Varför kommer inte ersättningsbussen ?

IMG_4575

En vanlig fråga på sociala medier är varför det tar sådan tid för tågbolagen att få fram ersättningsbussar vid oplanerade störningar och varför bussarna ibland inte kommer alls.

Här är lite hur detta med bussersättning fungerar.

Järnvägsbolagen har inga bussar stående i beredskap vid trafikstörningar helt enkelt för att det skulle bli alldeles för dyrt och man vet inte var i landet som nästa trafikstörning kommer att inträffa.

Så man måste helt och hållet förlita sig på att snabbt få fram lediga bussar med förare när det uppstår behov av bussersättning.

Tågbolagen lägger därför beställning på ersättningsbussar bussbolag som man har avtal med och har som inte tillräckligt med egna bussar använder som sitt kontaktnät och kunskap var ledig kapacitet kan finnas just då för att försöka hitta fler bussar.

Ibland finns det lediga bussar men inte så sällan kan det vara svårt att hitta lediga bussar och/eller förare som får köra.

Dessutom måste man ha bussar som uppfyller vissa minimikrav  som tex toalett på längre sträckor.

I samband med helgerna är många bussar upptagna på långa och veckoslutskörningar och under storhelger kan det finnas bussar men inga förare som kan köra.

Detta då man helt enkelt ringer runt till dom olika bolagen för att höra om någon kan ( och vill ) köra. I vissa fall har förarna redan kört maximal tid eller helt enkelt hällt upp fredagsölen ( dom är lediga och har inte beredskap ) och får inte köra.

När man hittat buss med förare som kan köra skall föraren ta sig till bussgaraget, starta upp bussen vilket kan ta tid på vintern och kanske även tanka för att inte bli sående utan bränsle på en skogsväg i Norrland.

Sedan skall man köra till den plats där tåget står vilket inte får ta för lång tid vilket gör att upptagningsområdet för att hitta lediga bussar inte kan vara allt för stort.

Så det kan ta en hel del tid att hitta ledig buss och få den till tåget som står ute på linjen.

Och, detta arbeta kan startas upp först när man vet hur länge man blir stående så att man vet att det är idé att sätta in bussersättning.

Så det är kanske inte så konstigt att man får vänta på bussersättning och att det ibland inte kommer någon buss alls.

För om tex SJ lägger beställning på ersättningsbussar innebär det inte att det kommer bussar – för bolaget kanske helt enkelt misslyckas med att få fram bussar i tid för det finns helt enkelt några lediga.

Detta är skälet till varför man får vänta – ibland förgäves – på ersättningsbussen.

Här har du lite tips kring hur man bäst hanterar erbjudande om bussersättning. (  )

( Faktagranskad av Postvagnen )

Annonser

Ett svar to “Varför kommer inte ersättningsbussen ?”

  1. Lars Helmin (@larshelmin) Says:

    Ett bra klargörande av hur det funkar!

    Själv är jag mest förvånad hur man lyckas få fram så många bussar på så kort tid med tanke på ovanstående. Har sett det senast när det var totalstopp i Helsingborg och mellan Malmö-Lund i rusningstider.

    I Helsingborg satt jag på pågatåget som precis skulle avgå när en kontaktledning revs ner utanför av ett ankommande tåg. Efter 45 minuter var Knutpunkten full av ersättningsbussar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: