Resegarantiskolan: “Störningsmat”

IMG_3707
“Lokal leverantör kommer med goda smörgåsar till försenat X2000 tåg i Katrineholm

Enligt EU-reglerna som gäller vid resor med alla tåg i Sverige och EU skall man vid mer än 60 minuters försening erbjuda

“måltider och förfriskningar, om dessa finns att tillgå ombord på tåget eller på stationen eller rimligen kan anskaffas, som står i skälig proportion till väntetiden.”

Viktigt att notera är:

Operatören behöver bara erbjuda “Störningsmat” dvs mat eller förfriskningar vid försening om det finns möjlighet att göra detta.

Många tåg har inte servering och på vissa stationer finns inte heller möjligheten och då kan man inte påräkna något.

Sedan är det viktigt att ha rätt förväntningar då regelverket anger “i skälig proportion till väntetiden”. I praktiken innebär det allt från kaffe och chokladboll till varm mat vid längre förseningar.

Men det är inte frågan om kompensation för själva förseningen utan bara är att hålla humör och blodsocker uppe.

Rent praktiskt brukar det fungera på lite olika sätt.

På tåg med servering brukar man vid längre förseningar ha fri servering till dess maten tar slut. Om man står på station och det finns möjlighet till det försöker man ordna med extra mat och dryck från lokal leverantör.

Men man man måste vara ödmjuk inför att detta ta tid då dessa beställningar kommer plötsligt och sedan tar det helt enkelt tid att göra 200 smörgåsar eller mer.

På tåg utan servering brukar man får klara sig utan men står tåget på station med tex kiosk kan man alltid köpa fika där och sedan begära ersättning från operatören i efterhand.

Väntar man på större stationer där det finns både SJ biljettförsäljning och kiosk/servering brukar SJ ordna att man kan få ut mat där. Ibland får man en “voucher” att plocka ut mat på men ibland räcker det att bara gå in på serveringen och hänvisa till SJ så sätter man upp det hela på SJ. Men hör med SJ på plats vilka rutiner som gäller.

Vid riktigt stora störningar på tex Stockholm C ordnar SJ själva utdelningen av fika till resenärer från uppställda bord ( vilket även en del ickeresenärer inte så sällan upptäcker )

Är man på station utan lokal SJ representation men men med Pressbyråkiosk har jag ett väldigt bra tips. Det är att ringa SJ Kundtjänst så får man en kod ( av samma typ som beställningsnumret på biljetter ) som man sedan kan lösa in för ett värde som är knutet till koden.

Slutligen har man alltid möjlighet att handla själv på tåg eller station och begära ersättning i efterhand. Ofta får man då kompensation för sina utlägg om dom är rimliga dvs 50:- för kortare försening ( någon timme ) och 100:- för längre försening ( ett antal timmar ).

Men kom ihåg att det inte är fråga om kompensation för själva förseningen hur besvärande den än är. Och ofta skulle man dessutom ha ätit/fikat i alla fall även om tåget inte varit försenat.

Men jag håller med – man väntar bättre med inte alltför tom mage.

7 svar to “Resegarantiskolan: “Störningsmat””

 1. Bengt Says:

  Framför allt så blir ju humöret på resenärerna så mycket bättre när det bjuds på fika! 🙂

  Även i mitten / slutet på 80-talet bjöd SJ på varm dryck och tilltugg när Norrlandståget var försenat även om detta med ersättning för förseningar säkert inte var officiellt deklarerat och Sverige heller inte medlem i EU.

  Västtrafik har även erbjudit mig ersättning för inköp av kaffe och tilltugg på Burger-King på Centralen i Gbg en kall kväll när Kungsbackapendeln bara var ”inställd” och nästa inte skulle rulla förrän 1 timme senare. Jag hänvisade bara till EU:s regelverk!
  😉

 2. Bengt Says:

  Fika etc. kostar så lite i jämförelse med vad en missnöjd kund kostar!

 3. Mare Says:

  Säkrast att bunkra upp med den hederliga matsäcken (mackor + termos med choklad + bananer) om tåget inte har servering och – hemska tanke! – kan bli stående ute i bushen. När blodsockret fallit för lågt mår i varje fall jag inte särskilt bra.

 4. TobiasKalmar Says:

  För övrigt ny mat i bistron (och tyvärr en del prishöjningar) – bland
  annat en ny baguette med ägg och tonfisk – små mackor med skinka – wraps med kyckling och caesardressing (trevlig) och lite nytt vin i mindre flaskor i 1:a klass. Möjligheten att själv välja maträtt i första klass har dock flyttats fram till hösten pga tekniska problem med logistiken ( det var lätt att räkna ut!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: