På väg till Åre och Storlien

På väg från Stockholm

Nu är jag på väg till Åre/Storlien efter lite turer fram och tillbaka beroende på två omgångar av omplaneringar.

Jag hade först tänkt mig denna resa för det skall bli hyfsat väder idag onsdag men fick sedan uppdrag att transportera en liten grabb från Strängnäs till Kalmar.

Så jag bokade av resan till Åre och bokade biljetter för honom och mig till Kalmar istället.

Sedan blev den resan inställd och då det var så sent på eftermiddagen när jag fick beskedet att onlinebokningen av nattåget var stängd fick jag rusa in till SJ Biljettförsäljning som bokade nya biljetter till Åre.

IMG_3904 Så sent igår kväll stod jag på Stockholm C vid inbokningen till nattåget med den traditions-enliga ceasarsalladen och Sprite Light från McDonalds och inom några minuter hade jag installerat mig i min singelkupé med dator och allt.

Efter kollat på film somnade jag snart innnan vi rullade ut från Stockholm C och slog upp mina blå först i Ånge.

Åre på morgonen

Tyvärr saknar detta tåg en restaurangvagn så det blev att hämta fika i kiosken och njuta av frukost och (gårdagens) morgontidning i kupén istället.

Nu väntar en riktig frukost på Holliday Club i Åre och sedan skall det bli “bergsbestigning”.

I eftermiddag åker jag med X2000 från Åre upp till Storlien för att där borda nattåget tillbaka till Stockholm.

Det är inte mycket marginal men det skall säkert gå. Jag får väl anmäla anslutningen när jag går ombord X2000 så att jag inte missar den.

Normalt (i vintras) åkte jag denna väg med buss men nu under sommaren går inte denna buss. Istället blir det X2000 med Plusmat så det är bara att passa på tillfället och njuta.

Jag berättar mera om min superdag i Åre i ett separat inlägg som du hittar här!

Eftermiddagens resa från Åre upp till Storlien med X2000

Mitt X2000 till Storlien kom in några minuter sent så jag var lite orolig för att hinna med nattåget tillbaka till Stockholm.

Väl ombord mötte mig den vänlige ombordaren mig med beskedet att maten var klar vilket antingen tydde på att någon skvallrat att jag var på väg eller att han mer troligt hade koll på att det skulle komma på en resenär med Plusmat och det var bara jag som steg på i Åre riktning Storlien.

Men det kändes lite lyxigt att mötas av ett “Your dinner is served, Sir”.

Dessutom stillade han min oro för anslutningen till nattåget med att även han skulle med det.

Turen upp till Storlien med X2000 var en höjdare och skiljde sig lite från samma resa med buss som jag gjorde tidigare. Sedan var det roligt att göra resan under sommaren då allt ser helt annorlunda ut.

Väl framme i Storlien visade det sig att jag tagit miste på en timme så det fanns gott om tid att ströva runt i viltshoppen i stationshuset och frossa i vildmarksutrustning och jag höll på att köpa en hatt med infälld myggnät som man kan ta fram när de små bestarna anfaller.

Åter på nattåget – nu till Stockholm

Så snart nattåget rullat fram på plattformen letade jag upp min vagn och kastade mig in i duschen som jag längtat efter att pressat mig upp för Åreskutan i solskenet.

Gissa att den duschen var skön och att det var en höjdare att byta till rena kläder och krypa ned i sängen för en eftermiddagslur.

Ingen restaurangvagn

Tyvärr innehöll tåget ingen restaurangvagn vare sig på resan upp eller ned så det var att hämta maten i kiosken och sedan dra sig tillbaka till kupén vilket jag tycker är lite sorgligt när man reser ensammen. Just samvaron i restaurangvagnen är en del av nöjet med resan och det är inte lika kul att kolla film på datorn.

Förmodligen gick restaurangavagnen på andra nattåg nu under sommaren men jag saknar den verkligen på denna sträcka.

Virrade bort mig och kom inte in i kupén

Efter att varit i kiosken och hämtat kvällsfika och hade händerna fulla då man hade slut med de praktiska vikta kartongerna gick jag för att söka upp min kupé.

Tyvärr hade jag glömt både vagn och kupénummer och biljetten låg inne i kupén. Provade nyckelkortet i alla dörrar som var låsta dvs ej hade nyckelkort i sig dvs väntade på gäster men nyckeln passade inte i någon dörr.

– Hade jag fått en nyckel som inte passade till dörren?

Började ta mig igenom tåget (med händerna fulla med mat och dryck från kiosken) från vagn till vagn för att leta efter en kupé som nyckeln passade till men hittade ingen.

Ställde från mig maten i ena ändan av tåget för att leta efter omborda-ren som jag mötte ett par vagnar bort. Innan jag ens hann säga något sa hon “Var gör du här i tåget – din vagn är ju där!” och så pekade hon åt andra hållet. “Jag stod på perrongen och såg hur du virrade omkring i tåget och undrade vad som var fatt.”

Jag fick mitt vagns/kupénummer för att prova nyckeln i och då såg jag att min kupé var en av de kupéer i vagnen där nyckeln satt kvar i dörren olåst vilket var skälet till att jag missade just denna kupé.

Sedan var det bara att gå tillbaka igen genom tåget och hämta maten samt passera förbi den vänliga ombordaren och berätta att jag nu hade “hittat hem”.

Förmodligen hade jag tagit ut mig i solen och vid “bergsbestigningen” så att jag tappade koncentrationen.

Natten och morgonen

Då jag var “Slut som artist” efter en fin men intensiv dag somnande jag tidigt men vaknade mitt i natten av att “tvättmaskinen förde ett ruskigt oväsen vid centrifugeringen”.

Det var naturligtvis ingen tvättmaskin som jag hörde utan tåget som väsanades och skakade till då det gick igenom en massa växlar i hög fart på väg in mot Uppsala.

När jag förstod vad det var somnade jag om och vaknade 06.00. Då nattågsfrukosten är först 07.00 rafsade jag ihop (nästan) allt och äntrade X2000 06.21 till Norrköping för att äta Plusfrukost både på vägen ned och upp 08.23.

Sedan hann jag med en nattågsfrukost också i form av jos och fralla från Robert’s Coffee att mumsa på på pendeltåget till Haninge.

(Vad rafsade jag inte ihop när jag lämnade nattåget? – Jo en nyinköpt pikétröja som blev det första klädesplagg jag glömmer på tåget)

En absolut värdig avslutning på en verklig höjdarresa till Åre.

 

Annonser

4 svar to “På väg till Åre och Storlien”

 1. Lennart L Says:

  Hej!
  Lycka till med att komma in på Holliday Club idag! Hela EU toppen är här, och svärdottern får inte komma in på Holliday och sitt jobb, för passer brickorna är inte klara ännu!
  Bergs bestigningen ska det nog inte vara någon fara med.
  Lycka till i det soliga vädret som råder just nu, åtminstone här i Mörsil!
  Lennart

  • arskortguldsj Says:

   Lennart,

   Det gick att komma in och äta frukost idag men jag var tvungen att först snacka mig förbi en vakt när jag skulle ta mig i tuben från Station Åre till Holliday Club men sedan hade jag till 11.00 att pressa i mig äggröra på rostat bröd.

   Men sedan var det kört så jag får vänta på tåget på perrongen i solskenet istället.

   Skulle ned till stranden men blev tillhutad av en polis för spårspring då man spärrat av vägen ned till stranden och jag var tvungen att gena över spåren.

   Å andra sidan är Åre med 300+ poliser just nu förmodligen en av de säkraste orterna i Sverige. Njut av det ni Årebor.

   Mera om ”bergsklättringen” kommer senare i inlägget.

   Men vädret har varit och är super!

   /Årskort Guld SJ

 2. Lennart L Says:

  Hej!
  Jag förstår att du njutit av den Jämtländska luften idag i Åre! Jo, just nu tror jag att det är få som vågar råna banker och annat i Åre dalen.

  Jag såg förresten när ditt tåg passerade förbi Mörsil, jag bor på höjden innan Mörsil, från Åre sett, så jag har full koll på alla tåg som går förbi!

  Njut nu av duschen i sovvagnen, hoppas den fungerar den här gången!
  Lennart

  • arskortguldsj Says:

   Lennart,

   Javisst, duschen fungerade alldeles utmärkt.

   Duscharna är mer tillförlitliga i 1 klass sovvagnar som jag nu gått över till att åka då jag blivit ”blåst” så många gånger på duschrummen i WL6 och WL1 vagnarna.

   Jag tror att många inte bryr sig att duscha utan gör det när dom kommit fram men jag som alltid är ruskigt aktiv innan som idag kan inte tänka mig att lägga mig utan att fått tillfälle att fräscha av mig.

   Problemet med 1 klass vagnarna kan vara att de ibland saknar 220 V men den här resan har det funnits både upp och ned (i och för sig samma tåg men olika vagnar).

   Tyvärr saknar detta tåg restaurangvagn och har enbart en kiosk men det får man leva med – duschen fungerade ju. 🙂

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: