God stämning i kallt och blåsigt Herrljunga

IMG_4036

Igår gjorde jag ett av mina frekventa besök i Herrljunga dit jag brukar komma med SJ Snabbtåg från Skövde för att sedan snabbt resa tillbaka till Skövde med mitt favorittåg nattåg 92 för att slutligen fortsätta hem till Stockholm med ett SJ Snabbtåg.

Så även idag men nattåget var försenat så det blev lite extra väntetid.

Under sommaren är det bara skönt och nästintill pastoralt att stå på perrongen och vänta på nattåget.

En dag som idag när det blåste, regnade och var strax över nollan var det långt ifrån pastoralt utan näst intill outhärdligt och det är tur att man kan söka skydd i den berömda varuhissen.

Men trots kylan var det god stämning vilket kanske berodde på att många var på väg norrut för att fira jul fullastade med julklappar.

IMG_4041

Efter en kortare väntan som upplevdes som två evigheter kom äntligen nattåg 92.

IMG_4049

Och i den välkomnande varma bistro där min favoriträtt – Viltfärsbiff med enbärssås och potatis väntade.

Sällan har god varm mat smakat så underbart gott.

5 svar to “God stämning i kallt och blåsigt Herrljunga”

 1. Michael DK Says:

  Det förvånar mig att man inte väntar inne på den varma stationen. Men väntsalen är kanske stängd? Sedan tar det också lite tid att ta sig från väntsal till perrong.

  Hur som helst borde det med modern teknik vara lätt att låta resenärerna vänta någon annanstans än i hissen (där det ofta sägs lukta ganska fränt). När tåget sedan verkligen närmar sig stationen (använd GPS) ges automatiskt besked om detta

  Blinkande lampor har funnits (finns fortfarande?) på många större stationer. Anmälningsklockor (läutewerke) infördes redan i slutet av 1800-talet! Länk:
  http://www.altmarkschiene.de/Laeutewerke/Sammlung_Stendal/sammlungSdl2.html

  Här hänger tåget inte med tiden. Man låter tyvärr också större stationerna utveckla sig till kalla och blåsiga busshållplatser. Och finns det fortfarande en väntsal används den ofta av alla möjliga andra personer än resenärer.

  En i övrigt bra reseprodukt blir på det sättet till en tredje klassens reseupplevelse. Tråkigt!

  //Michael

  • jankai Says:

   Michael,

   Det stämmer att man kan vänta inne i väntsalen som är OK men inte mera.

   Men problemet är att det tar lite tid att ta sig till perrongen för avgående tåg och man måste hålla örnkoll så man inte missar tåget.

   Jag har åkt många många gånger från Herrljunga och det är rutin att man går upp på perrongen ca 10 minuter innan tåg 92 skall komma. Men är det sent – och det annonsras ofta sent eller inte alls – kan det bli en lång väntan.

   Varma sommarkvällar är det en sann njutning att stå där och njuta av kvällssolen men på vintern som igår var det väldigt kallt.

   Men hissen fungerar och just denna brukar vara rimligt fräsch och framförallt varm och torr.

   /Årskort Guld SJ

  • Michael DK Says:

   Vill bara tillägga att någon som begriper sig på sådant borde kunna konstruera en smartphoneapp, som aktiverar telefonens väckarklocka/alarm t.ex. 5 minuter före tågets beräknade ankomst. Då kan man vänta i den varma väntsalen utan risk för att missa tåget.

   Appen kunde antagligen också ringa upp och aktivera en klocka och/eller en lampa i väntsalen. Om det nu var något man ville ha.

   Data från Banverket kunde till en början användas. Men appen blir först riktig bra om den knyts ihop med en GPS-positionering samt hastighets- och avståndsberäkning på det aktuella tåget.

   Banedanmark erbjuder ”Landets Puls” i realtid:
   http://lp.bane.dk/mapcafe/pass_tog.asp).

   Det är ”bara” att koppla ihop den med en app så börjar det likna lite Banverket i Sverige har givetvis liknande system till övervakning av tågen.

   //Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: