Inlandsbanan – Södra delen

I veckan gjorde jag min första resa med Inlandsbanan och för att göra det enkelt började med den södra delen dvs Mora – Östersund för att sedan arbeta mig norrut.

Resan upp till Mora gick med morgontåget och jag hade förmånen att lyssna på en erfren ombordare med många år på järnvägen som kunde berätta både det ena och det andra och om intressanta profiler som jag tyvärr inte kan skriva om här – men kanske i ett annan sammanhang.

I Mora fick jag invänta Inlandsbanans avgång och passade på att åka lokalbuss på tågbiljetten (!) och se kända platser som man sett på TV men aldrig i verkligheten då jag inte tidigare hade varit i Mora.

IMG_0670IMG_0662IMG_0669

Väl ombord på Inlandsbanan kunde jag välja min favvoplats dvs längst bak till vänster och med 4 plyschplatser för mig själv och därifrån kunde jag njuta av landskapet som passerade förbi med undantag för när vi jagades ut i den björnrika naturen av den charmfulla guiden för att kolla på ett björnide.

 IMG_0697IMG_0708IMG_0717IMG_0721  

På ett ställe hade en dam ett sommarhus och för att besökare skulle veta var de skulle stiga av hade hon gjort små troll som stod och väntade på tåget (det fanns ingen station där utan man fick be lokföraren stanna vid “trollen”).

IMG_0728IMG_0731IMG_0730 

När vi började närma oss Östersund var det dags för mat i Åsarna där vi kunde välja mellan Renskav och Regnbåge. Jag valde Regnbåge med Rödöpotatis vilket jag definitivt inte ångrade. Mina medresenärer valde Grillkorv med Pommes vilket kanke inte var så fantasifullt.

IMG_0760IMG_0746IMG_0741

Jag hade 15 minuter tillgodo till det södergående nattåget tillbaka till Stockholm och när vi började bli lite sena blev jag allt mer orolig. Men inte lokförarna – kanske för att de bor i Östersund – men det löste sig med 6 minuters marginal.

Jag tackade personalen för en toppenresa och med deras avskedord – Du hinner ta en drink på Stadt – klingade i öronen  äntrade jag nattåget åter till Stockholm.

6 svar to “Inlandsbanan – Södra delen”

 1. Madelene SJ Says:

  Vilken resturang åt du på i åsarna? Jag har en gammal klasskamrat som jobbar där på något hotell tror de har en resturang också.

 2. Madelene SJ Says:

  Jag googlade lite och hittade http://www.vildmarkscafe.se/index2.asp?page=start&lang=swe där jobbar mig kompis. Det var inte en resturang utan ett cafe. Så fel jag hade.

  • arskortguldsj Says:

   Madelene J,

   Ja, det finns en hel del att välja på längs Inlandsbanan.

   Jag kan fortfarande inte smälta hur man kan åka Inlandsbanan och äta middag på en restaurang med lokala specialiteter och beställa – Grillkorv och pommes!

   Det kan man äta utanför T-banan i Bandhagen.

   /Årskort Guld SJ

 3. Madelene SJ Says:

  Haha man kanske är feg och inte vågar välja något annat. Hittade en artikel om SJ om du vill läsa den. Handlar lite om förseningar och om vårt nya restidsgaranti. http://www.na.se

  • arskortguldsj Says:

   Madelene SJ

   Jag har kanske en bättre länk som pekar direkt in på artikeln.

   Det står klart en hel del intressant om bland annat att komma försent till tåget och den nya restidsgarantin som jag rekommenderar alla att läsa (tillsammans med läsarkommentarerna som breddar frågorna).

   Själv blev jag insprirerad att skriva lite om bägge ämnena men det kommer i separata inlägg.

   Tack i alla fall för länken och ”inspirationen”.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: