Sovvagnsmania eller en natt i Bräcke

Revsjön en skön sommarnatt

Igår kom jag på att det troligen skulle gå att resa med nattåg över natten från Stockholm och komma tillbaka till Stockholm nästa morgon.

Kollade upp nattågen som passerade Ånge och fann att nattågen 92 och 91 skulle medge en bytesmarginal på cirka 30 minuter i Ånge.

Frågade om min särbo vill följa med och till min förvåning svarade hon JA så jag bokade 1 klass sovvagn upp och ned. Då man inte kan boka sovvagn till/från Ånge bokade jag istället till Luleå respektive från Boden.

Fick dock biljetter på tågen 10092 och 10091 men jag trodde att skillnaden mot de tåg 92 och 91 jag skulle åka var en intern SJ-fråga så det brydde jag mig inte så mycket om.

Hade dock en liten aning om att något inte stämde så jag ställde en krontrollfråga till de otroligt kunniga skribenterna på Postvagnen och fick snabbt svar att det är olika tåg men att tågen 100xx stannar i Bräcke i stället för Ånge och att bytestiden skulle vara 60 minuter mot 30 i Ånge.  Så Bräcke var ett lika bra alternativ som Ånge.

Klockan 19.00 lämnade vi Haninge och en timme senare gled vi ut från Stockholm C mot Bräcke i vår sköna 1 klass sovvagn.

I höjd med Upplands Väsby försvann elen i vagnen och när jag hämtade ombordaren i den knökfulla restaurangvagnen så gick elen i hela tåget (och troligen också på linjen). Så där stod en massa fikasugna resenärer och en lätt frustrerad med charmig ombordare som inte kunde sälja då kassaregistret hade stannat.

Efter en stund kom elen tillbaka till linje, tåg och vagn och vi fortsatte upp mot Norrland.

Vårt tå lämnar Bräcke för vidare resa till Luleå Nu gäller det att snabbt hinna somna innan det var dags att stiga upp klockan 01.04 för att byta tåg i Bräcke.

 

Enda lilla kruxet med byte i Bräcke är att väntsalen är stängd just de timmar när Årskort Guld SJ med särbo skulle byta tåg.

Fönster lämnat öppet på den stängda stationen i BräckeNu är det uppstädet i väntsalenNågra kanske kommer ihåg att jag varit i väntsalen i Bräcke tidigare och det var en högst tvivelaktig upplevelse (Bräcke väntsal – En katastrof).

 

Nu skulle den vara stängd men ett fönster stod öppet men inte ens den vägen behövde vi använda oss av för dörren in från gatan var olåst så det var bara att stiga in!

Och nu hade man röjt upp och till och med toaletten gick att använda om det hade behövts.

Även Bräcke har sina demoner När vi satt inne på den stängda stationen gick tjuvlarmet men det var förhoppningsvis från någon annan byggnad.

 

Å andra sidan hinner väl inte polisen komma till Bräcke förrän efter någon timme så det var bara att sitta lugnt.

Bräcke sett från Revsjöns strand Den närliggande Revsjön inbjöd till ett kort besök och Årskort Guld SJ ångrade att ha inte tagit med en handduk från sovvagnen och passat på att ta ett snabbisbad (och lämnat tillbaka den på nästa tåg förståss).

Då jag hade bokat återresan från Boden hade jag bett ombordaren på norrgående tåg kontakta södergående tåg att hålla kupén till dess de kom till Bräcke och detta fungerade alldeles perfekt och vi var väntade.

Nu gällde det att somna snabbt igen och som van sovvagnsresenär tog det bara 5 minuter att komma till ro och ytterligare några minuter att somna för att sedan vakna till ett soligt Uppsala och nybryggt kaffe med baguette med viltköttbullar i bistron.

Sedan pendel och buss hem och 08.00 var vi åter hemma efter 13 timmar och två resor med nattåg och ett besök vid Revsjöns strand i metropolen Bräcke.

Glömde jag att berätta att ombordaren på det norrgående tåget hade svårt att förstå varför man reser från Stockholm till Bräcke och tillbaka samma natt. Han är verkligen förlåten!

Annonser

5 svar to “Sovvagnsmania eller en natt i Bräcke”

 1. Thobias Says:

  Perfekt resa! En dag ska jag bli som dig…

  • arskortguldsj Says:

   Thobias,

   Mina barn är är lätt ifrågasättande till till din ambition. 🙂

   Jag planerar faktiskt att åke en sväng till bara för att badai Revsjön på natten – bara för grejen. Och sedan stå i blöta badkläder och blöt SJ handduk på perrongen klockan 2 på natten för att snabbt hoppa ombord på återvändande nattåg och in i duschen i WL1:an.

   /Årskort Guld SJ

 2. Svante Wennberg Says:

  Hej.
  Kul, att läsa om dina äventyr på spåret (-n) Jag läser alla dina berättelser med stort nöje. En liten rättelse bara, sjön vid Bräcke heter egentligen Revsundssjön. Den användes, som en del i transportleden mellan Jämtland och kusten vid Sundsvall, innan vår älskade järnväg, kom till.
  Ha de´
  Svante
  ombordare Stockholm C
  PS. Ja, vi har setts på tåget, när du en gång, åkte till Arlanda, för, att titta på flygplan.

  • arskortguldsj Says:

   Stefan,

   Tack för informationen om att sjön heter Revsundssjön.
   Kul att du gillar mina små reseäventyr.

   Numera åker jag inte så ofta till Arlanda för under sommaren fokuserar jag på uteaktiviteter när jag inte åker tåg. Och om allt blir som jag tänker så gör jag om resan till Bräcke och inkluderar ett bad i Revsundssjön under tågbytet. Vi får se om det blir någon varm kväll i Bräcke längre fram.

   /Årskort Guld SJ

 3. Bräcke by the night « Årskort Guld SJ Says:

  […] har varit i Bräcke tidigare ( Sovvagnsmania eller en natt i Bräcke ) och då hade jag ingen handduk med mig men denna gång var jag mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: