Bräcke station – Rena mörkret

Bräcke station med helt mörklagd väntsal

I arla morgonen gjorde jag ett förnyat besök Bräcke för att förutom byta tåg titta om stationen fortfarande sköts ordentligt.

Men jag möttes av rena mörkret för all belysning i väntsalen inklusive Banverkets monitor var nedsläckt och man fick treva sig fram.

Enda lampan som brann fanns på toaletten Inte ens kaklet finns kvar när sista "besökaren" lämnat toan Enda undantaget var toaletten där å andra sidan pappret var slut ända in till kaklet! (Siste besökaren måste ha varit desperat när det bara fanns kakel kvar).

Även den bänk som brann tidigare fanns kvar utanför stationen.

Bränd bänk i Bräcke

Det är helt klart att Bräcke inte bryr sig vilket intryck man ger sina besökare annat än att man gett upp och låtit mörkret ta överhanden.

Skylt om nedsläckt väntsal utanför Bräcke station

6 svar to “Bräcke station – Rena mörkret”

 1. Daniel Says:

  Har sett ut så i Bräcke under alla år. När jag var liten (20 år sedan) så hängde vi ofta på stationen, så är det nu också. Det var på försök för länge sedan att låsa eländet men det höll inte länge. Efter de tog bort biljettförsäljningen där så har det bara förfallit. Det är konstigt att kommunen inte vårdat den för övrigt fina stationen och kulturbyggnaden. Men men, hela Bräcke är ett fördärv… tänk på att Bräcke är järnvägens första knutpunkt, då borde de i alla fall hålla efter och ge ett gott intryck för nostalgiska besökare

  • arskortguldsj Says:

   Daniel,

   Man kan i och för sig ha synpunkter på vad kommunen gör och inte gör för att vårda stationen som har speciellt järnvägshistoriskt intresse.

   Men det är inte kommunen som skräpar med och förstör – det är de som bor och besöker Bräcke.

   Självfallet måste kommunen ta initiativet och det är viktigt men det måste även finnas en vilja bland de som bor i kommunen att bevara och utveckla stationen.

   Man kan börja med att ta bort den sönderbrända bänken som är det första en besökare möter och som skickar signalen att här i Bräcke är det OK att bränna sönder bänkarna.

   Hade det inte varit det hade man tagit bort bänken.

   Det är ruskigt viktigt att veta vilka signaler man skickar ut till omgivningen och man kan börja här och sedan gå vidare med att reparera det som är sönder.

   Jag kommer tillbaka till stationen inom kort och det skall bli kul att se om man gjort något åt den då.

   /Årskort Guld SJ

 2. Daniel Says:

  Hej igen

  Tyvärr tänker inte ungdomarna på det historiska intresset, de uppehåller sig i och runt stationen och har gjort de senaste 20-25 åren. Det finns eller i alla fall fanns en ungdomsgård men stationen har alltid varit något speciellt. Den har varit förföljd av skadegörelse i alla år och det är inte den första sönderbrända bänken som står där. Bänkarna brinner lite titt som tätt och enda sättet är egentligen att låsa igen den, tyvärr drabbar det resenärer. Övervakningskamera skulle vara ett enkelt och billigt alternativ, men tyvärr tror jag faktiskt att den med kommer vandaliseras.

  För ungdomarna så har vandalisering av stationen ett större kulturellt värde än själva stationen och historien bakom den. Medger att jag gjort ett och annat streck där inne, stökat till och härjat också. Nu är man 20 år äldre och inser hur fel det var, men som ung gjorde man det bara för att det var så det var liksom. Det fanns ingen förklaring, man satt där på kvällarna, drack läsk och lortade ner. Men det skrämmer mig väldigt att kulturen fortfarande sitter kvar. Men jag tror också lite att de ansvariga har gett upp lite.

  Har du lite tid över så försök ta en promenad i samhället. Bräcke är för övrigt en väldigt fin ort med många kulturella byggnader (tornhuset) längs med E14 som går i samma stil som stationen. Sevärt är också den gamla bangården med vändskivan och lokstallet som man passerar lite längre bort när man åker mot Östersundshållet. Promenera gärna bort dit.

  /Daniel

  • arskortguldsj Says:

   Daniel,

   Tack för ett mycket bra inlägg som jag verkligen uppskattade.

   Det är beklagligt som det är och kanske varit under lång tid.
   Speciellt eftersom Bräcka kommun valt att presentera sig på detta sätt.

   Jag tror dock att det kommer att ske en förändring för ingen kommun idag har råd att så offentligt visa upp en så sliten och slumartad entré till sin kommun – inte ens Bräcke.

   Ett hjärtligt tack för de övriga fina tipsen som jag verkligen ksall ta vara på nästa gång jag besöker Bräcke.

   /Årskort Guld SJ

 3. Investigation of Bräcke trainstation Says:

  […] Årskort Guld SJ bloggen: 1. Bräcke rena mörkret 2. Bräcke katastrof nu igen 3. Bräcke station nu […]

 4. Daniel Karlsson » Arkiv » Vad hände sen? Says:

  […] Bräcke rena mörkret 2. Bräcke katastrof nu igen 3. Bräcke station nu […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: