SJ överväger servering på SJ Regionaltåg

IMG_3988-001

SJ regionaltåg är SJs koncept för kortare resor men nu låter SJ regionaltågen gå allt längre sträckor som tex StockholmGöteborg både norr och söder om Mälaren.

Även om tanken att man bara skall åka en del av sträckan åker många hela vägen och då tågen stannar på många stationer och ofta har upphämtningsmarginaler tex i Örebro så blir det långa resor för dom som åker hela sträckan.

Eftersom tågen är avsedda för korta resor har man ingen servering ombord utöver de automater på dubbeldäckarna X40 som fungerar fläckvis på en del tågsätt.

Därför har det förekommit mycket klagomål bland annat i sociala medier över att det inte finns mycket mer än i bästa fall en sk “kaffe” och chokladboll på de långa resorna.

SJ överväger därför att införa servering även på regionaltågen – i alla fall dom som går lite längre sträckor.

image

Smart att faktiskt tjäna pengar på något som resenärerna efterfrågar.

Öresundstågen som är regionaltågen i södra Sverige har ingen servering med undantag för sträckan Göteborg – Ängelholm på önskan av huvudmännen i Halland.

Efter påtryckningar från resenärerna har det nu också tillkommit servering på sträckan Älmhult – Nybro på uppdrag av huvudmännen i Kalmar och Kronobergs län.

Så det är helt klart att reser man längre sträckor så finns det en gedigen efterfrågan på att kunna köpa något gott att äta och dricka.

Så det skall bli spännande att följa hur SJ tar till sig resenärernas önskan på att kunna fika även på regionaltågen – En önskan som jag diskuterade med SJs ledning för regionaltågen för en tid sedan.

6 svar to “SJ överväger servering på SJ Regionaltåg”

 1. Jan Svendsen Says:

  Även Kalmar – Göteborg har servering, där har man dom ”gamla” serveringsvagnarna där det går att köpa lite sallad samt smörgåsar.

  • arskortguldsj Says:

   Exakt!
   Det har alltid funnits servering på KustTillKust-tågen.
   Detta är en anledning till att jag i första hand åker med dom då maten ingår i Årskort Guld.

 2. Lars Helmin (@larshelmin) Says:

  I Schweiz kommer de dragande på den där serveringsvagnen i tid och otid, efter tredje eller fjädre passagen blir frestelsen för stor och man köper man nåt 🙂

 3. K Says:

  Har aldrig riktigt fattat varför SJ först beställde X40 i närmast pendeltågsutförande och sen ändå envisas med att köra dem som fjärrtåg. Det är positivt om det blir en utökad servering, men det vore ännu bättre om man hade tydliga servicedifferentieringar med tåg som är anpassade för uppgiften.

 4. Johan Says:

  En liten detalj: Serveringen på Öresundstågen kliver av redan i Båstad, som är första stopp i Skåne län.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: