Test av mobilbiljett

IMG_6680

SJ erbjuder på många destinationer Mobilbiljett dvs en biljett som SMS som fungerar även hos andra operatörer än SJ.

Detta är en väldigt smidig biljett för man behöver inte ta ut någon pappersbiljett vilket kan vara smidigt om man har svårt att att nå en station som har biljettautomat eller inte vill betala 20:- per beställning hos Pressbyrån eller 7Eleven.

Istället kommer biljetten som ett SMS som man visar upp vid viseringen.

Reser man med SJ kommer kan mobilbiljetten läsas direkt i personalens handdatorer men åker man med annan operatör blir det en biljett i klartext med ordet RESPLUS i rubriken.

– Men hur fungerar det i praktiken när man reser med annan operatör än SJ ?

Jag testade detta när jag igår och idag reste med buss 121 från Kalmar och söderut mot Bergkvara och tillbaka – och det fungerade alldeles utmärkt.

Det vara bara att visa upp biljetten på mobilen för chauffören och sedan var det bara att åka.

Mobilbiljett är speciellt smidigt om man köper resor med lokaltrafik via SJ:s hemsida vilket är både enkelt och förvånansvärt billigt.

Det finns även E-biljett för egen utskrift som fungerar på samma sätt men det kräver att man har en skrivare och så måste man ha med sig biljetten.

Men Mobilbiljetten finns ju alltid med i mobilen olm man inte glömt den hemma.

Så mobilbiljett fungerar och kan verkligen rekommenderas.

7 svar to “Test av mobilbiljett”

 1. Olof Antonsson Says:

  Som av en händelse använde även jag SJ:s ”mobilbiljett” för första gången igår. En aning nervöst, eftersom jag de facto inte skulle resa alls med SJ, utan de fyra delresorna skedde helt och hållet med länets (buss)operatör.

  Som väntat (och som tur är) har busschaufförerna bättre saker för sig än att lusläsa mikroskopisk sms-text som därtill måste bläddras ned ett antal gånger för att hela meddelandet skall kunna kontrolleras. Och möjligen är de lite trötta över det ständigt ökande antalet betalnings- och därmed biljettmöjligheter som man verkar behöva en doktorsgrad i systemvetenskap för att kontrollera, men som förstås underlättar för oss resenärer.

  En av chaufförerna försökte dock vara lustig, tog telefonen ifrån mig och låtsades bläddra upp och ned … ”andra klass”… ”andra klassens medborgare, arbetslös”… ”nej, det här är fel biljett” … ”jag bara skojade!” 🙂

  • arskortguldsj Says:

   Olof,

   Intressant är även jag fick några ”lustiga” kommentarer när jag visade min mobilbiljett vilket kanske beror på att man inte direkt uppskattade biljetterna.

   Men det var inget problem att åka med i alla fall.

   /Årskort Guld SJ

   • Mattias C Says:

    Annars kan KLT chafförerna vara lite vitsiga… i måndags skulle jag åka med KLTs reskassa mellan Västervik och Mariannelund men maskinen strulade lite och jag fick en väldigt lång biljett… Chaffören sa då ”De blev en lång biljett men det passar ju när du ska åka långt”

 2. sjguide Says:

  Hur är Raskens bussar att åka i?

 3. Karl-Gunnar Says:

  JAg åker ofta med olika lokaltrafik och visar mitt guldkort, hur enkelt som helst utan SMS-biljett, eller är det så att du använder mobilbiljetten på sträckor som inte ingår i Resplus? Exempelvis TiB/Tågkompaniet över en länsgräns?

  • arskortguldsj Says:

   Karl-Gunnar,

   Jag ville bara testa hur Mobilbiljetten fungerar i praktiken.

   Lite vis av erfarenheter av att åka buss med guldkortet brukar jag alltid boka och ta med papersbiljetter för att säkerställa att det inte blir någon diskussion.

   Bland annat fungerade guldkortet inte på buss 100 mellan Östersund och Gällivare ( där det naturligtvis gäller ) så för att inte bli stående mitt i Lappland säkrade jag upp med pappersbiljetter.

   Men detta med att köpa mobil(SMS)biljett på lokaltrafiken är verkligen smidigt och överraskande billigt därför testade jag det för att andra som inte har förmånen av att ha guldkort skall veta om det fungerar.

   Men som sagt var – med Årskort Guld – skall det inte behövas någon form av biljett – vare sig mobil eller pappersbiljett.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: