En fika i Bruksvallarna med fortsättning i Narvik

startbild3 Idag är jag på väg till Bruksvallarna för att träffa min bror och svägerska och ta en eftermiddagsfika med dom.

Resan blir lite lång med tanke på att jag bara skall fika och se mig omkring på plats som jag inte varit förrut.

För att göra det hela krångligare börjar jag resan med en tur till Göteborg.

Så här planeringen ut

Stockholm – Göteborg (X2000)
Göteborg – Östersund (Nattåg)
Östersund – Funäsdalen (Buss)
Funäsdalen – Bruksvallarna (Buss)

Fika i Bruksvallarna

Bruksvallarna – Funäsdalen (Buss)
Funäsdalen – Bruksvallarna (Buss)
Östersund – Stockholm (Nattåg)

Stockholm – Göteborg X2000

Efter en avstamp i den trevliga loungen på Stockholm C där jag försökte vara lite inkognito men skändligen misslyckades blev den X2000 till Göteborg för att där ta 19.00 tåget riktning Storlien men målet Östersund.

På Göteborgståget blev jag igenkänd igen av den trevliga unge mannen i Bistron där jag njöt av en fräsch räkmacka.

Göteborg – Östersund (Nattåg)

Jag kunde ta natttåget i Stockholm men då hade resan blivit för kort och dessutom gillar jag just resan Göteborg – Stockholm med samvaro i Bistron och film på kvällen även om jag kanske är fel målgrupp för High School Musical 3.

Sov alldeles utmärkt som vanligt och missade både rangeringen i Stockholm och det ofta lite stökiga stoppet i Sundsvall. Det är helt klart att man börjat bli van sovvagnsåkare.

IMG_2818 Infarten till Östersund blev en otroligt vacker upplevelse med den upåtgående solen på en molnfri himmel som nästan satt eld på vackra vionterlandskapet. Absolut värt att stiga upp en halvtimme tidigare för att uppleva.

Östersund

Frukost på Hotel Scandic som tyvärr är en katastrof men som fått ett eget inlägg ( SJ frukostställe Scandic Östersund besvikelse ).

Östersund – Funäsdalen/Brksvallarna/Ramundberget (Buss)

IMG_2836 Resan till Funäsdalen skedde med en trevlig länsbuss och bara 4 passagerare genom ett pastoralt landskap med strålande solsken.

Enda lilla mankemanget var att vattnet på taletten inte fungerade men det är man ju  van vid från X2000 så man klarar sig med våtservetter.

Efter en stund i det trevliga Funäsdalen och dess tturistbyrå/kafé fick jag besked om jag inte kunde träffa min bror och svägerska då de var uppe på fjället i solskenet – vilket var en del av planeringten.

IMG_2850 Istället blev det Skidbuss/Skolbuss till Ramundberget som fyllt med skidåkande familjer i det fina solskenet antingen i backarna eller ute på fjället.

 

Nu blir det ändring i mina resplaner och efter Ramundberget skall jag till Narvik!

Jag åker som planerat åter med buss till Funäsdalen/Östersund och nattåg till Stockholm men jag byter i Ånge till nattåget till Narvik! 

Här vilar inga sorger här inte!

Jag åker till Narvik och vänder tillbaka samma dag så resan blir på detta sätt bara en dag längre. Samtidigt kommer jag till Narvik vilket jag missade vid tidigare försök ( Se Första resan till Narvik – AVBRUTEN! )

Ramundberget/Bruksvallarna/Funäsdalen – Östersund (Buss)

Resan tillbaka till Östersund var lika trevlig som uppresan och i en bekväm buss med gått om plats kan man lätt åka långt. Det enda som är synd är brist på eluttag så man kan bara använda datorn så länge batterierna räcker dvs 1,5 timmar.

Blev glatt överraskad hur bra kombinationen dator, mobilt bredband från Telia, Skype och mina trådlösa hörlurar fungerade.

Jag kunde utan svårighet hålla Skypesamtal gående med utmärkt kvalitet från bussen när vi for igenom Härjedalen/Jämtland. Mycket bättre samtalskvalitet och framförallt inga avbrott som med min Tele2 mobil.

Östersund – Ånge

När vi anlände till Östersund stod nattåget från Storlien redan inne så det var bara att slänga in ryggsäcken i sovvagnskupén och trava till Bistron för efterlängtat kvällsmål.

Ombordaren hade min uppsatt som resande Östersund – Stockholm blev mäkta överraskad av att jag bara skulle åka egen 1 klass sovvagnskupé en timme till Ånge vilket han nog tyckte var lite lyxigt.

Ånge – Narvik

Hann med ett nattmål i Bistron innan den stängde efter Ånge och sedan i säng med en bra film på datorn.

Nattågen till Narvik har inte kupéer med toa/dusch men jag hade toan bredvid min kupé och duschrummet var en stort och en höjdare med obrgränsat antal badhanddukar så det var helt OK ändå.

Det är dock inte alltid lätt att duscha när tåget kränger så man får verkligen hålla i sig.

IMG_2887 Efter Boden öppnade Bistron igen och då startade dagen med räkmacka och kaffe. Kanske mindre nyttigt men lite lyxigt och kändes helt rätt när vi senare passerade Polcirkeln.

Resan ned till Narvik var nog den bästa tågresa jag upplevt med spekatukulära vyer av branta stup och djupa fjordar. Man undrar hue man egentligen kunde bygga en sådan här bana men tydligen gick det.

IMG_2916 Resan tillbaka upp från Narvik till Riksgränsen var om möjligt ännu mer spektakulär och videokameran gick till dess batteriet tog slut. En verkligt hissnande tur.

Resan ned till Kiruna med den nedåtgående solen över vinterfjällen var en av dessa upplevelser man kommer att leva länge på.

4 svar to “En fika i Bruksvallarna med fortsättning i Narvik”

 1. SJ frukostställe Scandic Östersund besvikelse « Årskort Guld SJ Says:

  […] Årskort Guld SJ Iakttagelser från en som köpt ett Årskort Guld hos SJ för att under ett år resa omkring i landet. « En fika i Bruksvallarna […]

 2. Gustav Says:

  Vart i Bruksvallarna bor din bror? Vi har många år i rad besökt Bruksvallarna över påsken och bott brevid Bilisten-macken.

  • arskortguldsj Says:

   Gustav,

   Jag vet faktiskt inte var han bor. Dessutom är dom uppe på fjället idag då det är så fint väder så jag träffar dom inte.
   Stannar i Funäsdalen eller fortsätter bortom Bruksvallarna.

   /Årkort Guld SJ

 3. Jonas J Says:

  Ser fram emot ett riktigt elakt inlägg rörande Sveriges sämsta hotelkedja: Scandic Hotels. Vad de gjort med denna verksamhet överstiger vida mitt förstånd, och jag kan förstå att till och med äta frukost på denna skitkedja är ett äventyr dessa dagar. Jag har sakta brutit mig ur deras avtal och är med firman idag en lagon gnällig kund hos Elite Hotels.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: