SJ Norrlandståg väntar ej – på SJ tåg

IMG_5137

Att samarbetet mellan olika tågoperatörer inte alltid fungerar finns det många exempel på men att det av SJ helägda SJ Norrlandståg inte väntar på SJ tåg är dock lite märkligt och överraskande.

Själv fick jag uppleva detta när jag och fyra fjällresenärer i veckan åkte tåg 444 från Göteborg till Stockholm för att där borda SJ Norrlandståg 92 till Storlien/Luleå.

Tåget från Göteborg var 29 minuter sent och ankom 7 minuter efter det att nattåget till Norrland skulle gå men nattåget från samma perrong kunde inte vänta.

Skälet var det att SJ Norrlandståg inte väntar på SJ tåg eftersom det är frågan om olika bolag.

Detta är lite märkligt för som kund upplever man dessa två företag som samma bolag och förväntar att de kan samarbete sinns emellan.

Ännu mer märkligt är det eftersom jag otaliga gånger suttit på södergående X2000 tåg på Stockholms C för att vänta in sena inkommande nattåg norrifrån för att resenärerna skall hinna med sina anslutningar.

Nu blev resultatet att samtliga fick övernatta i Stockholm där SJ stod för bra hotell och mat men fjällresenärerna missade första dygnet på sin fjällvandring och kompisarna som dom skulle vandra med fick gå iväg utan dom.

Allt detta för att de två SJ företagen SJ AB och SJ Norrlandståg inte vill samarbeta.

Som SJ-resenär skall man inte behöva acceptera att två SJ-företag på företagsnivå vägrar att samarbeta med varandra – till skada för resenärerna.

11 svar to “SJ Norrlandståg väntar ej – på SJ tåg”

 1. sjguide Says:

  Låter väldigr konstigt. Särskilt motiveringen med olika bolag. Men annars gör man alltid en bedömning från fall till fall. Vart skulle resenärerna. De kunde kanske tagit tåget 23:50 och sen buss/taxi?

  • arskortguldsj Says:

   sjguide,

   Jag utgår ifrån att dom skulle riktning Luleå för dom erbjöds övernattning och mat för annars fanns det som sagt en senare förbindelse.

   /Årskort Guld SJ

 2. Billy Eriksson Says:

  Det är om det är två bokningar som dom inte har skyldighet att ivänta ju. Hade det vart på samma bokning båda resorna hade dom kommit med

  • Jonatan Gonte Kindh Says:

   Hade det varit det som varit orsaken, så hade inte SJ stått för mat och boende för natten heller 😉

   Och nej, de har aldrig skyldighet att vänta, däremot att se till att du på något sätt kommer fram eller blir ersatt…
   (Själv har jag åkt många mil taxi för att SJ hellre ringt taxi än låtit ett tåg vänta några minuter. Extra övernattningar har jag dock sluppit.)

   Sen tycker jag bolagsstramset här är bra fånigt. Fine om de av andra skäl bedömt att tåget inte kunde vänta, men att det är olika bolag är bara trams.
   (Se bara Kinnekulletåget från Herrljunga, det är banne mig inte samma bolag, men de väntar *alltid* in försenade SJ-tåg från Göteborg.)

   • jankai Says:

    Jonatan,

    Det verkar finnas ett glapp mellan SJ AB och SJ Norrlandståg inte bara vad det gäller detta.

    Även erbjudanden som finns i tex Kupé verkar inte gälla på SJ Norrlandståg trots att tidningen även finns där.

    /Årskort Guld SJ

  • arskortguldsj Says:

   Billy,

   Jag kollade inte deras biljetter men vad jag förstod så var det frågan om en genomgående biljett.

   Men vad som bekymrade mig mest var det att SJ Norrlandståg numera inte väntar på andra SJ tåg medan det omvända verkar gälla.

   /Årskort Guld SJ

 3. Oskar Eriksson Says:

  Hej, har du hört dig för hos respektive bolag, vad säger de?

 4. Johan Says:

  Som av en händelse hamnade jag på din blogg (via aftonbladet.se), du kan tro att jag höll på att välta omkull när jag tittade på bilden i inlägget, det är min far mitt i bilden, på väg hem efter att ha firat sin 70-årsdag på egen hand i norra Sverige! Har inte sett honom sedan början av augusti.

  Kul blogg, jag har den som favorit nu, ska läsa emellanåt och njuta av tanken att den dag jag har tid göra samma resa som du gör, dvs skaffa ett Guldkort, suverän idé!!

  mvh
  Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: