Hur kunde det bli så här i SJs bokning ?

IMG_5632

Jag träffade idag denna trevliga charmfulla unga dam på tåg 429 från Stockholm till Göteborg i den nästan helt tomma 1 klassvagnen nr 2 ( den som numera har tyst avdelning ).

Det märkliga var att trots att vagnen var i stort sett helt tom så hade hon fått en av de fåtal riktigt dåliga platserna i vagnen dvs en fönsterplats utan fönster.

Dessutom hade hon fått plats 13.

Man undrar hur bokningssystemets algoritmer tänkte till när man valde ut just en av de allra sämsta platserna i en princip tom vagn.

Nu var det bara för den trevliga unga charmfulla damen att ta en annan plats i vagnen – det fanns som sagt var flera att välja emellan.

Men man undrar hur bokningssystemet tänkte när man valde ut ust denna plats till henne.

Å andra sidan hade hon turen att få sitta nära Årskort Guld SJ som hade valt sin favvoplats nr 17. Ler

3 svar to “Hur kunde det bli så här i SJs bokning ?”

 1. Jan Viderén (@videren) Says:

  Här är SJs kommentar på Twitter. Inte direkt svar på frågan, men…

 2. Anki Says:

  Va menar du med sämsta platsen? Ett bokningssystem fördelar bara platser och tänker inte själv va som kan va bästa eller sämsta platsen i en vagn.

  För övrigt så kan sämsta platsen för dig vara den bästa för någon annan. Många klagar på platserna vilket är konstigt eftersom man själv kan välja plats när man bokar en biljett.

  • arskortguldsj Says:

   Anki,

   Jo, de flesta bokningssystem bygger på principen att boka dom bästa platserna först så att man säkerställer att om det tex blir halvfullt så sitter man på dom bästa platserna i något sammanhang.

   På biografer bokas man i mitten först för att sedan spridas ut mot sidorna allteftersom salongen fylls.

   Naturligtvis kan man själv välja plats och då sitta där man vill om det är ledigt men just i detta fallet hade systemet valt en av dom mindre attraktiva platserna.

   Sedan håller jag med om att vad som kan vara en dålig plats för en resenär kan vara en bra för en annan. Många vill åka framlänges och en del kan helt enkelt inte åka på annat sätt medan jag gärna åker baklänges.

   Men just dessa fönsterlösa platser brukas allmänt betraktas som ”dåliga” platser. Lite som att boka rum med havsutsikt och få just havsutsikt – från toaletten.

   Men inlägget var inte tänkt som klagomål på bokningen utan mera som ett liten kanske roande historia från verkligheten på spåren.

   /Årskort Guld SJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: