren 1962-83 och var stationerad på Uppsala C under några av de åren. Redan då hade vi problem med att väntsalen, inte bara på Uppsala C, var allmän värmestuga och samlingslokal. Vid den tiden hade vi bland annat spritutlämning i Knivsta. SJ agerade systembolag där. Och naturligtvis hade många svårt att hålla sig för att provsmaka det de hämtat ut tills de kommit utanför väntsalen. I väntsalen i Järlåsa var det tvärt om. En av järnvägsexpeditörerna i Järlåsa var bordtennisfantast, tillika officiell bordtennisdomare. Han hade satt upp ett bordtennisbord i väntsalen och där samlades traktens ungdom för bordtennisspel under ordnade former. Man kan ju alltid fundera on det skulle kunna komm till stånd någon slags överenskommelse mellan järnvägen och det sociala i samhället att ordna fritidsgård i den generella vätsalen och så ha en speciell lounge för de resande där endast biljettinnehavare har tillträde. Några allmänt virriga tankar så här på årets första dag. Ser fram emot dina nästa bloggar och inlägg i Postvagnen.
  Sven

 2. Jonas J Says:

  På tal om att besöka stationer/platser måste jag med värme rekommendera Resplus kartkatalog. Hittade min (anno 2005-06) när jag röjde lite i arbetsrummet, och det slog mig på direkten vilken detaljerad och värdefull förteckning detta är.

  Nära på ett hundratal tätorts- och lika många stationskartor återfinns här. Internet i alla ära, men den detaljrikedomen som finns på dessa kartor kan du icke hitta någon annanstans. Dessutom får du fina Respluskartor som detaljerat beskriver samtliga resvägar i Sverige samt en schematisk karta för tågtidtabeller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: