Bussersättning i Södertälje Syd – Med förhinder

IMG_5576

Just när jag var nästan hemma på min kanske inte så långa men i alla fall omväxlande resa igår ( Årets första resa – Korta resor men mycket tåg ) blev vi stående i Södertälje Syd pga av olycka i Stuvsta.

Så där blev vi stående tillsammans med ett annat X2000 och nattåg 92 ( som jag åkt med tidigare under kvällen )  i Södertälje Syd.

Personalen ombord hade svårigheter att få fram konkreta besked men enligt Trafikverket skulle det blir dryga två timmar sent till Stockholm C.

Sedan kom besked att ett större antal bussar skulle komma och alla skulle lämna tåget vilket resulterade i rusning nedför rulltrapporna som stod ( suprise ? ) vilket skapade kanske inte panik men "incidenter".

IMG_5583

Själv var jag helt kallsinnig till denna bussersättning för jag den kunde inte löna sig med tanke på tid det tar att få fram och evakuera till bussar samt körtid till Stockholm så jag började fota och filma istället.

Resenärer från 2+ tåg blir en hel del och med en enda buss blev långa kön alltså. Och så fanns det minst lika många inne i vänthallen.

Lång kö till EN buss och fler resenärer inne i stationshallen

Dessutom ville den enda bussen inte köra för chauffören hade ingen info om vad som gällde. En resenär försökte övertala chauffören mycket vänligt att ta "egna initiativ" men det lyckades inte vilket man kan ha förståelse för.

IMG_5611

Plötsligt kom en "ordinarie" buss och chauffören måste ha blivit förskräckt när han såg alla resenärerna men lugnades säkert snabbt när ingen ville åka med honom – i alla fall denna kväll.

IMG_5605

Sedan kom en ersättningsbuss som ställde sig i slutet av kön och då blev det rusning kan jag berätta. Och vad dom som stod först som nu hamnade sist i kön sa lämpar sig helt enkelt inte att återges då jag även har minderåriga läsare.

IMG_5623

Sedan blev det att försöka få plats med 300+ resenärer i en buss och djungelns lag eller kanske djungelns laglöshet rådde.

Djungelns lag eller kanske djungelns laglöshet

Jag gick därför in på stationen för att kolla läget då besked gavs att tågen skulle gå igen.

I väntan på nya besked

Insåg som erfaren tågresenär att nu skulle det gå fort och rusade in i mitt SJ442 som stod först och han knappt sätta mig ned förrän vi drog in till Flemingsberg och Stockholm C där vi kom en timme och 45 minuter sent vilket var helt OK.

Till råga på allt så stod pendeln till Haninge precis inne så 30 sekunder efter det jag satt mig var vi på väg igen.

Hem till Haninge var jag bara en timme sen vilket inte var bara bra utan helt klart mycket bra.

Och bussersättning som alla ropar på så fort ett tåg stannar på – tror jag inte annat än för längre stopp och helst korta sträckor.

Och jag fick rätt – i alla fall denna gång.

13 svar to “Bussersättning i Södertälje Syd – Med förhinder”

 1. sjguide Says:

  Visste inte att Swebus kör bussersättning åt SJ.

 2. oskar Says:

  Du skriver att det var helt OK att tåget kom in 1h45m sent. Tycker du rent generellt att det är ok med sådana förseningar vid vanliga resor eller hur menar du?

  • arskortguldsj Says:

   Oskar,

   Ja, jag tyckte det var OK för tåget var uppsatt till att vara 2 timmar och 15 minuter sent men blev bara 1 timmar och 45 minuter sent.

   Sedan kan man inte lasta SJ för att ett person som just i detta fall valt att kasta sig framför tåget.

   KORRIGERING: Händelsen är refererad som ”Olycka” och inget annat.

   /Årskort Guld SJ

   • sjguide Says:

    Så du är helt säker på att det inte var en olyckshändelse?

   • arskortguldsj Says:

    Jan,

    Jag drog den slutsatsen eftersom olyckan inte finns med i nyhetsflödet.

    Men du har helt rätt att jag inte vet inte vad som hände så inlägget är justerat.

    Tack för den värdefulla synpunkten.

    /Årskort Guld SJ

 3. Mikko Says:

  Det här med ”djungelns lag” är inte min grej, finns ingen anledning att stressa sig fram med bagage för att få en sittplats. Det brukar alltid ordna sig till slut ( får oftast plats i sista bussen – då har det funnits GOTT om plats).

  • arskortguldsj Says:

   Håller helt med.

   Och de få gånger man missat ”drömplatsen” tjänar man in flera gånger om genom att man sluppit stressa alla dom andra tillfällena.

 4. Annika S. Says:

  Vilket äventyr! Skönt att som du i denna situation känner att du kan ta det lugnt och bara iaktta myrstacken som har bråttom och vill iväg!
  Spännande läsning!

 5. Hans Says:

  En allmän kommentar som inte bara gäller SJ; det värsta är ovissheten när något blir stående. Bristen på info. Hellre ett negativt besked som ” vi har ingen aning om när trafiken kommer igång” än tystnad eller hummande. Det här att upplysa resenärer tycker jag är eftersatt. Kan gälla pendeltåg eller tunnelbana lika väl

  • arskortguldsj Says:

   Håller i grunden med men tycker att det fungerar i stort sett bra. Men det finns tillfällen när informationen kunde varit bättre.

 6. Bussersättning – Med förhinder ( Video ) « Årskort Guld SJ Says:

  […] kanske kommer ihåg bussersättningen i Södertälje Syd i söndags som lite kom av sig. ( Bussersättning i Södertälje Syd – Med förhinder […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: