Ännu en X2000 vagn full med graffiti

Jag har tidigare berättat att jag var tvungen att åka en 1 klassvagn i ett X2000 tåg som var nedkladdad till oigenkännlighet med graffiti ( Se 1 klass toa idag och Toa med graffiti får man acceptera enligt SJ ).

Nu har en av mina guldkortskolleger råkat ut för samma sak på ett annat tåg men med förmodligen samma upphovsman/kvinna eller i all fall samma tagg.

Graffiti på X2000 toalett Graffiti på X2000 toalett Det är tråkigt att man som resenär skall behöva möta dessa nedkladdade toaletter.

Man undrar också hur det kan förekomma att man kan kladda ned tågen inne på toaletterna.

För det sker knappast när tågen är på väg för då skulle man känna av färglukten direkt efter målningen.

Tragiskt att SJ inte kan hålla sina tåg rena från graffiti – Inte ens inuti.

14 svar to “Ännu en X2000 vagn full med graffiti”

 1. Sara Says:

  Det är inte bra att lägga ut taggarna på nätet. Dom vill ju synas.
  Sen tycker jag att du är lite väl hård när det gäller just graffitin.
  Jag personligen tycker att det är bättre att tågen går som dom ska än att dom ska ställa in tåg för att någon har klottrat på en toalett.
  Jag har svårt att tänka mig att själva dådet skulle ske när tågen står stilla på utgångs/slutstationen, utan det händer nog när tågen rullar.

  Sen tycker jag att det är mera tragiskt att folk inte har bättre för sig än att klottra ner tåg på fritiden.

 2. arskortguldsj Says:

  Sara,

  Du har en poäng i det du säger men jag ser det lite från andra hållet.

  Många tåg går i normal trafik fulla med graffiti vilket inte kan tolkas annat än som att man accepterar att tågen ”dekoreras”.

  Att SJ kör sina 1 klassvagnar med nerkladdade toaletter skickar också samma budskap att det är OK att kladda ned dom.

  Jag kritiserar inte SJ för att man kör ett nyligen nerkladdat tåg till en station där man kan sanera tåget. Men sedan skall man sanera vagnen på direkten. Fram till dess anser jag att toaletten skall vara stängd – just för att skicka signalen att man inte accepterar det inträffade.

  Sedan är det som du säger beklagligt att det finns personer sätter ära i att förstöra för andra.

  /Årskort Guld SJ

 3. Joakim Says:

  Om du tycker toaletten bör vara stängd, kanske du även skall informera berörd ombordpersonal om klottret? Man patrullerar inte runt i toaletterna i första taget, vilket gör att det kan dröja tills nästa klargöring av tåget innan klottret upptäcks.

  Informera du ombordpersonalen nästa gång du hittar en nerklottrad toalett, så ska du nog se att den låses så länge det finns fler toaletter att hänvisa till.

 4. Jonas J Says:

  Joakim:

  Jag tror nog många resenärer felanmäler klotter inne på toaletterna, i alla fall har undertecknad gjort det ett tiotal gånger det senaste åren. Måste dock göra dig besviken på att jag aldrig sett någon ombordare som låst toaletten, eller för den del skriftligen noterat felanmälan.
  I nio fall av tio är svaret ”vi vet”.

  Sedan förstår jag varför man inte ”patrullerar toaletterna”. Detta har jag tänkt på över lag när det gäller SJ, varför man inte på längre tågresor ser till att det finns tvål, toalettpapper och inte ser ut som en djungel på toaletterna. Man gör det restaurangen jag äter på, affären jag handlar i och flyget jag flyger med.

  Men inte på tåget jag åker med.

 5. Helga Says:

  Det kan vara grisigt även på flygplanstoaletter. Jag har skrivit om det idag…

 6. Jonas J Says:

  Helga:

  Absolut: Självklart är det inte alltid en fröjd att besöka toaletten på ett flyg, men jag måste nog tyvärr säga att SJ är rejält mycket sämre – särskilt på längre turer.

 7. Graffiti på toa i 1 klass X2000 igen!! « Årskort Guld SJ Says:

  […] Årskort Guld SJ Iakttagelser från en som köpt ett Årskort Guld hos SJ för att under ett år resa omkring i landet. « Ännu en X2000 vagn full med graffiti […]

 8. Andreas Says:

  Personligen föredrar jag att gå på en sönderklottrad toalett än ingen alls och tycker således verkligen inte att de ska låsas. Däremot ska de absolut rengöras så fort möjlighet finns och det är under all kritik att detta klotter inte avlägsnats ens efter tio dagar, som du visar i ett senare inlägg!

  Dessutom håller jag med Sara om att du inte borde publicera bilder på själva taggarna då det ger klottrarna i fråga just den uppmärksamhet de söker.

  • arskortguldsj Says:

   Andreas,

   Du har en poäng men SJ har valt att köra vidare med vagnarna med alla taggar vilket visar att man accepterar att sprida taggarna till alla resenärer.

   /Årskort Guld SJ

 9. ElWhi Says:

  Vi som åker mellan Östersund – Sthlm med X2000 är glada om fler än 2 toaletter fungerar… Vet inte hur många ggr det har hänt att toaletterna är ur funktion, senast på resan söderut i lö, fungerade endast den på 1 kl. Undrar om de blev störda eller?
  Hellre en toa som fungerar, än ingen alls. Men de skall absoult inte vara nedklottrade i 10 dgr.

  ElWhi
  Silver.

 10. Bengt Says:

  Som pensionerad lokförare vet jag dock att det inte är lätt att sanera ett tåg från klotter, speciellt på insidan. Det skulle då krävas att i princip allt i hela toaletten byttes, alltså en total renovering av hela toaletten. Säkerligen är det beställt reservdelar och toaletten kommer säkerligen renoveras, men i väntan på det får man tyvärr ha överseende med att toaletten ser ut som den gör och istället beklaga sig över att vissa människor inte förstår att klotter inte behagas av alla.

  • arskortguldsj Says:

   Bengt,

   Det är säkert som du säger men tänk dig att man hade gjort samma i badrummet till rum 413 på Scandic Continental, på Vasagatan i Stockholm.

   Skulle Scandic fortsätta att hyra ut hotellrummet med det nedkladdade badrummet med motivering att man väntar på nytt sanitetsporslin och att man måste ”tyvärr ha överseende med att toaletten ser ut som den gör och istället beklaga sig över att vissa människor inte förstår att klotter inte behagas av alla.”?

   Tror knappast det och det är det som är min poäng – att SJ anser det.

   /Årskort Guld SJ

 11. Devox Says:

  http://www.m-line.org/?s=nbc

  lite målningar av nbc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: