Jag älskar Köpenhamn

I veckan var jag åter i Köpenhamn och denna gång hade lite mera tid på mig och åkte ned med första och hem mied sista tåget från Stockholm.

Tanken var att reka Tivoli inför besök med barnbarnen men väl nera blev det istället vandring runt i stan mer eller mindre på måfå med men Ströget som utgångspunkt.

Frestelse man skall falla förUng dam med hund i blombestyckad cykelkorg

BjörnbärEgen frukt är guld värd

Kom på att jag aldrig sett “Den lile havsfrue” i verkligheten så efter att tittat på en imponerade kulturbyggnad och betraktat den fantastiska operahuset från andra sidan vattnet promenerade jag bort till den lilla damen. Väl där sällade jag mig till den minst sagt internationella turisthopen och gjorde som alla andra – fotograferade utav bara tusan.

Dukat med utsikt Läckert hus men vad? Cykelinstallation eller det bara blev så? Köpenhamns operahus

Skulptur i portingång "Living on the edge" Inga sorger här inte Nästan som i Rom - Men vad är det?Nästan parisik innegård i centrala Köpenhamn

Papmig entré till Köpenhamn från havet - Men vad är det? Litepompöst för min smak men annars helt OK.Vad är det som är så intressant?Känd ung kvinna

På vägen tillbaka hittade jag en ganska stor gömd “trädgård” som kanske var lite “tung” i arkitekturen men bjöd på möjlighet till sol, skugga och ro från det annars livliga gatulivet – litet av ett fynd tycker jag i alla fall.

En oas mitt i stan Undrar vad den här parken heter Klart imponerande operahus Hela parken kännetecknades av räta vinklar

På vägen tillbaka längs med Ströget spelade man dixilandsmusik som jag gillar och jag hade en högtidsstund och sjöng med i musiken – på danska.

 Äldre damed som njöt av god dansk mat och dixielandsmusik"Play it again Sam"Alla kom för att lysnaMörka moln men inget regn

Efter 5 intensiva timmar i solen i ett alltid lika trevligt och välkomnande Köpenhamn var det dags att sätta sig på sitt X2000 tåg och slumra in efter Plusmåltiden som vankades i Hässleholm.

Om någon vet namnen på de byggnader och platser jag har på bilderna få ni hemskt gärna hjälpa mig med det i kommentarerna.

  

Annonser

6 svar to “Jag älskar Köpenhamn”

 1. Jonas J Says:

  Gillar Köpenhamn! Det är en utmärkt stad att slå ihjäl lite tid i, och har varit en rastplats många gånger – både frivilligt och ofrivilligt för mig. Det sistnämnda när SAS sjabblat bort sig, så jag missat sista flyget. Då brukar man få en liten gul lapp till taxi, en slant pengar och inkvartering på något Radisson hotell. Rätt trevlig resegaranti.

 2. Michael DK Says:

  Har du nu varit i København igen 🙂

  Kyrkan är Frederiks Kirke – eller Marmorkirken som den kallas i vardaglig talan. Arkitekten inspirerades just av Peterskyrkan i Rom. http://www.aok.dk/byen-rundt/marmorkirken-frederikskirken

  Fontänen är Gefionspringvandet, där gudinnan Gefion plöjer loss Sjælland från Skåne. http://www.aok.dk/byen-rundt/gefionspringvandet

  ”Den rätvinkliga parken” låg väl alldeles ut till hamnen (ser ett segelskepp) och alldeles bredvid ”drottningaslottet” Amalienborg. Då måste parken vara Amaliehaven. http://www.aok.dk/byen-rundt/amaliehaven

  Vänliga hälsningar / Michael från DK

  (Som i onsdags var på Nordpolen i Vara och hämtade en superb tårta till min dotter som då fyllde år. Mycket fin service, fick gratis kaffe och bulle medan vi väntade på den lite försenade tårtan. Rekommenderas – men se up för de tjuvaktiga kajorna om du sitter på uteserveringen)

  • arskortguldsj Says:

   Michael,

   Ja, jag kunde inte hålla mig.
   Tack för alla förtydliganden och länkar.

   Jag skall uppdatera mitt inlägg inom kort så att all din kompletternade information framträder i sin fulla glans (med referens till källan – jag lovar).

   /Årskort Guld SJ

 3. Michael DK Says:

  Måste också ha med att den pampiga entrén till København är två kungliga ”hållplatskurer” på Nordre Toldbod. Härifrån åker drottningen med följe ut till och in från kungaskeppet Dannebrog med den kungliga chaluppen (egentligen ett ord som betyder kanonbåt).

  Se en liten filmsnutt här: http://www.berlingske.dk/article/20070508/kultur/105081091/&template=print

  /Michael

  • arskortguldsj Says:

   Michael,

   Jag misstänkte något sådant och papmpigt var det och snyggt också.
   Skall även uppdatera inlägget med denna information.

   /Årskort Guld SJ

 4. Pendlare Says:

  Kan bara instämma – Köpenhamn är en toppenstad! Finns inget negativt att säga om den! En kontinental pärla! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: