Hur stora skyltar behövs egentligen ?

IMG_6874-2

Igår åkte jag den X2000 1 klassvagn som nyinretts som ett pilotprojekt och som fått den nya uppmärkningen av “Tyst avdelning” som innebär att man dels väldigt tydliga skyltar om tyst avdelning när man kommer in i vagnen.

Sedan har man satt upp stora tyvärr lite skrymmande frostade dekaler på alla fönster både svenska och engelska om tyst avdelning.

Men trots detta tycks det inte hjälpa och man undrar hur blinda människor egentligen är.

Eller är det så att man helt enkelt inte bryr sig dvs det är inte ett skyltproblem utan ett attitydproblem.

22 svar to “Hur stora skyltar behövs egentligen ?”

 1. Bengt Says:

  Helt klart ett ”attitydproblem” hos vissa som tycks tro att de får och fr.f.a _kan_ bete sig hur som helst!
  Jag skulle sagt till personen ifråga oavsett hur dyr och fin kostym / dräkt personen än hade på sig!

 2. T Says:

  Fast med den idiotiska märkningen på fönstren skulle jag oxå prata i telefon.. Som ren protest mot SJ.

 3. Michael DK Says:

  Ett klart bevis på att flera och större skyltar inte fungerar. Det krävs helt enkelt bättre uppfostring av vissa passagerare – att tågpersonalen ryter till lite.

  Det här borde man dela på SJ:s Facebook-sida? Har du något mot det?

  Jag gör det snart inte mera men jag trodde egentligen att svenskar fortfarande var hyfsat laglydiga, medan danskarna var mer eller mindre anarkistiska i mötet med regler. Här i landet fungerar det emellertid nästan alltid bra med ”stillezoner” i tågen (t.o.m. i Köpenhamns S-tåg).

 4. Mrs G Says:

  Jag har sagt det innan och jag säger det igen ordet RESPEKT är det snart inte många som ens kan stava till och än mindre vet vad det innebär.
  Det är något som hänt med folk på senare tid, jag tror det har att göra med den nya moderna uppfostran och tankegångarna där man ska sätta sig själv i centrum av allt och alltid.
  Katastrof.

  Mrs G

 5. Norrköping Says:

  Trötta och rädda tågvärdar gömmer sig vid problem.
  Ungdomsgäng är kungar på kvällarna. Ta in fler väktare!

 6. K Says:

  Nu ska jag vara lite djävulens advokat här men frågan är om det verkligen behövs knäpptysta avdelningar på tågen? Jag har full förståelse för att folk vill arbeta eller vila eller bara resa utan att bli störda, men ett normalt diskret telefonsamtal eller två personer som pratar med varandra är faktiskt inte särskilt störande, och tål man inte ens den ljudnivån kanske man skulle fundera på öronproppar? Så jag skulle nog säga att man får acceptera lite grann i alla fall och så resonerar antagligen personalen också. Det som däremot faktiskt är störande på allvar är ju saker som gråtande barn, hög musik etc. och det är väl sällan det förekommer i tyst avdelning?

  Som en kuriös detalj kan jag meddela att här i Nederländerna finns det också tysta avdelningar markerade på alla tåg. Detta ignorerar holländare till 100%, man sätter sig där det finns plats och pratar på helt oavsett eventuella skyltar. Så i det perspektivet funkar det rätt bra på SJ. 🙂

  • arskortguldsj Says:

   K,

   Vad det är frågan om är nog sociala normer det att man uppför sig som förväntas av omgivningen.

   Råkade på det för något år sedan när fyra resenärer satt i en fyrgrupp i 1 klass med bena på bordet. Diskuterade detta mera som upplysningsvis med personalen på tåget och deras resonemang var att om ingen annan tyckte att det var störande var det OK att ha benen på bordet.

   Och något ligger det i det.

   Om normen är att resenärer köpt en 1 klass tyst avdelning för att få lugn och ro och samla krafter inför vad som skall ske när man kommer fram så är störande samtal brott mot just denna sociala norm. Om ingen förväntar sig detta – som tex i Nederländerna enligt dig – så är det inget normbrott.

   Vad det gäller just tyst avdelning så har SJ etablerat normen att det skall vara tyst för att inte få klagomål från resenärer som störs genom att förstärka budskapet med omfattande och tydlig skyltning.

   Men det är inte helt enkelt detta med normer – det medges.

   /Årskort Guld SJ

  • Melanie Eliasson Says:

   Varför måste de som tvingas lyssna till när folk skriker i telefon använda öronproppar? Om det nu är så att det är en tyst kupé så är det väl de som bryter mot detta som ska vidta lämplig åtgärd. För övrigt är det ingen som pratar tyst i en mobiltelefon. Jag begriper inte hur du resonerar.

 7. Karl Gunnar Says:

  Egentligen en helt fantastisk bild som förtjänar att spridas i fler medier än denna blogg.
  Undar om huvudpersonerna skäms?

 8. Micke Says:

  Jag har själv köpt min första resa någonsin med SJ Stockholm-Köpenhamn nu till julhelgen och blev tilldelad plats i ”tyst avdelning” om jag skall tolka vagnskisserna och min bokning rätt. Det är ju bra, men jag skulle hellre vilja höra andras telefonsamtal än att stirra in i de där hemska dekalerna hela resan. Jag undrar hur man tänkte, det finns ju gott om plats på ryggstöden på stolarna framför ser det ut som… Sedan hoppas jag också att tåget är relativt tvättat så man kan ta bilder genom fönstret från Öresundsbron och ute på landsbygden. Brukar de vara det, eller kör man som DB, och låter smutslagret byggas på så tjockt att det tillslut självlossar i stora stycken? =)

  • arskortguldsj Says:

   Micke,

   Om du har fått plats i Tyst avdelning framgår detta direkt av bokningsbekräftelsen och du har antingen valt det själv eller fått det som förslag och accepterat det. Man får inte plats i tyst avdelning utan att aktivt ta ställning till det.

   Fönstren är ofta smutsiga så att det inte blir så bra bilder men du kan innan du lämnar stationen tvätta ett ”titthål” med tex pappershanddukar från toaletten.

   Överfarten går ganska fort och då man åker under körbanan passerar det hela tiden balkar förbi så det blir inga överväldigade bilder.

   Men kul är det i alla fall.

   /Årskort Guld SJ

   • Micke Says:

    Tack, det känns som att det blir mest att titta och njuta, och inte fota något under resan då. Jag bokade dock resan via Deutsche Bahn för att jag skall vidare söderut och kunde endast välja om jag ville ha gång- eller fönsterplats. Jag valde det sistnämnda och blev tilldelad vagn 1 plats 43. Vem vet, vi kanske ses på tåget? 🙂

   • arskortguldsj Says:

    Fick du ingen information under bokningen eller står det ingenting om tyst avdelning på biljetten ?

   • arskortguldsj Says:

    Kom just på att man har numrerat om tågen from T12. Det kan vara så att det ändå är den vagn som inte har tyst avdelning. Bara att avvakta och se.

   • Micke Says:

    Nix, ingen som helst information om tyst avdelning, varken under bokningen eller på biljetten, så det skall bli intressant att se.

   • arskortguldsj Says:

    Vore kul om du kunde återkomma och berätta hur det gick.

    Anledningen är att detta kan vara att det förekommer resenärer som inte har en susning om varför man inte får prata och tal i mobil.

    Man kan ha bokat via en tjänst där man inte ser att det är frågan om ”Tyst avdelning” och med skäl kan hävde sin rätt att prata högt, brett och länge. -:)

 9. Jesper Says:

  Detdär ser ju mest respektlöst ut. Om man har något väldigt viktigt kan det knappast vara så ansträngande att gå till närmaste ”snackavdelning”. Om man dessutom vid bokning vet om att man kommer jobba, ev. behöva ringa så bör man ju låta bli Tyst avdelning… Lite OT, innebar det något annat att vagnen nyinretts, eller var det bara dekalerna? 🙂

  • arskortguldsj Says:

   Jespe,

   Mycket är ändrat som tex annan färg i inredningen, annan buffé, träpaneler istället för vitmålad plåt i vestibulerna, svart toalock och borttagen ”glaskupé”.
   Samt en massa skyltar om tyst avdelning.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: