SL Resplusresa med E-biljett – Här är lösningen!

I tidigare inlägg ( SJ E-biljett för SL-resa nu borta skrev jag att man inte längre kunde ta ut E-biljett för utskrift om resa med SL ingår i resan. Enligt SJ Internetsupport berodde detta på att avtalet med SL hade sagts upp dvs att SL inte längre accepterar e-biljetter.

Jag tvivlade på svaret och med hjälp av de kvalificerade skribenterna på Postvagnen har jag nu rett ut vad som gäller.

Det går mycket bra att boka biljetter där delresa med SL ingår men den måste vara del i en resa tillsammans med en SJ-resa. Man kan inte boka resan med SL separat även om den finns med på en bokning tillsammans med en SJ-resa.

Här ett exempel baserat på att man vill åka från Handen till Katrine-holm med pendeltåg från Handen till Stockholm och sedan t.ex. X2000 från Stockholm till Katrineholm.

E-biljett får man om man bokar Handen – Katrineholm och resultatet blir dels en resa med SL pendeltåg från Handen till Stockholm och se-dan SJ resa från Stockholm till Katrineholm.

Dock får man inte någon e-biljett om man först bokar Handen – Stock-holm separat och sedan Stockholm – Katrineholm.

Resultatet blir resmässigt detsamma men biljettmässigt blir det olika.

I det första fallet är resan Handen – Stockholm en sk Klassisk Resplusbiljett då den ingår i kombination med en fjärrtågsbiljett men i det andra fallet är resan en sk Resplus Förköpt enkelbiljett dvs en fristående Resplusbiljett ( Se Olika Resplusbiljetter för att veta vad som skiljer de olika Resplusbiljetterna åt ).

Enbart Resor med resor med Klassiska Resplusbiljetter kan plockas ut som e-biljetter.

Resor med Resplus Förköpt enkelbiljett  kan inte plockas ut som E-biljett.

– Hur skall man veta vad som gäller?

Tja, under E-biljett för utskriftwww.sj.se står det ingenting om Resplusbiljetter. Det enda man kan hitta är under Mobilbiljett där det står ”Reser du med Resplus kan du resa med e-biljett för utskrift.”

Så det är så lätt att veta vad som gäller. Speciellt som inte ens SJ Internetsupport eller SJ Kundtjänst känner till regelverket.

Tycker du att det är krångligt – Det tycker nog SJ Kundsupport och SJ Interntsupport också.

Annonser

10 svar to “SL Resplusresa med E-biljett – Här är lösningen!”

 1. Sven Says:

  Jag blir inte klok på det här. Det går att boka Rissne-T-centralen och t-centralen-vallentuna men inte hela resan rissne-vallentun.

  Det går inte att boka rissne-hallonbergen, men skulle jag boka till T-centralen fram och tillbaka går det bra.

  När jag ringer säljstöd säger de; visa årskortet bara så går det bra.

  MEn enligt din blogg måste jag har pappersbiljetter.

  Jag förstår inte vad som gäller. Kan det vara så att T-centralen anses i systemet vara ”tågstation” så att alla biljetter som går dit är någon form av ”tåg”. Jag kan inte komma på en bättre lösning..

  • arskortguldsj Says:

   Sven,

   Du har redan antytt svaret på frågan.

   För att du skall kunna boka ResPlus tex med länstrafiken måste det vara en anslutning till en tågresa. Du kan sålunda inte boka resa ”på tvären” som tex Rissne – Vallentuna utan du måste utgå ifrån tex T-centralen som har samma ”status” som Stockholm C.

   Detta är helt enligt regelverket då årskortet enbart avser Resplusresor i anslutning till en SJ-resa.

   Sedan förekommer det situationer där man haft svårt att få ihop det hela i bokningssystemet där rimliga resor inte går att boka men oftare att resor som inte borde godkännas går att boka.

   Just Rissne – Vallentuna har förmodligen samma pris hos SL som T-centralen – Vallentuna så just en biljett av denna typ bör principiellt fungera för att åka Rissna – Vallentuna men det blir kanske snack vid viseringen när du skall åka med den.

   Ett annat sätt att lösa detta som ofta fungerar men kanske inte lika enkelt i just detta fall kan jag exemplifiera med följande:

   Du skall resa mellan Slite och Fårö på Gotland. Det går ingen buss mellan dessa orter utan man åker först till Visby och sedan upp till Fårö.

   Du kan inte heller boka resa Slite – Fårö men du kan boka Slite – Visby och Visby – Fårö då Visby är en giltig ”tågstation”.

   När jag reste med buss i Norrland gjorde jag i grunden samma. Jag bokade bussresor som hade utgångspunkt i en giltig ”tågstation” och som i alla fall delvis täckte den sträcka jag ville åka. På detta sätt ”lappade” jag ihop den rutt jag vill åka med ett antal bussbiljetter även om jag inte utnyttjade alla delar på alla biljetterna.

   Den 7 december kommer de nya länstrafiktilläggen till årskorten och då kan du lösa tillägg till årskortet för de län du vill åka i. då kan du åka hur du vill på korsan och tvärsan.

   /Årskort Guld SJ

   • Jonathan Says:

    Hej,

    Du skriver att ”Detta är helt enligt regelverket då årskortet enbart avser Resplusresor i anslutning till en SJ-resa.” Pratar du om SJ Årskort med resplustillägg då? För så har jag inte tolkat det hela. På SJ hemsida framgår att Resplustillägget medger obegränsat åkande i ”resplusföretagens” trafik, det står inget om att det måste vara i samband med SJ-resa. Eller är det själva biljettbokningen som avses, och inte möjligheten att bara hoppa på och visa upp årskortet?

    /Jonathan

 2. Pasi Kuikka Says:

  Hmm. Prövade på skojs skull SJ bokning och det går utmärkt att köpa enbart en SL resa (t.ex Skarpnäck-Hammarbyhöjden) och välja ”e-biljett för egen utskrift”. Kostar 29 kronor (billigare hos Tågkompaniet -23 kr eller Öresundståget 24 kr). Undrar bara hur det ska gå till med spärrvakten…

  • Pasi Kuikka Says:

   En korrigering. Resan kostar 27 kr bokat hos SJ, inte 29 som jag först sade.

   • arskortguldsj Says:

    Ja, och änne mer spännande är det om du kommer med en mobilbiljett då den skiljer sig från SLs egna SMS-biljetter.

    Har inte testat men riken är kanske att man tror att du reser med falsk SMS-biljett.

 3. Pasi Kuikka Says:

  Efter närmare undersökning kan jag konstatera att hos Tågkompaniet kan man egentligen bara köpa SL resor till T-centralen eller någon annan ”tågstation” men Öresundståget och även Veolia verkar sälja resor mellan alla möjliga SL hållplatser t.ex. mellan Skarpnäck och Hammarbyhöjden.
  Men nu har jag spammat den här gamla bloggposten tillräckligt. 🙂

  • arskortguldsj Says:

   Du har inte alls spammat bloggposten – tvärtom.

   Jag förvånar mig hur lite folk har uppmärksammat hur fördelaktigt det är att köpa lokaltrafikbiljetter på detta sättet.

   Folk tror mig helt enkelt inte att man göra det när jag berättar om det.

   Det är bekvämt, smidigt och billigt och på köpet får man lite spänning om biljetten skall accepteras när man reser. 🙂

   • Pasi Kuikka Says:

    Frågan började intressera mig så mycket att jag skickade e-post till SL kundtjänst och frågade speciellt om SJs (eller Veolias mm.) mobilbiljett och e-biljett för enbart SL sträckor och dom svarade så här:

    ”Om jag förstått dig rätt så vill du köpa biljett via annan kanal än SLs. (…) Eftersom dessa kanaler bär sina egna kostnader för uppföljning, reklamationer, försäljning osv blir dessa något billigare. Alla de biljetter du räknar upp går utomordentligt bra att nyttja hos oss. Vår personal kan vara ovan att se dem, så det kan ta längre tid vid visering, dock.”

    Otroligt att man svarade så snabbt på lördagskväll! Så här finns information man kan hänvisa till om frågan dyker upp i dågon diskussion med bekanta eller i någon forum. 🙂

   • arskortguldsj Says:

    Först tack för att du tog dig tid att ställa frågan och klart imponerande att du fick så snabbt svar av SL.

    Svaret var ju dessutom som jag ser det alldeles korrekt.

    Dessutom noterade jag formuleringen ”Vår personal kan vara ovan att se dem, så det kan ta längre tid vid visering, dock.”.

    Något som man måste ha förståelse för.

    Tack för att du kollade upp med SL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: