Tågplatshyfs (DN)

Gravid och glad

Etikettoraklet Magdalena Ribbing (DN) har just nu ett inlägg om Tågplatshyfs där man tar upp den kanske klassiska frågan om man skall ge upp sin sittplats för en höggravid kvinna utan sittplats.

Det framgår inte om det finns möjlighet till sittplatsreservation på tåget men jag gissar att det inte gör det men frågeställningen är intressant både om det finns möjlighet till sittplatsreservation eller inte.

Men man kan reflektera kring detta och vad gör man när den höggravida damen jobbar på tåget och tex serverar i 1 klass och man får frågan om hon skall gå och hämta en kopp kaffe? Skall man göra det själv eller skall man låta den höggravida damen vagga bort i den skakiga vagnen för det ingår i den måltid man köpt?

Men följ gärna debatten på DN:s etikettspalt.

2 svar to “Tågplatshyfs (DN)”

 1. Anders Says:

  Man kan säkert allt be den gravida kvinnan i SJ-uniform – att hämta den koppen kaffe – hon är ju i tjänst! När hon inte kan gå genom den skakiga vagnen – så är hon hemma med barnet! Är det inte xtra trevligt ibland – att gå fram – och hämta kaffet själv? Jag har ofta tänkt på detta fenomen. Varför är det så – att de som har gratis kaffe genom PRIO grå och svart – alltid är de första som hämtar kaffe och tar en hel plats i bistron med dator och bestyr? – där vi gärna vill välkomna övriga gäster för en lugn kopp kaffe i bistron – för att få ekonomin att funka (Hos SJ). Är det väldigt svårt att boka på önskade tåg – när man vill vara i tid till sina möten i Linköping och Norrrköping – om man åker varje dag? Sträcka på benen ta – lite vatten – en god frukt – kanske en kaka – om inte det läggs på lager – så alla tar allt som finns innan Södertälje – man kan väl ändå tycka att två goda Brownies borde va ok till en kopp java? Och kaffe har vi till alla! Du som är Guldare – och sällan har dina möten i bistron – vad tycker du om detta?

  Mvh Anders

  • arskortguldsj Says:

   Anders,

   Jag som åker så otroligt mycket rör mig i hela tåget och är ofta i bistron både i början och under resan och tycket att det fungerar i stort sett alldeles utmärkt.

   Varje resa är unik och jag tycker att SJ personalen hanterar situationen i bistron bra. Ibland är det fullt med resenärer och bagage och då reder man ut det.

   När det gäller kaffe så hämtar jag det ibland själv men oftast får jag det serverat och det funkar bra.

   Jag åker nästan undantagsvis bara för nöjes skull så jag har inga tider att passa så förseningar är lite transparenta för mig men jag är ju unik just för detta.

   Men höggravid personal tycker jag är jobbigt när de skall servera i 1 klass eller betjäna mig i bistron. Man känner sig lite som en ”buffel” när man ser dom knalla fram och tillbaka med brickor och man ser hur jobbigt det är (man är ju pappa till tre barn så man vet hur jobbigt frugan hade det).

   Men det mesta fungerar alldeles utmärkt på tågen.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: