Mina bästa tips om bussersättning

IMG_0990

När ett tåg får problem på linjen uppstår nästan omedelbart önskemål om bussersättning.

Och inte så sällan är resenärerna önskemål om bussersättning så intensiva att dom nästan driver fram beslut om ersättningsbussar.

Detta är förklarligt för det finna knappast något så irriterande för en tågresenär som just köpt transport att sitta på ett tåg som inte rör sig.

Men bussersättning är inte alltid det bästa alternativet och mitt första råd är att ligga lågt med att acceptera bussersättning.

Först tar det ofta så lång tid att får fram ersättningsbussar att det inte så sällan är tåget åter på väg när bussen kommer.

Sedan har bussar normalt längre körtider än snabba tåg och skall ofta in från huvudlederna till de olika stationerna för att resenärer skall kunna stiga på och av även om man ofta försöker låta några bussar gå direkt till slutstationen.

Bussarna är ofta trängre och har inte så sällan sämre komfort än tåget ( men undantag finns ) och tex barn kan inte röra på sig som på tåget.

Även om det finns toalett på bussen är det frågan om mera primitiv lösning och kan bara bökig om man har små barn eller spädbarn.

På bussen finns det ingen mat/dryck så det kan bli lite jobbigt under längre resor.

Sedan är det många resenärer som känner osäkerhet att åka buss –speciellt i vinterväglag även om både bussar och chaufförer håller hög kvalitet.

Men ibland finns de inget alternativ än att fortsätta med buss och i så fall har jag ett par råd som kan vara värde att ta till sig

Ta det lugnt när det annonseras att bussar har beställt och är på väg för det finns gott om tid innan bussarna kommer och dessutom inget kösystem så det är inte säkert att den om kommer först är den som först kan välja plats.

Det kan bli lång väntetid på bussarna så se till att gå på toaletten och köpa mat/dryck på tåget eller stationen innan du går till busshållplatsen.

Ta reda på var bussen kommer för att plocka upp resenärerna. På många ställen finns det flera tänkbara ställen och tex i Stockholm finns det många. Nöj dig inte med ett svar utan fråga flera olika så att du inte står på fel plats och blir frånåkt.

Kolla upp med busschauffören så du kommer med rätt buss för det kan finnas flera bussar med olika destinationer och normalt finn det ingen skyltning. Säkerställ att det är med busschauffören du pratar med för det är bara han/hon som som vet vart bussen skall gå.

Du behöver inte bekymra dig om biljetter för det är aldrig någon som kollar då det enda som man vill är att se till att du kommer fram så snabbt som möjligt.

Om du skall åka taxi säkerställ att det är en av tågoperatören förbeställd taxi så du inte åker med en friåkare som “dykt upp” och erbjuder transport. ( Du skall aldrig betala taxin för den faktureras tågoperatören )

Och skulle ingen buss/taxi komma skall du ringa tågoperatören för att höra vad som har hänt och få besked och vad du skall göra.

Om du tar egna initiativ som tex taxi måste du vara beredd på att stå för hela kostnaden.

Tänk också på att du inte behöver acceptera bussersättning utan kan lugnt avvakta nästa förbindelse och få restidsersättning och mat/dryck/övernattning eller avbryta och åka hem om förseningen överstiger 60 minuter.

Och inte så sällan kommer du fortare och bekvämare fram om du inte åker med bussen utan väntar på nästa tåg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: