Boka enkelplats superenkelt på www.sj.se

IMG_6114

I ett tidigare inlägg har jag berättat att många som jag skulle vilja kunna välja alternativet enkelplats när vi bokar plats på SJ:s hemsida. ( Boka enkelplats på www.sj.se ? )

Nu har jag tillsammans med de kunniga skribenterna på Postvagnen rett ut detta och det är verkligen superenkelt.

Det är nämligen så att man med automatik får en enkelplats om man bokar bara plats för bara en person.

Så man behöver inte göra något alls!

Men det finns som så mycket i annat i livet en liten hake som man bör tänka på att det gäller inte – alltid även om det finns enkelplatser lediga på den aktuella sträckan.

För om bokar man en delsträcka och det finns plats i vagnen/tåget som redan är bokad annan sträcka placeras man där för att spara platser för resenärer som vill boka tex hela sträckan som tåget går.

Detta för att undvika att platser plottras bort på delsträckor så att de som skall åka längt inte behöver flytta runt under resan.

Så får man inte en enkelplats kan man boka om och manuellt välja en enkelplats men då får man testa till dess man hittar någon. Dessutom förutsätter det att man har tillgång till layout över vagnarna eller på annat sätt har koll var enkelplatserna finns.

Men om man åker hela sträckan får man med automatik singelplats om man bokar – som just singel.

10 svar to “Boka enkelplats superenkelt på www.sj.se”

 1. Joel Gustafsson Says:

  Undra när det kommer så långt att man kan välja platser som man gör hos bl.a. SAS. Man skulle ju åtminstone kunna ha det på motortågen som ser likadana ut. Kanske svårare med lok och vagn.

  • arskortguldsj Says:

   Det vill SJ inte just för man vill ha möjlighet att ”plocka ihop” resenärerna så att det finns kvar platser för dom som skall åka längre etapper eller hela sträckan som tåget går.

   Flyget går oftas utan uppehåll på vägen så där har man inte samma bekymmer.

 2. T Says:

  Stämmer inte alls, i går åkte jag GBG-Sthlm och hamnade inte på enkelplats. Trots att det fanns flera lediga. Och jag vet att de var lediga för på fråga från andra resenärer så sa konduktören att de var lediga. Hela sträckan!

  • arskortguldsj Says:

   T,

   Intressant iakttagelse.

   Jag bygger det jag säger på kunskap från personer på Postvagnen som känner till mera om bokningssystemet än vad jag gör och egna provbokningar.

   Men det kan finnas fler ”undantagsregler” som jag inte känner till eller så stämmer det inte på alla tåg ( jag testade på X2000 ).

   Eller så kan det vara så att jag har fel – helt enkelt.

   /Årskort Guld SJ

 3. Lars Says:

  Håller med, självklart stämmer inte detta. Man hamnar inte automatiskt på singelplats om man reser själv även fast de finns lediga singelplatser.

  Lars

  • arskortguldsj Says:

   Lars.

   Nja, jag bygger det jag säger på kunskap från personer på Postvagnen som känner till mera om bokningssystemet än vad jag gör och egna provbokningar.

   Å andra sidan vore det bra om man kunde boka singelplats så man vet om det finns eller inte.

   /Årskort Guld SJ

 4. Hanna Says:

  Nu är jag kanske sent ute, men bara nu, ca tre veckor senare, går det ju att kolla på tågskissen och därefter ange vilken plats man vill boka, då går det ju att ordna singelplats?

  Eller har jag missuppfattat?

  • arskortguldsj Says:

   Hanna,

   Nja, kanske inte.

   Man kan precis som du säger när man bokar ”typtåget” X2000 välja ut en singelplats och om den är ledig så får man den annars får man testa med nästa.

   På andra tåg måste man dels veta hur layouten ser ut och ibland blir man överraskad när man skall stiga ombord för det kan vara ett annat tåg.

   Mitt ursprungsinlägg var att det vore klämmigt om man helt enkelt hade kategorin ”Singelplats” och så fick man en sådan om det fanns någon ledig på den aktuella sträckan.

   Det skulle helt klart förenkla bokningen för oss som gärna vill resa i enskildhet.

   Men som du helt riktigt skriver – på X2000 kan man manuellt hitta sin favoritplats.

   /Årskort Guld SJ

   • Hanna Says:

    Tack för ett snabbt svar! Jag var precis i kontakt med SJ:s kundtjänst och köpte min biljett via dem, och fick då välja exakt vilken plats jag ville ha. Första bemötandet positivt, så nu hoppas jag bara att jag har tur med fräscha toaletter – det verkar vara lite av ett lotteri när det gäller SJ.

    Det är en spännande blogg du har, och lycka till med framtida resor!

   • arskortguldsj Says:

    Hanna,

    Kul att det löste sig.

    Detta med fräscha toaletter är väsentligt också för mig men jag brukar alltid tänka på att smutsiga toaletter inte beror på att dom inte städas – för det görs dom – utan att andra resenärer snuskar till dom.

    Höromdagen passerade en medelålders kraftig man min plats på väg på toaletten med vingliga steg.

    Jag undrade verkligen hur han skulle klara det och när jag besökte toaletten efter honom kunde jag konstatera – att det gjorde han inte – klarade av det.

    Sådant händer hela tiden men gör som jag – är du inte nöjd med en toalett gå till nästa och har du tur är den fräschare.

    Ha en trevlig resa och tack för din avslutande kommentar.

    /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: