Gott om plats var det ont om . .

Eller var skall jag sitta ?

Gott om plats var det ont om . .

Idag när jag åkte tåg 529 mot Norrköping var bägge platserna upptagna av två stora väskor så jag fick bara plats på del av sätet och kunde inte fälla ned bordet.

Det var verkligen ont om saligheten även för en man med låg profil som Årskort Guld SJ.

Nu löste det sig men vad som förvånade mig var att man dels placerade resorna så att man tog upp två platser trots att det var en nästan fullsatt tåg med platsreservationer och dels att man inte gjorde någon som helst ansträngning att flytta på väskorna när jag skulle ha "min" plats.

Men som sagt var – jag är inte tappad från en järnvägsvagn så jag löste det hela med en strategisk omflyttning. Trots det en intressant händelse.

Och X2000 är ju inte heller gjort för resenärer mycket bagage vilket inte gjorde saken enklare.

Annonser

5 svar to “Gott om plats var det ont om . .”

 1. Mikko Says:

  X2000 är gjord för en slipsnisse med laptop, inte för en barnfamilj med barnvagn och tre stora resväskor. Hur tänker SJ lösa bagageproblemet i framtiden? Någon idé?

 2. Karl-Gunnar Says:

  Nyss hemkommen från en tur med Amtraks motsvarighet till X2000 kan jag meddela att där är antalet kollin strikt begränsat till två väskor per resande samt ett handbagage typ Laptop. Där finns möjlighet att checka in bagage i förväg om man har fler väskor. Jämför med flyget, motsvarande regler kan mycket väl gälla på X2000. Se:
  http://www.amtrak.com/servlet/ContentServer?c=AM_Content_C&pagename=am%2FLayout&cid=1241267293829

  För övrigt myckat intressant att jämföra X2000 med Acela Express, där X2000 klarar sig mycket bra! Kanske nåt att återkomma till hur det ser ut i andra delar av världen?

  • arskortguldsj Says:

   Karl-Gunnar,

   Det skulle vara kul att veta hur de skiljer sig åt typ + och – för de olika tågen.

   /Årskort Guld SJ

 3. Karl-Gunnar Says:

  Jag åkte sträckan Boston-New York tur och retur. På Acela Express finns tre klasser: Coach, Business och så den dyraste First Class. Jag valde givetvis First Class, bortskämd guldkortare som jag är. Priset för motsvarande sträcka i Sverige är nog lite lägre men ingen större skillnad. Resan tog 3,5 timmar i vardera riktningen
  Tåget gick inte alls lika fort som X2000, troligen pga sämre kvalite på rälsen, det var rätt hoppigt på sina ställen. men utsikten var spännande.
  Stolarna var lika breda men fotutrymmet var betydligt större på Acela. De flesta stolar kunde vändas tror jag så man sitter i färdriktningen. På stationerna mötte Red-Cap Service upp och tog hand om mina väskor. Sedan fanns lounger jämförbara med våra att invänta avgången i.
  Man bör vara på plats ca 30 min innan avgång för att få bra plats, man bokar nämligen plats på tåget men inte stol, alltså kan man om man är två resande tvingas sitta åtskilda.
  Nu det viktiga: Maten och Servicen. En personal i vagnen hade som enda uppgift att servera. Biljettviseringen sköttes av andra. Maten väljs från en meny med fyra huvudrätter. Dessutom ingår förrätt och dessert. Maten var smaklig, men kan absolut inte mäta sig med X2000-menyerna. MEN all dryck ingår i biljetten, alltså en Gin och Tonic före, sedan öl och vin och slutligen en konjak till kaffet. Vissa utnyttjade verkligen denna förmån och serveringspersonalen fick springa med dricka under hela resan. På morgonen serveras varm frukost eller vad man nu vill ha från frukostmenyn. Jag hoppade över den Bloody Mary som man ville truga på mig.
  En lustig detalj var att biljetten skall signeras av resanden och sedan förvaras i en liten klämma på stolsryggen under resan så att bakomvarande har full koll på vart man är på väg mm.

  Det verkade som man känner konkurrensen med flyget och försöker efterlikna det i mycket, bl.a restriktionerna för medfört bagage som vi tog upp tidigare.

  Sammanfattningsvis: Det gav mersmak att åka tåg i USA, och kan verkligen rekommenderas som alternativ till flyg. Sedan är det barnsligt enkelt att boka och betala hemifrån.

 4. Månhus » Länksprutning – 21 June 2010 Says:

  […] Gott om plats var det ont om . . […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: