”Jag har i alla fall ont i benet!”

§

För en tid sedan var jag ute i skogen och råkade falla och slå upp ett ytligt sår på framsidan av underbenet där det inte finns annat än hud och underliggande benhinna och ben.

Det blev en ful skada som jag borde åkt till sjukstugan för att sy men envis som jag är så lät jag det läka själv vilket det också gjorde men tidvis har jag haft en del smärtor i såret. Dock inte värre än att jag häromdagen först kunde ta en långpromenad med min tunga ryggsäck för att sedan göra en spetsvändning i Göteborg.

På vägen tillbaka mot Stockholm hade jag inte bokat plats utan gick först till bistron för konsolidera min verklighet över en kopp kaffe.

Väl där noterade jag att på ”min plats” lite undanskymd bakom skärmen mot kassan satt en ung välklädd man med en liten svart rullväska.

Inget märkligt alls med det och han såg rent allmänt trevlig ut.

Nu är jag inte specialist på att bedöma unga män ( dock väsentligt bättre att bedöma unga kvinnor där jag klarar sådana ned till 18-års ålde utan större besvär ) men det fanns absolut inget att anmärka – prydlig, hel och ren skulle min svärmor säga.

Men en sak var lite märklig – i alla fall i mina ögon – för han drack en flaska vitt vin utan att äta något till – och det var ändå lunchtid.

Nu kan man säkerligen dricka vin utan att äta något till men det är nog inte så vanligt i alla fall på tågen.

Men han inte bara drack vinet solo – utan han drack det direkt ut flaskan trots att han hade ett av SJs charmiga plastglas på bordet.

Han drack inte som farbröderna på Norrköping C utan tog försiktigt några klunkar då och då – men direkt ut flaskan.

Nu finns det inget som säger att man inte kan dricka vin direkt ut flaskan ens på tåg och jag dricker ofta mina Cola Zero direkt ur burken – men så väldigt vanligt är det inte. I alla fall inte i bistron – det kan jag intyga.

Så blev det dags för visering och den unge mannen hade ingen biljett men köpte gärna en dyr sådan på tåget. Men det gick inte som han hade tänkt sig. Han hade nämligen sk Electronkort som kräver saldokontroll och det tar inte SJ då man inte kan kolla saldot.

Nytt prov med ett annat kort men inte heller det var ett bankkort som kan tas emot utan saldokontroll.

Kanske mannen hade kontanter att betala med ?

Nej, han hade bara en 500 lapp och det räckte inte för en biljett som kostar över tusenlappen på tåget.

Så han erbjöds att följa med gratis till Alingsås där han kunde gå in och köpa en ny biljett till efterföljande IC-tåg på resebyrån på stationen.

Lite ledsen drack han upp det sista av vinet och lämnade tåget i Alingsås med den kommentaren – ”Tja, jag har i alla fall inte bråttom”.

När jag såg honom passera förbi tågfönstret på perrongen i Alingsås med sin rullväska blev jag lite sorgsam för jag tror inte att den prydliga mannen hade det så kul egentligen.

För sitter man strax efter 11 på tåget och dricker vin direkt ut flaskan, inte har köpt biljett och har kort utan kreditfunktion som kräver saldokontroll och inte har bråttom och ser ledsen ut är det något som inte är bra – inte alls bra – utan att jag bara vet vad.

Så hela vägen upp till Skövde satt jag och funderade på den sorgsna mannen som inte hade bråttom och jag blev faktiskt lite nedstämd.

Fast jag har ju i alla fall ont i benet – men vad tusan – det har nästan gått över nu.

4 svar to “”Jag har i alla fall ont i benet!””

 1. sjguide Says:

  Lite märkligt att använda electronkort om man är över 18 år faktiskt då de är betydligt dyrare än vanliga Visakort som dessutom funkar att betala på Internet och ombord på tåg/flyg med.

  Men att dricka vin på tåget utan att äta nåt är väl inte så ovanligt? Fast kanske inte kl. 11 och direkt ur flaskan då…

  • arskortguldsj Says:

   Kanske den unge mannen inte har möjlighet att få ut ett ”vanligt” bankkort . . .

  • Mattias C Says:

   Jag har faktiskt ett Maetrokort kopplat till mitt lönekonto, men använder det mest för kontantuttag. Jämfört med Swedbanks bankkort visa är både årsavgiften och kontantuttagsavgiften utomlands lägre. Men sen har jag ju ett SJ Prio Mastercard som jag använder till alla köp och det fungerar ju bra ombord på tåget.

 2. Per Says:

  En kandidat till ett framtida A-lag??Alla ungdomar ska festa med alkohol i dagens samhälle.Tyvärr kan många inte sluta dricka när festen är slut.Tragiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: