“Now I have travelled for free!”

IMG_4147-1

I ett tidigare inlägg berättade jag att jag samåkte med en friåkande aggressiv luffare i 1 klass som inte hade pengar och ej heller ville/kunde betala på annat sätt.

Kan körde med alla de klassiska tricken som att sova, inte för svenska eller engelska, betala med småbelopp och låtsas sova djupt.

Till slut blev det avvisning vid nästa station – Katrineholm – men då hade han rest hela sträckan Skövde – Katrineholm i 1 klass utan att betala.

Hans slutreplik när han steg av på Katrineholm C var “Now I have travelled for free!”.

Jag tror att jag inte misstolkar ombordarens reaktion som milt sagt frustrerad.

Sedan kan man undra om man som friåkare skall åka 1 klass medan andra betalt dyra biljetter för den förmånen – och dessutom inte kunna lämna sina platser pga av den aggressive “friåkaren”.

12 svar to ““Now I have travelled for free!””

 1. JANREM Says:

  ..är nog vanligare än man tror. Råkade ut för precis samma sak i vintras mellan Köpenhamn och Hamburg. Vid avgång Köpenhamn hade två personer ”förirrat” sig ombord i första klass och råkade naturligtvis sova väldigt djupt. Den danske ombordaren blev väldigt frustrerad men vågade väl inte göra något enär dessa herrar var väldigt storvuxna och muskulösa. På andra sidan gränsen, vid ankomst Puttgarden, kom tyska gränspolisen med vakthund … det var det sista vi såg av dessa gratisåkande herrar.

  • arskortguldsj Says:

   JANREM

   Intressant!

   Först var mannen så där ”lagom” aggressiv så man inte kunde hänvisa till att han uppträdde hotfullt men tillräckligt att man skulle inse att det fanns risk för det.

   Sedan din historia så var det kanske inte av tillfällighet att gränspoliserna hade ”vovve” med sig.

   /Årskort Guld SJ

 2. JANREM Says:

  I Hamburg kan man åka tunnelbana. Systemet bygger på ett personligt förtroende… att ansvara för egeninköpt biljett eller periodkort. Det finns nämligen inga spärrar som på SL, utan du måste själv ansvara för att inneha rätt färdhandling. Men folk verkar respektera detta, man ser massor av folk som står och köper biljett vid automater som finns vid varje station. Biljettkontroll är mycket vanligt ombord på tunnelbanan. Har du ”missat” biljetten och inte vill göra rätt för dig, kommer garanterat ordningsmakten med vovven och hälsar på dig redan vid nästa hållplats.

 3. TobiasKalmar Says:

  Schengen, nån som reagerar?

  • Johan Says:

   Menar du gränspolisen i Puttgarden med denna kommentar? Självklart får tull fortfarande gå ombord för att exempelvis leta knark. Och självklart får polis gå ombord för att gripa folk som tjuvåker (bedrägligt beteende i Sverige, troligen finns en motsvarande rubricering i Tyskland). De får bara inte göra en slumpmässig kontroll av resenärers pass eller bagage.

 4. TobiasKalmar Says:

  Och sen tycker jag det var en synnerligen aggresiv kommentar, till ansvarig omborare på det tåget. Han eller hon avgör nog hur det känns bäst att ha koll på vederbörande. Må sa vara i vestibul, i första klass eller i bisto. Det fanns kanske ytterligare friåkare på det tåget, och då fanns ju ansvarig i första klass nära vederbörande, för det du pratar om.

  • arskortguldsj Says:

   TobiasKalmar,

   Kanske jag var otydlig men det var inte någon personal på tåget som jag kritiserade utan rutinen att placera ”besvärliga” resenärer i 1 klass.

   Som jag hoppas det framgår av inlägget hjälpte den trevliga ombordaren till att ”vakta” min utrustning så jag kunde gå på toaletten.

   Sa all heder till personalen men jag är tveksam till rutinen att placera ”besvärliga” resenärer i 1 klass.

   /Årskort Guld SJ

 5. TobiasKalmar Says:

  På en allmän dag, så skulle jag kunna uppskatta 20 friåkare på sträckan Malmö till Stockholm, OCH speciellt så här i sommartider, vad jag hör. Klart man utan pengar försöker åka till Stockholm. Där har man blivit lovat ett bra jobb, att man kan sälja billiga frukter och bär på torget nära stationen. För det är väl ingen som undrar kring varför det är så billigt att köpa fina frukter på Hötorget, jo för att alla är papperslösta flyktingar som säljer. Hur inbjudande det än ser ut.

 6. Markus Says:

  Vilken tur att vi har yttrandefrihet i det här landet, Tobias? Man får till och med dra alla människor över en kam. Bra va?

 7. ombordan! Says:

  Hej!
  Jobbar ombord på X2000 sedan 12 år och då och då dyker dessa fripassagerare upp. Man får väga för- och nackdelar innan man bestämmer sig för att stanna tåget på någon station på vägen. Hur stor är risken att man drar på sig en försening för övriga 300 resenärer och att vissa då missar ev anslutningar? Tyvärr blir det ofta att man hellre väntar till nästa ordinare stopp.
  Om jag får spekulera så tror jag att personalen kände att det var bäst att låta han vara där han var, om han verkade aggresiv, istället för att det kulle bli bråk ombord. Oftast ringer man efter polis på aktuell station men ofta är de ute i annat ärende och kan inte komma.
  Önskar dig en trevlig sommar!

  • arskortguldsj Says:

   ombordan!

   Tack för din kommentar.

   Jag delar helt din uppfattning hur man bör göra och jag tycker att man sköter dessa typ av ärenden på bästa möjliga sätt.

   Vad jag har synpunkter på är att man använde 1 klass lite som förvaringsplats för ”besvärliga” resenärer som på detta sätt prioriteras på ett lite ”stötande” sätt.

   Kanske optimalt men inte helt oproblematiskt.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: