Snylta på 1 klass eller smart platsutnyttjande?

image En fråga som har minsgt två svar är om det är OK att sätta sig i 1 klass om det är fullt i 2 klass.

Denna situatation aktualiserades idag på SJ Öresundståg från Göteborg söderut som var minst sagt packat med resenärer.

Själv fick jag ingen plats på tåget men chansade och hittade två lediga platser i 1 klass.

Det kändes lite lyxigt att sitta skönt med gott om plats när jag visste att resten av tåget var packat med folk som, stod som packade sillar i gångarna.

En liten grabb frågade om platsen bredvid mig var ledig (vilken den var) men mitt själviska jag gjorde att jag frågade honom vänligt om han hade 1 klass biljett vilket han sade sig inte ha varvid han försvann.

Vid nästa station blev ytterligare två platser lediga i 1 klass och togs dom i besittning av den lille grabben och hans mamma som på detta sätt löste probloemegt med att det inte fanns plats i 2 klass.

Var det fel att åka i 1 klass för 2 klassbiljetter eller var det ett bra sätt att fördela platserna i tåget dvs utnyttja och fylla upp lediga platser 1 klass med passagerare som hade 2 klassbiljetter men som inte hade fått plats?

13 svar to “Snylta på 1 klass eller smart platsutnyttjande?”

 1. Stefan Westman Says:

  Hej

  Om du googlar lite så kan du se att denna fråga är/var särskilt het i just Öresundsregionen (Skåne). Het är/var också frågan om möjlighet att boka plats på Öresundståg. D.v.s. det faktum att man blandar pendlare med långväga resenärer på samma tåg gör att det gärna uppstår dispyter gränsande till krigsorsaker 🙂
  SJ var stenhårda. 1a klass biljett krävdes för att sitta i första klass, oavsett platstillgång i övrigt. Jag tror DSBfirst driver samma linje.

  stefan

 2. arskortguldsj Says:

  Stefan,

  Tack för din kommentar.

  I detta fall var det SJ Öresundståg som jag åkte med.

  (Kanske var det bilden med 1 och 2 från DSB som lurade dig till att tro att det var DSB jag åkte med.) 🙂

  Ledsen i så fall att jag var oklar i mitt inlägg.

  /Årskort Guld SJ

 3. Stefan Westman Says:

  Hej

  SJ var i Malmödebatten stenhård med 1a klass. Biljett krävs.
  Nu (efter 10 jan) gissar jag att DSB First fortsatt har blandade resenärstyper medans SJ Öresundståg har uteslutande långväga resenärer.
  De flesta som betalt 1a klass tycker nog det är ”fusk” om man tillåter 2a klass köpare att sitta i 1a klass.

  stefan

 4. Linus Larsson Says:

  På (icke-SJ) Öresundstågen kan man också betala 30 kr per län man reser igenom för att få åka 1:a klass i stället för 2:a klass. Detta kan man göra på tåget direkt till konduktören (… förlåt, train managern menar jag naturligtvis).

  Så det är alltså ganska enkelt att ”uppgradera sig” om det är fullt i 2:a klass. Och inte så dyrt om man gör det någon enstaka gång (såvida man inte åker kort resa men passerar länsgräns).

 5. Pendlare Says:

  Ska man åka i 1:a klass skall man ha biljett för 1:a klass. Det är väl ganska självklart tycker jag! Var för skall man annars betala för en dyrare (i alla fall oftast men inte alltid med SJ:s minst sagt knäppa prissystem) biljett? Det är ju inte rätt mot dem som betalat det högre priset om det sedan kommer in personer med 2:a klass biljett. Eller?

 6. Henrik Says:

  Det har hänt många gånger att jag fått stå i gången tillsammans med andra som packade sillar en timme eller två. Jag skulle inte tveka alls att gå över till första klass om det krävdes. Jag uppmanar folk till att göra det. Bara för att man åker 2 klass betyder det inte att man ska acceptera att stå.

 7. Anneli Helgesson Says:

  Jobbar på SJ, och måste säga att jag och de flesta av mina kolleger inte skulle tillåta resenärer med biljett i andra klass att sitta i första. Vill man ha garanterad sittplats i andra klass, går det att göra en sittplatsreservation vid biljettköpet. Annars får man acceptera att ev få stå. Jobbar på X2000, och det är inte ovanligt att hitta resenärer med ”fel biljett” i första klass vagnen, och vi säger alltid till, antingen får de betala en uppgradering, eller flytta tillbaka till sin sittplats. De resenärer som sitter i första klass har betalat för den komforten, och det skulle inte vara rätt mot dom att handla på annat vis.

  • arskortguldsj Says:

   Annelie,

   Jag har ingen annan åsikt men jag noterar formuleringen ”jag och de flesta av mina kolleger inte skulle tillåta resenärer med biljett i andra klass att sitta i första.”

   Är detta något som det är upp till ombordaren att ta beslut om?

   Jag menar inte specialfall som familjen som åkte i en fullsatt 2 klass vagn och fick platser där det hänt ”en olycka” och blev uppgraderade till 1 klass som kompensation.

   Ibland får jag intrycket av att ombordaren inte bryr sig – varför tjafsa med en ”glidare” då det inte ger något annat än obehag?

   Men vi som har betalat för 1 klass noterar direkt vad som sker och gillar definitivt inte att betala för 1 klass och sedan andra ”får” samma service för priset av 2 klass.

   På en del linjer är det ingen skillnad alls mellan 1 och 2 klass annat än priset. Motiveringen enligt SJ Kundtjänst till det högre priset i 1 klass är att det mindre folk i 1 klass men när dessa lediga platser upptas av 2 klass passagerare blir man lite betänksam över just den motiveringen.

   Nu är detta ingen stor fråga men jag som reser mycket och har tid att se vad som händer ser hur väldigt ofta det förekommer ”glidare” och även en hel del andra spännande saker.

   Slutligen ett hjärtligt tack för att du ville ta dig tid att kommentera mitt inlägg.

   /Årskort Guld SJ

 8. Lennart Says:

  Hej!
  När jag var tågmästare så tillät jag aldrig att folk med 2:dra klass biljett satt i 1:a klass! Ville dom sitta kvar, så fick dom lösa upp sig, annars bara flytta, detta trots att tåget var fullt!

 9. Anneli Helgesson Says:

  Det var ju en olycklig formulering från min sida, vi ska naturligtvis alltid vara uppmärksamma på att man sitter på den plats man köpt, men sen, vilket ni resenärer är uppmärksamma på, är det ju väldigt individuellt hur nitiska vi är, om vi vill ta den konflikten på ett kanske överfullt tåg. Men vi ska alltid agera. (Fast glidare finns både bland resenärer och tågpersonal.) Det är så, att vill man inte riskera att stå i andra klass, måste man göra en sittplats reservation, det är aldrig ok att sätta sig i första klass. Och tack för en underbar blogg, så roligt och tänkvärt för oss som jobbar ombord att läsa.

 10. arskortguldsj Says:

  Annelie,

  Jag har full förståelse för din ”pragmatiska” inställning och i stort sett fungerar det säkerligen alldeles utmärkt.

  Kul att du gillar bloggen som jag skriver som inspiration för de som gillar att åka tåg och som en ringa återkoppling till er som jobbar och gör mina resor på tåget så trevliga.

  /Årskort Guld Sj

 11. Anton Says:

  Om man köper en 1:a klassbiljett så är det väl för att man själv vill garantera sig den platsen.. Tycker det verkar väldigt missunsamt och rätt osympatiskt att inte låta personer med 2:a klass biljett få sitta istället för att stå upp i ett par timmar om nu den platsen är ledig..
  Vad vinner man själv på att andra inte kan få någt extra ibland?
  I slutändan handlar det om en jävla stol du själv inte sitter på..

  Skärp er!

  • Anders W Says:

   Det handlar inte bara om missunnsamhet. Jag har många gånger tvingats stå Stockholm-Västerås när ”misstänkta” 2-klass resenärer fyllt upp 1 klass innan jag kommit ombord på ett överfyllt tåg. Eftersom jag inte har möjlighet att boka platsbiljett på mitt kort och inte heller har nån lust att gå runt och fråga folk om de verkligen har 1-klassbiljett kan jag bara hoppas på att konduktören kommer förbi, vilket inte sker på de överfyllda tågen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: