Ingen bistroförsäljning i Stockholm före avgång !

Köp gärna - Men inte förrän tåget avgått!

Idag fick till min stora förvåning höra att SJ inte får lov att öppna bistron för försäljning förrän tåget lämnat Stockholms Central.

Detta enligt Pressbyrån som har ensamrätt på försäljning på Stockholm C.

Därför fick jag vänta på mitt kaffe i drygt 10 minuter innan vi lämnade spår 8 idag.

För mig var detta en nyhet för under alla mina tusentals X2000 resor har jag aldrig varit med om detta.

– Gäller det andra stationer som Göteborg, Malmö, Karlstad, Sundsvall?
– Hur gör man när tågen stannar på mellanliggande stationer?

Jag frågade faktiskt om det fanns en instruktion om detta för att utesluta hörsägen och det bekräftade man att det fanns en SJ instruktion om detta.

– Hur är det med detta? Är det någon som vet?

( Jag tror att jag åker till Säffle – "Kan jag få lite kaffe?" )

Annonser

12 svar to “Ingen bistroförsäljning i Stockholm före avgång !”

 1. Jakob Rödström Says:

  Kan det ha något med det i somras uppmärksammade alkoholförsäljningsproblemet?

  Dvs. att SJ kör lite högre OBS på regler och restriktioner när det gäller försäljningen i bistron.

  För den som minns så bröt ju SJ mot alkoholförsäljningslagen då man kunde gå på biston och bunkra på med vin i icke öppnad flaska och ta med sig hem.

  .j

 2. Jakob Rödström Says:

  Oklart om någon satt det där i system men det var enligt den information som då angavs i artikeln ett regelbrott att sälja oöppnade flaskor med vin/dyl. som sedan kunde bäras med / ut från platsen där det serverades.

  Hittar inte artikeln nu dock.

  • ettpendlarliv Says:

   Sannolikt tror jag inte att det existerar, eftersom det är billigare (och enklare) att köpa samma vin eller öl på Systembolaget. Det fåtalet som har så stor absitens att de behöver inhandla alkohol på tåget för att springa av, hittar sannolikt inte ner till tågen, och kommer än mindre på den smått befängda idéen.

   Hittar inte heller artikeln, kanske (?) för att GP tog bort den då de insåg att den inte innehåll någon större kvalitet…

  • Jakob La Says:

   Jag köper väldigt sällan / aldrig alkohol när jag åker tåg, men jag har sett andra göra det… 🙂 Då har jag även noterat att personalen i bistron öppnar flaskan/burken åt köparen. Sedan kan förstås personalen ”glömma” att öppna, men jag tror ändå det hör till ovanligheterna att det säljs oöppnade flaskor.

 3. Karl-Herman Kling Says:

  Från en som arbetar med alkoholutskänkning och svensk alkohollagstiftning dagligen så räknas det som detaljhandelsförsäljning om man säljer oöppnad flaska vin eller öl. Därför är det olagligt eftersom vi ju har ett statsägt monopol på detaljhandelsförsäljning av alkohol starkare än 3,5% volymprocent. Lägsta priset på alkohol man får sälja ut är inköpspriset plus moms så det kan aldrig (lagligen) bli billigare att köpa på krogen jämfört med Systembolaget.

 4. Jakob Rödström Says:

  Summa summarum, det är/var ett lagbrott.

  Kvalitén på artiklar kan ju alltid diskuteras men antar att om fallet hade vart att man kunde köpa vinflaskor på en krog och gå därifrån med en oöppnad flaska hade vart lite mer ”kvalitativt”.

 5. Jonas J Says:

  Det kanske är så enkelt att personalen inte hunnit iordningställa utbudet och sedan på fråga hänvisar till en ”SJ instruktion” som egentligen inte finns? Lögnen är en väldigt enkel (gen)väg för många – inte minst inom serviceyrken.

  Tyvärr – bör tilläggas och självklart gäller det inte alla.

  Dock är det dessvärre min åsikt att SJs personal får en sämre utbildning än många andra med så pass stort ansvar som man ändå har ombord på ett tåg. Det är ju till och med så att de får betala den själv i vissa lägen. Är ju en bra jordmåne på ett serviceföretag…

  Men som sagt: Inte alla. Hade själv utmärkt service idag på mitt X2000 tåg – och tro det eller ej: Men man serverade kaffe och kanelbulle ståendes på en järnvägsstation med en Pressbyråkiosk bara 50 meter från tågsetet. Helt emot SJs egna instruktioner!!!

  Måste genast ringa Reitan i Trondheim och rapportera in detta.

 6. laban777 Says:

  De borde kunna ha bistron öppen utan alkoholförsäljning för att sedan börja langa vin & öl efter avgång

 7. Anders Says:

  Hej!

  Bistron öppnar enligt tidtabell kl .30 – när tåget går mot Malmö och Köpenhamn. Det står i alla tidtabeller. Således 06.30 – 07.30 – 08.30 osv. ALLA som hämtat sitt gratis kaffe före denna tid är väldigt priviligierade. Ofta tar man väl bara sitt kaffe och går för man har ju PRIO. Vadå – ta kaffe o gå? Vi ombordare måste registrera allt. En detalj – hur kommer det sig att INGA som betalar för kaffet nånsin finns vid kassan vid avgång – bara PRIOkort – gratis kaffe så snabbt som fan! Var kom detta lustiga agerande ifrån? Jag har årskort -så då kan jag bara gå ombord – lägga upp min feta dator – blockera hela bordet i bistron o njuta av min kaffe! Hämta kaffe o ha det bra.. sätt dig inte bara i bistron – det är ingen självklarhet att du får åka med. Du ska alltid fråga innan du går ombord – om du inte bokat – det gör ni aldrig ( mena inte dig)!. – för vi vill inte ha årskortare som pendlar i bistron – inte när vi har krav på oss att sköta bistron för det bästa med SJ. Lätt att boka plats på nätet!

  • arskortguldsj Says:

   Anders,

   Jag tror att jag under mina 2 år med årskort gjort drygt 1.000 resor med X2000 och har aldrig träffat på ett fullsatt tåg dvs aldrig behövt sitta i bistron då det alltid funnit plats någonstans i tåget.

   Inte alltid inte där jag vill sitta och ibland har jag fått byta under resan vilket jag alltid gjort med ett glatt och plockat rent efter mig på platsen så att den är fräsch till nästa resenär.

   En gång har jag blivit ”utslängd” ur bistron för jag hade ryggsäcken med mig men den lämnar jag inte kvar med alla kameror och dator vid min plats i andra ändan av tåget.

   Men i övrigt fungerar mitt resande smidigt eller rättare sagt synnerligen smidigt tack vara den professionella och trevliga personalen ombord.

   Detta hade jag också möjlighet och nöjet att berätta när jag besökte SJ idag.

   /Årskort Guld SJ

 8. Nytt om försäljningsförbud i bistro på Centralen! « Årskort Guld SJ Says:

  […] ett tidigare inlägg ( Ingen bistroförsäljning i Stockholm före avgång ! ) berättade jag att jag och ett antal resenärer fick vänta till dess tåget lämnade Stockholms […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: