Sveriges dyraste och billigaste stationstoaletter

Om det finns något som är bekymmer när man är ute och reser så är det detta med toaletter.

Toaletterna på tågen är egentligen inget större problem då de är rikliga och underhålls riktigt bra även om det alltid finns undantag.

Nej problemet är toaletterna på stationerna som antingen inte finns, är sönder eller som i fallet med Ånge kostar ruskigt mycket.

Sveriges dyraste toalett! I Ånge där toaletterna tidigare varit ett problem kostar ett besök 20:- plus kostnaden för ett SMS.

Därför är det glädjande att det faktiskt finns en station där toaletterna är gratis, fungerar och är många – Söderhamn.

Gratis toalett Stt sätt att stopa toapappertjuven Ännu ett sätt att stoppa toapappertjuven

När jag tog bilderna kom jag i kontakt med mannen från Dalkia som ansvarade för toaletterna och han berättade historien bakom varför toaletterna är gratis.

Tidigare hade man myntautomater men framförallt i jultid slogs dom sönder för att man skulle få ut mynten. Varje myntautomat kostar 7.000 så det behövs en del del toalettbesök innan man tjänat in dom pengarna.

Sedan stjäl man toalettpappret – ja det gör man faktiskt.

Täcklocket är visserligen låsbart men det låset vrider man enkelt sönder med en skruvmejsel. Därför har han gjort egna finurliga låsningar som han visade men som jag inte skall förklara hur de fungerar i detalj.

Så grattis alla besökare till Söderhamn – Ni kan gå gratis på toa och toapapper finns kvar tack vare de sinnrika “uppfinningarna”.

5 svar to “Sveriges dyraste och billigaste stationstoaletter”

 1. /j Says:

  Aha, nu kommer vi alltså veta vem som är den skyldiga om pappret är stulet i Söderhamn.

 2. arskortguldsj Says:

  /j,

  Det går rykte om att en mumie med guldkdort reste med tåget från Söderhamn. 🙂

  /Årskort Guld SJ

 3. ISS TraffiCareanställd Says:

  På vår station försvann myntautomaten, MEN den krävde Jernhusen att Dalkia skulle plocka bort, så nu är den gratis och ingen skillnad mot tidigare. Toalettpapper lägger vi en rulle per dag, och dagen efter är den helt spårlöst borta. Vissa gånger har vi testat med två rullar, men dom försvinner, och förut la dom i mynt så den öppnades, och sen la dom något vid golvet så dörren inte åkte igen helt så ja, en betalade, alla andra gick in gratis. Tvål har vi slutat ha på toaletten då den bara försvinner varje dag, och frågan är ju hur många liter man då skall behöva ”ge bort” varje dag. Sedan hoppas jag att du är med och åker premiärturen mellan Örnsköldsvik – Umeå den 28/8 2010. Den ska jag åka (om jag inte jobbar)! Vi ska även sköta om den nya godsterminalen i Umeå, den nuvarande sköter Cargonet.

 4. arskortguldsj Says:

  ISS TraffiCareanställd,

  Man kan bara fundera på hur man kan sno toapapper och tvål.

  Bortsett från vad man skall med pappret och tvålen till så undrar man hur man tänker när det det gäller andra resenärer som också behöver använda toaletterna.

  Vi får se hur det blir den 28/10 . . . . undrar när man kan boka?

  /Årskort Guld SJ

 5. ISS TraffiCareanställd Says:

  Ja, nån som inte har så mycket pengar kanske. det är långt kvar tills man kan boka, då upphandlingen av vem som skall köra trafiken blir klar Mars 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: