Men bör försäkra sig om att vara försäkrad

IMG_6776

Som ni kanske förstått är jag ute mycket och reser med tåg och i sällskap med en massa inte helt billig elektronik.

Jag lämnar inte bostaden utan två mobiltelefoner ( i och för sig billiga ), dator, kompaktkamera och videokamera eller DSLR-kamera och allt ned packat i ryggsäcken.

Det mesta av detta packas upp och ned flera gånger under dagen på tåg, perronger och stationer.

Så jag bär alltid med mig en ängslan att jag skall tappa, förlora, förlägga eller på annat sätt skada någon av mina prylar och häromdagen hände det.

Min fina videokamera gick i golvet från ett bord på Stockholms Central och displayen blev bara grön – vackert blåvit- men i alla fall blåvit och oduglig.

En kameraverkstad skulle ta 2.200:- för att reparera kameran som kostat 7.500:- men en ny kamera av lite samma men senare modell kostade 4.500:- hos Pixmania så jag bestämde mig snabbt att köpa en ny ( vilket gick lätt och bra bara man valde bort alla tillägg som Pixmania prackar på en ).

Men så kom jag på att jag har en otursförsäkring på min hemförsäkring hos if så jag skrev ihop en riktigt prydlig skadeanmälan med foton, kopior av kvitton och hela kittet samlar i en pdf-fil.

Sedan gjorde jag en skadeanmälan på nätet och efter att skrivit in allt hittade jag ingenstans där man kunde bifoga bilagor ( som tex på www.sj.se ) så det fick bli som det blev. Men jag skrev att jag har alla underlag och jag kan maila över dom om man vill det.

Tre timmar efter det jag gjort skadeanmälan ringde en vänlig dam upp mig och frågade om hon störde – vilket hon naturligtvis inte gjorde. Sedan ställde hon några frågor och inom tre minuter fick jag besked att man ersätt hälften av en ny kamera då den var mer än 4 år gammal – och så var allt klart.

Min mödosamt hopsnickrade pdf fil med alla underlag ville man inte ha och självrisken skulle vara 100:- ( som jag sedan får tillbaka via försäkringen på årskortet om jag ens gitter att skriva en ny skadeanmälan ).

Men sensmoralen är att jag behöver inte vara så ruskigt orolig att något skall hända för jag är försäkrad och händer något ersätter man förlusten – snabbt och enkelt.

Jag behöver bara betala värdeminskningen men det är ju rimligt.

Så nu är jag visserligen lika noggrann som vanligt – men jag behöver inte ängslas – för jag är försäkrad och i praktiken utan självrisk.

Eftersom jag reser 6 dagar i veckan tycker jag att jag får väldigt mycket skydd på min hemförsäkring.

Så man bör försäkra sig om att vara försäkrad – om man reser som jag i alla fall.

2 svar to “Men bör försäkra sig om att vara försäkrad”

 1. Karl Gunnar Says:

  Glöm inte att kamerabatteriet är värt någon hundralapp om det är i bra skick och inte ett piratbatteri….Kanske kan du till och med sälja den trasiga kameran till någon fixare på Tradera.

  • arskortguldsj Says:

   Nja, jag köpte en ny kamera av samma typ så jag kan återanvända alla mina batterier ( det var ett av skälet till att det blev samma typ av kamera ).

   Men tanken att sälja den på Tradera till fixare har faktiskt föresvävat mig. Jag vet i alla fall i USA finns ett sug efter denna kamera på begagnatmarknaden.

   Så tack för tipset ( eller kanske mera stödet att sälja den )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: