Årskort Guld SJ på “Irrfärd”

Irrfärd

I veckan var Årskort Guld SJ på en så kallad “Irrfärd”.

Irrfärd är en resa utan mål och utan planering dvs man bestämmer under resans gång var man skall resa härnäst.

Irrfärden underlättas starkt av ett guldkort, gott om tid och en lust att prova det okända.

Starten till denna irrfärd var att telefonbesked att bonusbarnbarnet skulle sova över. Detta innebär att jag skall sova på soffan i vardags-rummet vilket är helt OK men också chans till lite irrfärd utan att behöva lämna sambom ensam framför TV:n med Idol.

Så här får ni en rapsodisk redogörelse för min första riktiga irrfärd:

Först lunchresa ned till Norrköping där jag fick besked om att det fanns möjlighet till irrfärd.

På hemresan mot Stockholm över en tidig middag kom jag på att jag vill gå på bio så nu gällde det att snabbt komma till Göteborg där biotåget avgår mot Storlien 19.00.

I Stockholm därför snabbt byte till X2000 till Göteborg men tåget skulle inte komma fram till 19.00 så det blev att satsa på att möta det i Skövde där det skulle vara 20.15.

Dock började första filmen 20.00 och jag gärna ville se den från början kom jag på att jag kunde ta ett IC-tåg från Skövde till Herrljunga där biotåget skulle vara 19.47. Det fanns då tid att stiga ombord, installera sig med alla kuddarna i sovkupén, köpa biomat och biljetter till filmen 20.00.

På resan ned till Herrljunga inträffade en lite rolig historia som jag om här ( se Ingen vill ha min räklandgång ).

I Herrljunga upplevde jag Sveriges bästa utropare men även det skall jag berätta om separat för det är en bra historia.

Väl ombord frågade ombordaren om jag skulle till Storlien som jag hade bokat. Men svaret blev att jag åker så länge jag sover – vilket han tyckte var ett bra svar och nöjde sig med.

Biobesöket hade sina egna vändningar så det skall jag berätta separat om även det.

Vi passerar Skutskär 01.00 Det blev tidig nattning och tanken var att byta till samma södergående tåg i Gävle dit det skulle anlända en halv timme senare.

Problemet var att detta tåg kunde jag inte boka plats på för bokningen var stängd ( se Nu stänger bokningen senare ). Så det vara bara att hoppas att det fanns plats ombord när tåget kom till Gävle.

Ett litet bekymmer var att stationen och väntsalen i Gävle var stängd vilket är märkligt med hänsyn till hur många tåg som stannar på stationen under natten.

I Gävle med alla norrlandståg som stannar är det stängt men i Katterjokk på Malmbanan är väntsalen öppen dygnet runt!

När tåget kom gick jag fram till ombordaren, visade mitt gulkort och frågade om det fanns någon 1 klasskupé ledig. Det fanns det och med ett glatt leende från den trevliga ombordaren och ett löfte om att växla tåget försiktigt och tyst i Stockholm somnade jag på direkten.

Jag hade tänkt mig att åka till Göteborg, äta nattågsfrukost på Scandic Europa och sedan tillbaka till Stockholm för att möta sambon som då har lämnat barnbarnen i skola och på dagis.

Vaknade dock i höjd med Skövde och steg av där och mötte samma A-lagare var där kvällen innan och som ägnande sig åt att sticka hällösa strumpor och läsa porrtidning (ja det stämmer!).

I övrigt rådde en glad fredagsmorgonsstämning bland resenärerna trots den tidiga timmen.

Bokade snabbt in mig via telefon på en X2000 som kom från Uddevalla och njöt av Plusfrukost där jag speciellt uppskattade en synnerligen fräsch fruktsallad och min favorit yougurt med blåbär.

Så det blev ingen nattågsfrukost i Göteborg men å andra sidan hade jag ju ingen biljett så kanske hade det blivit problem med att få ut den. Men personalen i SJ loungen i Göteborg hade kanske löst detta med en “öppen” nattågsbiljett.

Inte så ofta ett X2000 stanar i Töreboda Just detta X2000 stannar i Töreboda – en plats som X2000 inte stannar på så ofta så det måste förevigas med ett foto.

 

 

 

Så strax före lunch var jag åter i Stockholm så det kändes som att jag behövde fast mark under fötterna men ändå inte släppa detta med tåg.

Det blev ett besök i loungen för att arbeta vid en dator som nu inte hoppade fram och tillbaka hela tiden som på tågen. I loungen blev jag bjuden på After work med brieost senare på eftermiddagen ( se After Work med ost i SJ loungen på fredagarna ) vilket kändes frestande.

Superläcker Haloween-kakaMen innan dess var det dags för lunch så jag rusade ned till 12.21 mot Malmö men var lite sen så det blev att istället rusa mot 12.30 till Sundsvall som bjöd på en alldeles utsökt pannbiff med rotsaker och läcker Halloween  kaka.

 

Steg av redan i Uppsala och passade fick lära mig om hur man bokar “öppna” Resplusbiljetter av den synnerligen kompetenta personalen hos SJ Biljettförsäljning där. ( se “Öppen” Resplusbiljett – Bra för flexibel resa )

Efter att beskådat spårspringning förbi stängda bommar 10 meter framför ett startande X2000 (jag har bilden men den får stanna i min dator) var det dags för sista etappen på denna irrfärd.

Det var resa med IC-tåg till Stockholm som fick en liten (o)lustig vändning men det får jag ta separat.

Så framåt eftermiddagen var jag åter i Stockholm och det var bara att ta pendeln hem till Haninge där det kändes skönt att bara sätta sig vardagsrumssoffan och bara slappa – och drömma om nästa irrfärd.

Nästa gång skall jag dock planera bättre och se till att jag har extra kallingar med mig.  Denna gång reste jag ut bara för att äta lunch men slutade att virra drygt ett dygn på spåren.

Annonser

Ett svar to “Årskort Guld SJ på “Irrfärd””

  1. Olof Antonsson Says:

    Ang. utroparen i Herrljunga; om denna råkade vara en kvinna i yngre medelåldern med en röst som låter som vore den tagen ur någon form av högst barnförbjuden underhållning, men samtidigt med en ljuv ton som tilltalade hon sina barn på födelsedagsmorgnarna, är det samma kvinna som blivit mer eller mindre känd i halva länet just på grund av sin röst. Faktum är att hon blev inbjuden att medverka på en lokal större musikfestival (Sjuhäradsfestivalen) för något år sedan enbart på grund av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: