Höstresa till Narvik – Dag 2 (forts 2)

Tätort i fjällvärlden - Riksgränsen

Det visade sig att tåg 94 skulle fortsätta till Narvik trots den stora förseningen som det körde in till del till Narvik och sedan resten på vägen tillbaka.

Jag hade samma kupé både på ut- och hemresan och då det ont om tid att städa i Narvik så passade jag på att göra det som ofta tänkt men aldrig gjort – nämligen stiga av i Riksgränsen och vänta på tåget.

Detta skulle jag inte ha gjort!

Jag var den enda som steg av i Riksgränsen och ombordaren som vinkade av tåget såg lite förundrad ut när jag steg av – och snart skulle jag bli varse varför.

Allt i Riksgränsen var stängt – Både det jättestora hotellet och det mindre Meteorologen!

Och där stod jag i snålblåsten och hade ingenstans att ta vägen och tåget skulle komma om cirka tre timmar!

Inte ens en väntsal fanns att värma sig i!

Dock var gränsbutiken öppen och den trevliga damen bekräftade att allt var stängt. Hon tipsade mig att jag skulle kunna gå till Katterjokk där det skulle finnas en öppen restaurang.

Blöt och lerig stig mellan Riksgränsen och KatterjokkBra rediga vattentäta skorEfter att kollat in mina tåliga skor anvisade hon en stig längs med järnvägen. Det skulle ta 15 minuter att gå till Katterjokk så jag började knata iväg med ryggsäck och väska.

Stigen var lätt att hitta och inte särskilt svår att gå men ruskigt blöt och lerig. Dessutom tog det 30 i stället för utlovade 15 minuter att gå till Katterjokk.

Väl framme kunde jag konstatera att allt var – ja just det – stängt!

Det verkade finnas en öppen restaurang nere vid vägen men eftersom jag hade en del att bära och jag var lite osäker på hur mycket tid jag hade stannade jag kvar uppe vid stationen.

Telefon till Banverket för att stämma av tågtider Väntsal (eller kanske mer väntkur) i Katterjokk Där hittade jag en miniväntsal med tillhörande telefon direktkopplad till Banverket som jag använde för att få bekräftat att tåget stannade i Katterjokk och när.

 

Detta då tidtabellen inne i ”väntsalen” saknade stopp i Katterjokk för mitt tåg 92 och i så fall hade jag behövt gå tillbaka till Riksgränsen på den leriga och blöta stigen.

Höst i Katterjokk på väg mot vinterNu sken dock solen och jag passade på att gå runt och ta lite bilder och även spela in lite film som kanske snart kommer upp på Vimeo.

 

 

 

Inbjudande solstolar från sommareb Just som jag tänkte sätta mig på några kvarlämnade solstolar och sola drog mörka skyar upp och inom 15 minuter började det snöa häftigt!

 

 

Tittar det snöar Då var det skönt att kunna krypa in i ”väntkuren” till dess tåget dök upp i snöyran.

 

 

Så den det lite katastrofala ”avsteget” i Riksgränsen resulterade i en trots all trevlig liten ”minifjällvandring” och tillfälle till både sol och snö samt fina bilder och film.¨

Här kommer ett malmtåg lastat men vaddå? - Jo järnmalm förståssÄnnu ett bevis för om man stiger av oplanerat på ett ställe så upplever man alltid något spännande och oväntat – och denna gång var det Riksgränsen-/Kat-terjokk.

3 svar to “Höstresa till Narvik – Dag 2 (forts 2)”

 1. Peter Says:

  Jag åkte med tåg 94 till Kiruna igår, kom alltså hem idag Torsdag två timmar försenad. Det var en nerriven kontaktledning vid Ockelbo som var orsaken. Vi åkte över Sundsvall, kanske var du på samma tåg?

  • arskortguldsj Says:

   Peter,

   Japp!

   Jag steg på i Långsele och åkte upp till Riksgränsen, gick till Katterjokk och sitter/ligger nu på 93:an tillbaka till Stockholm.

   Nästa – Jörn.

   /Årskort Guld SJ

 2. På väg mot Narvik igen för första gången i år « Årskort Guld SJ Says:

  […] men den entusiasmen har lagt sig nu efter den intensiva variant vi har haft nere i Stockholm ( Höstresa till Narvik – Dag 2 (forts 2) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: