ÅKGSJ testar: Leif Mannerströms Julsmörgås

IMG_6890

Under tiden fram till jul dvs 1 – 26 december serveras Mannerströms Julsmörgås som jag fick testa idag.

Enligt www.sj.se är den beskriven så här:

”Mannerströms julsmörgås är en rejäl skinksmörgås med julig rödkål och ett kryddsmör smaksatt med bland annat kanel, nejlika och ingefära. Senapen har vi naturligtvis inte glömt bort.”

Skall inledningsvis säga att jag tyckte att smörgåsen var väldigt god och jag gillade den verkligen – men den var lite underlig och något saknades helt klart.

Den juliga rödkålen hade ingen smak som påminner som vad jag är van vid och var egentligen smaklös helt utan den det bett av ättika som i alla fall jag har i min rödkål.

Kryddsmöret smaksatt med bland annat kanel, nejlika och ingefära såg jag inte men det kan vara smöret på smörgåsen som var smaksatt på detta sätt men det var inget jag kände smak av.

Senapen fanns definitivt inte alls så jag undrar verkligen var den tagit vägen.

Julsmörgåsen var garnerad med torkade aprikoser och katrinplommon vilket jag gillar men kändes på något sätt underligt. En massa torkad frukt på en julsmörgås. Märkligt herr Mannerström, väldigt märkligt.

Skinkan var alldeles utsökt och dessutom riklig. Även om jag hellre ser fram emot Tomten än skinkan på julafton var den jag fick idag absolut godkänd.

Så sammanfattningsvis var det en god smörgås men jag saknade kryddsmöret, ättikan och kryddorna i rödkålen och framförallt senapen.

Och varför hade man hällt en massa torkad frukt över smörgåsen?

Men jag tyckte ändå om det jag åt och ger gärna Mannerströms julsmörgås 4 gafflar av 5 möjliga.

Men jag undrar om inte herr Mannerströms denna gång har gått vilse bland kökskastrullerna.

11 svar to “ÅKGSJ testar: Leif Mannerströms Julsmörgås”

 1. Joel Gustafsson Says:

  Hej! Jag har en fråga angående bokning hos SJ. Idag bokade jag resa mellan Örebro och Linköping. När jag fick möjlighet att välja platser för tåget mellan Örebro och Arboga ville jag ha plats vid gång eftersom restiden är så kort. Något som fick mig att bli irriterad är att jag på sex försök endast fick plats med bord och då har jag valt olika vagnar med plats vid gång. Vad ska man göra för att boka en vanlig sittplats som för mig som har mer benutrymme? Är det inte meningen att om man inte väljer önskemålet ”att få plats med bord” att man ska få en vanlig plats? På X2000 finns inte detta problem men på regionaltåg verkar det finnas. Jag vet att det finns vagnar med endast plats med bord men inte på hela tåget.

  //Joel Gustafsson

 2. Karl Gunnar Says:

  Skinksmörgåsen ser i alla fall väldigt aptitlig ut. Skall provas snarats. Hur rödkål skall smaka finns många åsikter om. Tvärr verkar det som att industrins smaksättning har blivit standard, Felix med sina svenska och danska varianter har bildat skola. När jag växte upp smakade kålen helt annorlunda, men sedan Felix satt normen smakar även den hemkokta kålen mycket av ättika.

  Övrigt: Noterar att det i tidtabellerna numera står SJ Snabbtåg i stället för X2000, en förberedelse för X3000 antagligen.
  Den prktiska ”golvhandduken” i sovkupéerna har försvunnit i någon slags spariver.

  • arskortguldsj Says:

   Gunnar,

   Intressant detta med hur rödkål ”skall” smaka. Kanske är det så att jag lever med en felbild skapad av min mors kokkonst. Vill dock med emfas upprepa att smörgåsen var god ehuru lite annorlunda.

   SJ Snabbtåg förekommer allt mera i olika sammanhang och parallellt med X2000 vilket kan vara lite förvirrande. Värre är nog att SJ Nattåg och SJ Snabbtåg låter exakt likadant i högtalarutropen.

   Har inte noterat att golvmattan saknas i 1 klasskupeerna men jag skall naturligtvis kolla upp detta nästa gång jag reser. I och för sig reser jag oftast ensam så det finns alternativ.

   Men jag skall följa upp det.

   /Årskort Guld SJ

 3. Mikko Says:

  På måndag ska jag prova denna delikata julsmörgås på hemresan från Göteborg. Skulle jag inte var nöjd med den eller inte bli mätt så väntar ett Julbord på mig på Rådhuskällaren i Malmö kl 19:00 🙂

  • arskortguldsj Says:

   Mikko,

   Skulle värdesätta om du kunde återkomma med din uppfattning för smaken är väldigt personlig.

   Ha en bra kväll på Rådhuskällaren. 🙂

   /Årskort Guld SJ

 4. oskar Says:

  Hej hej,
  Din recension av smörgåsen framstår i allt det väsentliga som negativ. Skinkan verkar ha varit bra men i övrigt nämns det inte mycket positivt. Ändå får den 4/5 gafflar?!

  Utifrån din text borde den väl snarare fått 2/5, eller? 🙂

  • arskortguldsj Says:

   Oskar,

   Du har alldeles korrekt och min betygsättning speglar inte bara en inkonskekvens som även jag upplevde.

   Jag tyckte julsmörgåsen var helt fel och inte var någon julsmörgås och vissa av ingredienserna saknades eller kändes i alla fall inte men det var i alla fall en väldigt god smörgås.

   Så betyget återspeglar vad jag tyckte om smörgåsen när jag åt den men jag håller med att rent formellt borde den kanske ha 2 eller rent utav 1 gaffel då den inte stämde med beskrivningen.

   Men jag skall prova lite fler smörgåsar och se om dom dels är likadana som denna och om dom smakar lika bra.

   Så jag återkommer med nytt test där jag hoppas kunna svara på om det detta är den korrekta smörgåsen eller inte.

   Men tack för dina värdefulla kommentarer.

   /Årskort Guld SJ

 5. Sven Thunman Says:

  Hur kan en erfaren kock . ens undvika o ha sill på en julsmörgås. de begriper inte jag. för övrigt . håller jag med skinka e gott..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: