Nytt mode på SJ tågen – Läppiercing

hf_piercing_072508 Häromdagen upplevde jag när jag viserades på X2000 att det modet med läppiercing även spritt sig till SJ:s ombordpersonal.

Kanske beror det på jag inte är inte är purung som gör att jag har svårigheter med detta mode framförallt när det gäller sådana som jobbar med kundkontakt.

Jag hade i alla fall svårigheter att titta på ombordaren vid viseringen för jag känner viss obehag när jag ser smyckena som sitter i läpparna.

Jag vet att det förekom att personalen i min ICA Maxi butik också hade läppiering en kort tid men det försvann snabbt efter det att kunderna tyckte det var otrevligt.

Kanske SJ borde fundera på om resenärerna delar personalens uppfattning om läppiercing.

På ICA kunde jag under den korta läppiercing-perioden välja annan kassa men på ett tåg har man inte samma möjlighet att välja vem som viserar en.

Men jag är kanske lite gammalmodig då jag inte uppskattar läpp-iercing.

Annonser

15 svar to “Nytt mode på SJ tågen – Läppiercing”

 1. Tobbe Says:

  I så fall är även jag, med mina 44 år, gammalmodig. Håller med dig till fullo. Jag tycker att man kan ställa krav på att människor i serviceyrken håller en viss nivå av anständighet i sitt visuella uttryck. Läppiercing är inte anständigt utan snarare vidrigt och motbjudande och uttrycker ett fullständigt ointresse för stil och hyfs.

 2. Jesper Says:

  Det är faktiskt förbjudet enligt uniformsreglementet att bära olika former av synliga piercingar! Så klaga hos den som är ombordansvarig och eller SJ Kundtjänst så skärper dom sig nog ska du se 🙂

 3. Robert Says:

  Instämmer till fullo. Är man ett företags ansikte utåt passar det sig verkligen inte att se ut hur som helst.

 4. PP Says:

  Jag tycker att piercing är fint!

 5. Lisa Says:

  Piercing som piercing! varför är det inte lika förskräckligt & motbjudande med en öronpiercing? Jo för det har blivit socialt accepterat. Vad exakt är det som är obehagligt med en ring i läppen, men inte i örat? Om personen i fråga sköter sin hygien & tvättar med speciella medel osv så kan det väl inte vara värre än med ngn som fått mat mellan tänderna eller vad som helst. Varför ska personer som arbetar med kundkontakt vara helt likriktade & inte få ha ngt personlig attribut eller smycke, i öra som läpp. Samhället borde få speglas även där. Ett litet smycke, jösses. Jag bodde i Gävle i 3 år. Den enda busschaufför jag minns var han med snäckarmbandet.

 6. Mikael Kaiser Says:

  Hej Lisa.

  En känd person sa en gång ”the beauty is in the eye of the beholder”. Det är oerhört viktitgt att man i lika stor utsträckning som man betraktar sig själv också gör det utifrån en annan människas perspektiv. Det är inte sällan som sanningen kan finnas där. Man kan heller inte bortse från att vi lever tillsammans med andra och att fokus många gånger ska ligga på att göra tillvaron njutfull för andra. Skulle alla människor bara agera utifrån ett jag-perspektiv skulle jorden vara en fasanfull plats.

  En lämplig läsning för dig, Lisa skulle vara Margareta Ribbings publikationer i Dagens Nyheter. Ribbing är samlevnadsexpert och kan förklara på ett begripligt sätt hur viktigt det är att flytta ut sitt fokus och se sig själv från ett medmänniskoperspektiv.

  Ett sista citat är från en mycket känd bok utan författare ”man ska vara mot andra som man vill att de ska vara mot en själv”.

 7. cecilialialialia Says:

  Som att man har smink, eller kläder, har vissa piercingar. Jag tror att vissa känner sig nakna utan smycken (eller vad man kallar det) i ansiktet.
  Och, om man tycker det är obehagligt kan man väl titta bort? Eller bara acceptera att människor är som de är 0.o

  • arskortguldsj Says:

   cecilialialialia,

   ”Och, om man tycker det är obehagligt kan man väl titta bort? Eller bara acceptera att människor är som de är 0.”

   Jo, det kan man men det är kanske så att man måste anpassa sig till omgivningen mer eller mindre. Och jobbar man i ett serviceyrke där de man ger service till inte uppskattar piercingen så får man nog förhålla sig till det – antingen genom att ta bort smyckena eller välja något annat jobb.

   Just SJ har tagit ställning till detta och (synliga) kroppsmycken är inte tillåtna.

   /Årskort Guld SJ

 8. cecilialialialia Says:

  Okej då. Du har nog rätt.
  Men, varför just läpp-piercing? Eller, gäller detta alla piercingar överhuvudtaget?

 9. Therese Says:

  Men snälla. Vem bestämmer vad som är anständigt?

  Är det samma sak med tatueringar? Hårfärg, massor av smink?

  Tycker det är helt fel att man inte får bli flygvärdinna å jobba på vissa bolag om du har synliga tatueringar.

  LARV och SUCK.

  Enda gången du behöver tänka på service hit å dit är när du jobbar på restaurang, kockmössa0 undan med håret å noga handhygien…

  Då borde personalen på SJ förbjudna kors och andra symboliska halsband också då?

  När ska det här jantelandet respektera individualister å inte medelmåttor som följer med strömmen. Det är faktiskt kroppskonst å en del av mångas identitet. Men jag repsekterar din åsikt även om jag def inte håller med om den. inte i det här fallet.

  Hoppas iaf att du får ett bra reseår.

  • arskortguldsj Says:

   Therese,

   Jag tror att det i grunden är frågan om vad huvuddelen av resenären har för förväntningar och jag tror att de flesta inte tycker att tex läppiercing är snyggt.

   Det här inlägget skrevs för nästan två år sedan men det sista året har jag inte sett någon tågpersonal ej heller butikspersonal på min ICA Maxibutik med läppiercing eller synliga dominerande tatueringar.

   Kanske bara inbillning men det är i alla fall mitt intryck.

   /Årskort Guld SJ

 10. Sandra Says:

  Wow, detta var nog det larvigaste jag läst på länge, det är som att säga: jag tycker ibland det är äckligt med gubbar inom service, de kan få många att känna obehag, borde företagen sparka alla över 40/50 inom service yrken för att en del yngre tjejer tycker det är obehagligt?

  Det viktigaste inom service är väl hur man hanterar kundkontakt och inte hur man ser ut. Döm inte hunden efter håren.

  Vet att detta är ett gammalt inlägg, men det är så barnsligt att det måste kommenteras. Jag har själv piercing, jobbar inte inom service men har hjälpt många damer (50-60 år) som trillat och skadat sig, har i värsta fall tagit en dam till akuten för operation, när ingen ”normal” icke-piercad människa stannat för att hjälpa, borde jag ha låtit bli för att jag är piercad och de damerna kan uppleva att det är äckligt att jag har en läppiercing? Om inte annat kanske jag borde låta bli för att damen jag hjälper kanske är den som ser till att jag inte kan få jobb där jag vill?

  • arskortguldsj Says:

   Sandra,

   Nja, det finns två sidor av det hela och jag har berört den estetiska delen dvs de som kunderna upplever.

   SJ har beslutat hur man vill att företaget skall representeras i klädsel och även vad det gäller piercing och tatureringar förmodligen med en uppfattning av vad kunderna förväntar sig.

   Man kan ha olika synpunkter på vad som är snyggt och fult men varje företag måste naturligtvis ta hänsyn till hur man vill uppfattas och många har uppfattningen – som jag – att piercing och tatueringar inte är snyggt och i många fall otrevliga att se på.

   Men det är liksom med mat – kunden väljer bort det som inte ser gott och trevligt ut även om det kan vara både välsmakande och nyttigt – Så fungerar människan.

   Kan notera att även i min stora livsmedelhall ( Sveriges största ) har alla piercingar försvunnit – kanske för att många kunder hade synpunkter.

   Men vad som är snyggt eller inte är väldigt individuellt och jag respekterar naturligtvis din uppfattning – självfallet.

   /Årskort Guld SJ

   • Sandra Says:

    Klart det finns två sidor av vad man tycker är snyggt, men det har ju inget med personlighet och service att göra. Men ditt inlägg svara inte på min kommentar utan bevisar snarare att du står fast vid trångsynthet. Ska jag sluta hjälpa äldre och bara titta på när dom behöver hjälp, dom kan ju tycka det är äckligt att jag hjälper dom. Ska jag börja vägra vara i kontakt med tjänstemän över 40, dom är ju ganska äckliga. Ska jag ringa SJ och Min mathandel och be dom sluta anställa män över 40 för jag tycker det är äckligt, och många unga tjejer är ju beredda att hålla med. Sen får vi ju inte glömma att fula människor intr får jobba för att dom är just fula. Ser du hur absurt det skulle vara? Bit i det sura äpplet och visa lite respekt för individer.

 11. erika Says:

  I så fall ska jag ta mig faan ringa och klaga varje gång jag åker tåg och ser nån personal med hål i öronen då för det är ju också synliga piercingar! Löjliga skitregler som INTE respekterar människor som dom är anser jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: