En fin tågresa med nytt tågbolag TÅGAB

Idag gjorde jag en trevlig resa med ett nytt tågbolag TÅGAB som from den 12 december bedriver persontrafik mellan Göteborg och Karlstad i samarbete med SJ.

TÅGAB är inte nya vad det gäller tåg men det är första gången som man bedriver persontrafik.

Resan inleddes med X2000 till Göteborg och sedan tillbaka till Skövde, IC till Laxå och sedan TÅGAB från Laxå till Kristinehamn där jag mötte X2000 från Karlstad hem till Stockholm.

Alla turerna bjöd på bra service och var verkligt trevliga reseupplevel-ser.

TÅGAB kör loktåg med renoverade gamla 1 och 2 klassvagnar som var verkligt charmiga och hade uttalat nostaligstuk över sig.

Fräsch och rymlig 1 klass kupé

VD själv i serveringen Lite speciellt att träffa VD i serveringen och som visade runt i tåget och berättade om hur man renoverat fönsterbågarna från fuktskador, skaffat eluttag i 1 klass i samma stil som resten av inredningen och andra detaljer i tåget.

Orningsföreskrifter med nostalgistuk Eluttag anpassade till den övriga inredningen Renoverade fönster

Dags för avgång under överseende av VD Några goda råd inför avgång i Kristinehamn

Det kändes nästa lite snopet att behöva lämna tåget i Kristinehamn men där väntade tåget hem till Stockholm.

Men totalt var det en verkligt trevlig resa med både SJ och TÅGAB och jag kan verkligen rekommendera resa med tåget på en efterlängtad förbindelse mellan Göteborg och Karlstad.

14 svar to “En fin tågresa med nytt tågbolag TÅGAB”

 1. Jonas J Says:

  Det här är spännande! Jag gillar att de utnyttjar det ”döda” spåret mellan Laxå och Värmlandbanan. Åtminstone jag har länge efterlyst denna möjlighet att komma från väster mot Karlstad, och nu utan att behöva vända i Hallsberg.

  AB3-vagnen är förresten bredvid sin storasyster A2 den bästa vagnen som någonsin har rullat på svensk räls.

 2. Johan Says:

  Du skriver att de gamla vagnarna ”hade uttalat nostaligstuk över sig.”
  Hur ska man nu tolka det?

  Tyckte du att det var mer eller mindre bekvämt än förstaklass på X2?
  I SJ:s intercitytåg?
  I Öresundstågen?

  Själv tittade jag på bankkontot och upptäckte att jag visst får vänta tills efter nästa löneutbetalning innan jag har råd att åka ToR Karlstad. Men då ska det bli av! Jag funderar på om jag ska ta med mig en 7-årig ung man. Men det kanske blir för långtråkigt för honom? Sådant är alltid svårt att veta i förväg.

  • arskortguldsj Says:

   Johan,

   Jag fick en stark känsla av flashback när jag kom in i vagnen. Kände mig som när jag var 7 år och åkte tåg med min pappa.

   Sedan ger inredningen med gammaldags affischer eller nya affischer i gammaldags stil och detta med gamla vagnar en stark känsla av nostalgi.

   1 klass var bättre än 1 klass på både X2 och IC men 2 klass var som på IC.

   Åkte i praktiken i 2 klass för jag träffade en tågåkarkollega i 2 klass som jag kom i samspråk med hela resan.

   Om det passar att åka med en 7-åring beror på 7-åringen.

   Minna minnen i den åldern är att det kan vara tråkigt vissa stunder men att det starkaste minnet var att man var ute och reste med pappa.

   Jag har sådan starka minnen som aldrig går ur och betyder mycket mer än alla besök på Liseberg.

   Res med 7 åringen men tänk på att alla resor med barn är på barns villkor.

   /Årskort Guld SJ

   • Johan Says:

    Tack! Jo, det blir nog en resa med 7-åringen. Förr eller senare. Vi har klarat av resor för resandets skull förr. Och det har gått bra och blivit minnesvärt. Vi reste t.ex. Malmö-Helsingborg-Kristianstad-Simrishamn-Ystad-Malmö med tåg och buss. Det tog en dag, det. Precis så länge som gossens mor behövde på sig för vad det nu var hon skulle göra… 🙂

 3. Riket-Tommy Says:

  Jag har ännu ej åkt med Tågab, Men kan genast konstatera enbart genom att kolla på bilderna att den fina halva Första klass vagn de har är just av den ALLRA finaste Sort som Sj hade på 1960-1990 talets början, sen utrangerade sj dessa OTROLIGT FINA VAGNAR, hur kunde de, En mer Enastående Boudoir Komfort är svår att få, mer mjuka gosiga säten finns ej ens på X 2000 som ändå håller en fin kvalitet, Men sj:s vanliga Intercity tåg är en smärre katastrof, NI skulle aldrig slängt bort dessa fina vagnar som nu Tågab körde med ,,De är komfort som heter duga så jag ska snart ta mig en tur till Värmland från Gbg me deras fina vagnar Givetvis i Första Klass :))

  Grattis och tack för att Ni har kvar dessa fina vagnar och renoverat dem så fint, man minns dem från sin barndom då jag va liten 1970 talet o gärna ville provsitta dem 😉

  Hälsningar från en som alltid reser 1.a klass allt sedan sj införde lågpriskortet 1979 för 115 sek i första klass och 75 sek i andra klass på den tiden. Kul att någon tar hand om sj gamla vagnar på ett värdigt sätt, (de fanns även hela salonger med 2 kuper på var sida en enastående vagn det med,. som tyvärr troligen ej finns kvar.

  Jag kommer snart att resa med Tågab enbart för att få åka me de gamla fina vagnarna igen 🙂 Hälsningar från Tommy Malmgren Bläsing känd som Riket- Tommy från Svt drama Riket Stormaktstiden 2005-2006

  • Johan Olofsson Says:

   Jag har åkt med den där förstaklassvagnen från Kristinehamn till Göteborg.

   Helt underbart!
   Kan rekommenderas för både tågfrälsta och andra!

   Det _enda_ negativa för mig är tidtabellen. 06.30 från Kristinehamn är en aning i tidigaste laget.

 4. Hannes Lindgren Says:

  Själv skolpendlar jag med TÅGAB. Jag åker nästan varje söndag 18.12 från Göteborg C mot Skövde. Är mycket nöjd med både service, komfort och punktlighet. De som jobbar ombord på tåget är också riktigt trevliga människor. Nu ska jag inte kritisera SJ, de är också helt OK. Men jag måste säga att jag föredrar TÅGAB och deras komfortabla 60-talsvagnar och trevliga ombordare.

  Mvh

  • arskortguldsj Says:

   Hannes,

   Delar helt din uppfattning och ser att dom nu även kör på Stockholm men men som SJ-trafik.

   Men jag tycker också att SJ fungerar bra med hänsyn till omständigheterna.

   /Årskort Guld SJ

 5. Tommy Malmgren Bläsing Says:

  NU har jag åkt med Tågab och det var precis som jag kunde tro HELT UNDERBAR FÖRSTAKLASS VAGN och väldigt fina andra klass vagnar, och helt enkelt ett av de bästa om inte de bästa tåget att resa med idag, synd de ej går till Sthlm för då hade jag kunnat åka flera ggr.

  Sen finns även BLÅ tåget som kör till Sthlm oxå dessa me fina 60 tals förstaklass vagnar, men denna halva vagn första klass är den bästa som sj någonsin byggt som TÅGAB har. från Göteborg till Karlstad via Kristinehamn,

  RES även NI för de är väl värt resan en Nostalgi tripp me allt gammal fint mahogny bevarat samt dessa fina skyltar om att ej LUTA ER INTE UT eller KASTA EJ UT SAKER SOM KAN VÅLLA BRAND ELLER ANNAN SKADA allt detta man mindes som barn då man åkte med dessa tåg 🙂

  Tack för att NI finns TÅGAB jag kommer åka fler gånger och trevlig personal hade ni ombord också .. Hälsningar Tommy Malmgren Bläsing i Göteborg

 6. Tommy Malmgren Bläsing Says:

  Vill man åka med klassiska tågvagnar så ska man verkligen unna sig en resa med ett annat bolag som också kör med klassiska 60 tals vagnar , då reser man mellan Göteborg och Sthlm samt uppsala. med riktig restaurang vagn med lagad mat ombord något som sj lade ned på det tidiga 80 talet-. bolaget jag tala om heter BLÅ TÅGET väl värt en resa om inte min bästa tågupplevelse .. samt Tågab– värna om dessa bolag som kör med klassiska vagnar.. bli sedan medlem i de olika järnvägsbolag som finns så kan man sen resa med klassiska tåg då även de gör sina resor .. ett av dem är Bergslagarnas järnvägar. .. men de reser endast med egna turer till olika destinationer i Sverige för medlemmar men även icke medlemmar kan åka med .. då till en högre kostnad.. men även detta kan ju vara värt att upprätthålla museie järnvägarna.. .. men reguljärt så rekomnederar jag BLÅ TÅGET som nummer ett och Tågab.. mkt härliga tåguppleverlser .. Blå tåget har som enda bolag en meny med mat som väl matchar de bästa restaurangerna i storstäderna.. och resan blir inte dyrare än att resa med SJ.. men väl så mkt större tågupplevelse. o Hälsa från Tommy Malmgren Bläsing .. om ni ämnar resa med dem.. då jag ofta gör det själv 🙂 Trevlig resa o tack för ordet 🙂

 7. Tommy Malmgren Bläsing Says:

  skandinaviska Jernbanor är detsamma som BLÅ TÅGET i förbigående 🙂

 8. Ingegärd Ander Says:

  Hur söker man ersättning för försenad resa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: