Dilemma – Både hyresvärd och hyresgäst ?

Jernhusens stationslounge i Göteborg

Jag har funderat på det ett i mitt tycke lite förvånade förhållande att Jernhusen i Göteborg både är hyresvärd och hyresgäst på Göteborg C.

Dels så äger och driver man stationen men samtidigt driver man på kommersiella villkor en stationslounge ”i konkurrens” med SJ med sin lounge.

Man slås av Jernhusets stora Stationslounge med ”primeläge” och den omfattande annonseringen på stationen samtidigt som loungen i alla fall vid mina besök har väldigt få besökare.

En fristående operatör tror jag skulle få svårighet att räkna hem en sådan investering och man undrar hur SJ i Göteborg ser på att man har Jernhusen både som hyresvärd och ”konkurrent” där man fritt kan utnyttja allmänna ytor för marknadsföring av sin lounge?

Eller är det bara jag som tycker det är lite märkligt ?

5 svar to “Dilemma – Både hyresvärd och hyresgäst ?”

 1. Frida Says:

  Stationsloungen drivs inte enbart av Jernhusen, utan även av SSP.
  SSP driver en stor majoritet av de caféer och restauranger som finns på Stockholm central och i Göteborg är det Caffé Ritazza, Pullman, Franks och Stationsloungen som gäller. SSP finns i hela världen och är störst på flygplatser och tågstationer.
  Men visst kan det tyckas vara orättvist att Jernhusen kan annonsera som dom gör.

  • arskortguldsj Says:

   Frida,

   Att SSP driver Jernhusens stationslounge var nytt för mig och klart intressant. Dock marknadsförs den av Jernhusen som deras lounge och jag misstänker att SSP med sin kompetens att driva restauranger och caféer finns med som underleverantör av driften själva av restaurang och själva loungen. Eller är SSP även delägare i loungen?

   /Årskort Guld SJ

 2. sjguide Says:

  Tänk på att Cst är officiell förkortning för Stockholm C. Att kalla Göteborg C för Cst är väldigt vilseledande alltså och dessutom helt fel. Officiell förkortning är G.

  • arskortguldsj Says:

   sjguide,

   Tack för infon.

   Jag har problem med utrymmet i rubriken som jag vill begränsa till en rad. Jag tar bort Cst och låter platsen i stället framgå av brödtexten i inlägget.

   Tack för upplysningen.

   /Årskort Guld SJ

 3. Cecilia Granath Says:

  Jag läste precis inlägget kring Stationsloungen i Göteborg, och vill gärna försöka förtydliga litegrann kring vårt upplägg.

  Stationsloungen är en verksamhet som drivs till 100% av Jernhusen. Vi har valt att anlita SSP (Scandinavian Service Partner) vad gäller själva bemanningen, eftersom de är mycket duktiga och kunniga inom området.

  Bakgrunden till att Jernhusen öppnat Stationsloungen är för att vi identifierat ett behov hos resenärer att kunna få tillgång till en lugn miljö. Stationsloungen är öppen för alla, oavsett om man reser i 1kl eller 2 kl. Vi ser det inte som att verksamheten bedrivs i konkurrens med SJ, då det är två helt olika koncept.

  Ytterligare ett syfte med Stationsloungen är att kunna erbjuda alla tågoperatörer och andra företag möjlighet att använda loungen till sina resenärer/kunder. När järnvägen utvecklas och fler aktörer kommer till stationerna kommer vi tyvärr inte att kunna erbjuda lokaler till alla som vill ha egna lounger.

  Läs gärna mer på http://www.stationslounge.se

  Till sist – roligt att du sett vår höstkampanj! Vi har arbetat hårt för att uppmärksamma att funktionen finns, särskilt för vår huvudmålgrupp som reser i tjänsten och valt att resa i 2 klass.

  Med vänliga hälsningar
  Cecilia Granath, pressansvarig Jernhusen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: