Körigt på Stockholm C ikväll

IMG_7942

När jag kom hem efter en resa till Göteborg noterade jag att det var osedvanligt mycket folk i centralhallen på Stockholm C.

IMG_9760

Det tog inte lång tid att förstå att det var problem på linjen ned till Malmö som var problemet och orsakade stora förseningar både för resor söderut men även andra linjer som väntade på tågsätt som satt fast ute på linjen.

IMG_9720

SJ la med stora resurser med både information och förtäring till alla som skulle resa ( och en och annan som bara passade på ).

IMG_9744

Självfallet var många besvikna men de flesta tog situationen med ro och i grunden var stämningen god – men samlad.

IMG_9733 IMG_9728IMG_9708

Några fick med kort varsel ta ett annat tåg än man hade tänkt sig och då gällde att ta tillfället “i flykten”.

IMG_9779

Jag tycker att SJ som enda operatör på plats gjorde en bra insats på Stockholms Central.

10 svar to “Körigt på Stockholm C ikväll”

 1. Bengt Says:

  När det ”krisar” tar man fram ”insats – och beredskapsreserven” av kaffe (från den strategiska ”hemliga kaffecentralen”) och negerbollar..
  😉

  • arskortguldsj Says:

   Bengt,

   Och jag tycker att detta är helt rätt.

   Kaffe och negerbollar löser inga problem men om SJ:s personal går omkring och ser lita glada ut och delar ut kaffe och godis skapar man en positiv grundstämning som sedan räcker långt.

   ”Vi kan inte göra så mycket år kontaktledningsbrottet men kan vi få bjuda på lite kaffe och godis – Det är bara att ta vad ni vill ha!” betyder mycket, mycket.

   Helt rätt tänkt!

   /Årskort Guld SJ

 2. ettpendlarliv Says:

  Tack för trevliga bilder. Tror att vi sammanstrålade igår eftermiddag i trappan ner från övre hallen vid fem tiden. Jag tog själv några bilder på den stora gruppen människor som hade samlats i Centralhallen. Dock hade jag inte riktigt tid att hälsa.

  Kanske nästa gång.

  Hälsningar
  Ettpendlarliv

  • arskortguldsj Says:

   ettpendlarliv,

   Kul i alla fall att du kände igen mig. 🙂

   /Årskort Guld SJ

   • ettpendlarliv Says:

    Jag hade lite enklare att känna igen dig än tvärt om 🙂

   • Bengt Says:

    Vem annars skulle fotografera någonting ”intressant” på spår 13 en Söndagskväll i November för att sedan skynda in i pendeln 16:19 till Västerhaninge.. 😉

    Vi ”postvagniter” och läsare av denna blogg finns där man minst anar det!

 3. Karl-Gunnar Says:

  Jag undrar jag om inte kaffet och godiset var tänkt som en del av invigningsjippot för den nya försäljningslokalen snarare än som tröst för alla väntande???
  De som satt fast i 7 timmar på X2 tågen i Östergötland fick ingen förtäring, hade varken lyse, värme eller toaletter. Själv åkte jag med 544 dagen innan och den var 6+timmar sent till Stockholm, kom alltså fram vid 3-tiden på morgonen. Ingen nödproviant här heller. Centralhallen var i alla fall öppen och mycket folk fanns som väntade, vi var inte det sist anlända tåget.

  Den restidsgaranti som vi årskortare erbjuds är ju dessutom ett skämt, beräknad på 240 resdagar per år. Det kan möjligen gälla Uppsalapendlare, men inte oss som pendlar långa sträckor.

  I sammanhanget kan man undra hur en evakuering av ett tåg borde gå till och om det finns rutiner för detta. Att skylla på nedfallen kontaktledning håller inte, det finns väl jordkablar i reserv att ta till liksom nödbrytare mm. Är räddningstjänsterna i berörda kommuner utrustade och utbildade för detta?
  Jag planerar att eskortera min 90-åriga (fullt friska) mor till skåne i julhelgen, törs jag det?

  • arskortguldsj Says:

   Karl-Gunnar,

   Jag tror faktiskt att det var både och för man delade ut det mesta ute i hallen efter det man efterfrågat vart man skulle resa.

   Sedan är det korrekt att man i Östergötland är verkar vara väldigt restriktiva med matersättningar.

   Själv var jag i Norrköping idag och det var en massa resenärer som var lika försenade som jag men ingen servering av fika trots att man visste redan kvällen innan att det skulle bli problem.

   En anledning kan vara att de flesta resenärerna reste med Östgötatrafiken och SJ kanske inte ville dela ut fika till dom och det kan jag förstå men ändå borde man kunnat ordna detta inne i resebutiken.

   Själv fick jag fika men det beror på att jag vet hur man gör.

   Dock hade SJ väldigt bra representation ute på perrongerna där man hjälpt allt och alla. Bra jobbat!

   Vad det gäller detta med evakuering så finns det regelverk för detta och personalen är tränad i det. Sedan är varje situation unik men de tre gånger jag har varit med om det har det fungera helt enligt boken.

   Din 90-åriga mor kan åka själv – om hon/du vill. Operatören har särskilt ansvar för personer som behöver extra stöd och det får dom säkert. Sedan är det så att vid en evakuering hjälps alla åt – men det är frågan om medmänsklighet.

   /Årskort Guld SJ

   • sjguide Says:

    Jag var också i Norrköping idag och åkte med tåg 523 som var sent ca 35 minuter till Norrköping. Man visste att förseningen skulle öka till Linköping/Nässjö/Alvesta pga problem på linjen.

    Så ombordaren sprang iklädd kortärmad trängsel till stationshuset och kom tillbaka med många kartonger fyllda med fika och mackor. (Antagligen att bjuda på ombord på tåget). Så det var superbra jobbat och det skall påpekas att det var -15 eller kallare ute.

    Stationsvärdar fanns också vid bussterminalen där ersättningsbussarna avgick.

    Med andra ord superbra jobbat av SJ. Tycker jag i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: