Fullt med vapen ombord på nattåget

Otrevlig reskamrat - särskilt om den är laddad

Jag noterade att sittvagnarna på mitt nattåg 94 som jag åker med var fullastade med vapen (både lättare och tyngre som tex granatgevär).

På min fråga om man också hade ammunition fick jag order av en militär att lämna sittvagnen där även vanliga resenärer satt.

Samtidigt sprang det omkring militärer med automatvapen även de flesta satt i bistron och drack öl (dock ej samma skall betonas).

Lite märkligt att åka med ett vapentåg – i alla fall i belysning av att jag av säkerhetsskäl inte fick åka till ned till Narvik i sovvagnen ( Direkt sovvagn till Narvik har upphört ? ).

Är det ofta att man blandar militärtransporter med vapen på norrlandstågen frågar man sig.

Annonser

6 svar to “Fullt med vapen ombord på nattåget”

 1. Jonas J Says:

  Tycker nog att man som kund/skattebetalare både kan ställa en fråga till SJ och till försvarsmakten om det är så här det ska gå till? Nog får väl militärer åka tåg med vapen (om slutstycket skilts från själva vapnet) och de kan nog ta en öl eller två iförd sin permisuniform. Helt okej.

  Men det känns orimligt i situationen att militären övertar ombordpersonalen ansvarsroll på tåget, inte kan svara på en relevant fråga, jönsar omkring på tåget och kanske till och med skrämmer upp medresenärer med sitt beteende.

  Men, men… det finns folk som borde göra andra saker här i livet. Jag har personligen åkt civiltåg med militär i en riktig skarp krigssituation – så jag vet med bestämdhet hur man kan hantera dylika situationen på tåg.

  • arskortguldsj Says:

   Jonas J,

   Jag vill absolut inte överdriva den här situationen. Grabbarna och tjejerna hade varit ute på Coldplaymanövern och slitet i kylan och uppförde sig alldeles utmärkt och var väldigt trevliga.

   Det var egentligen den stackars mannen som satt ”vakt” bland vapnen som var lite speciell men jag tror att han var nervös över mig och mina frågor och drog till lite extra.

   Jag ville då och inte heller nu göra någon sak av det hela för dom jobbar ju och sliter för vår skull och var som sagt var väldigt trevliga.

   När jag skulle passera dom vid ett tillfälle blockerade dom mittgången – som så ofta sker – och jag utbrast i ett myndigt ”Anhåller om att passera” och fick det minst lika myndiga svaret – ”Beviljas!”.

   /Årskort Guld SJ

 2. Jonas J Says:

  Ja, med tanke på det försvar vi har idag så kan de ju knappast varit många på tåget.

 3. /j Says:

  Är det en uppladdning av ett anfall mot Norge vi ser? För att inte väcka uppmärksamhet reser militären under täckmantel.

 4. Fockface Says:

  Vad har SJs tåg med skatten att göra?
  SJ för inget statligt bidrag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: