Utan biljett kostar det 1.900:- extra med SJ

IMG_6478

From den 15 november kostar det 1.900:- extra om man kliver på ett SJ Snabbtåg utan biljett ( 1.200:- för andra koncept ).

Därtill tillkommer priset för biljetten och då är det den dyraste återbetalningsbara biljetten det är frågan om.

Problematiken är naturligtvis när det inte går att boka/köpa biljett och alternativet att behöva betala 1.900:- extra för detta.

Men förmodligen kommer SJ att hantera dessa situationer på ett smidigt sätt som man gör redan idag.

Och dom som inte har pengar utan friåker får säkert gå av vid nästa station utan att betala – som det sker redan idag – och inte så sällan är det friåkaren skall.

28 svar to “Utan biljett kostar det 1.900:- extra med SJ”

 1. Andreas Says:

  Vad är källan?

 2. TobiasKalmar Says:

  Då tillkommer analysen:

  ”Förändrade rutiner
  Arbetssätt och rutiner för ombordpersonalen och Contact Center har setts över och kommer att ändras.

  – Skyddsorganisationen har gjort riskanalyser, situationer i vardagen är genomlysta, i butik, på plattform, via Contact Center, instruktioner och utbildningar är framtagna. Vägledande är att minimera konfliktfyllda situationer ombord samtidigt som vi säkrar SJs intäkter och minskar kostnaderna. Kontrollavgiften kommer hanteras genom att man lämnar ut ett inbetalningskort ombord. Då diskussioner uppstår hänvisar ombordpersonalen till Contact Center, säger Henrik Månsson, chef Service.

  – Skälen till förändringen är flera, säger Elisabeth Lindgren. SJ förlorar intäkter på de resenärer som kommer ombord utan biljett, eftersom våra medarbetare ofta inte hinner med att sälja biljetter till dem som saknar. Ombordförsäljning är också en kostsam och krånglig procedur. Förändringen frigör tid för att serva och hjälpa våra kunder. Säkerheten för våra medarbetare med minskad hantering av kontanter ombord är en annan aspekt.”

  Jag funderar – tar det inte längre tid att försöka förklara – att nu kostar det dig 1900 spänn – för du kom utan biljett? Tala om konfliktsituation och tidsödande! Och det är väl inte så – att de flesta som stiger ombord utan biljett har pengar? De brukar väl fråga innan påstigning – kan jag köpa en biljett ombord? Det är ju friåkare som går ombord utan biljett. Så våldssituationen kvarstår – och lär bli värre. 1900 för att jag inte köpt biljett. Vart i SJ:s system kostar en biljett 1900 på ordinarie dagtåg? Oj, kanske för att inkassobolaget ska ha 1200 i avgift.

  Funderingar

 3. Joel Says:

  Är det bara jag som inte hittar denna pressmeddelande på SJ:s pressida. Kan någon länka?

 4. oskar Says:

  Men är du säker på att det tillkommer biljettpris på de 1900:-? Av vad jag läst så säljer de ju inte biljetter ombord, så då kan man ju knappast kräva att passagerarna ska betala för en.

  • arskortguldsj Says:

   Jag tror man får en faktura på dyraste biljetten + 1.900/1.200 att betala när man kommer hem.

  • Robert Says:

   Enligt Lag (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik, så har man rätt att ta även ta ut resans pris. Men eftersom avgiften verkar skilja, så är troligtvis så att resans pris samt tilläggsavgift är inbakad i beloppet. En tilläggsavgift bör ju inte kunna variera.

   Kan vara värt att nämnas att enbart resan pris, ej tilläggsavgift får tas ut om avsaknaden är ursäktlig med hänsyn till:
   ”den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet.” 2 § SFS 1977:67

   • arskortguldsj Says:

    Nu vet jag inte om SJs trafik är ”kollektiv persontrafik” i lagens mening ( tror det gäller skattefinansierad lokaltrafik som tex SLs trafik ).

    Men enligt SJ så utgör beloppen 1.9001.200 hela kostnaden om man inte har biljett.

    Jag är övertygad att man hanterar detta ursäktligheten på alldeles korrekt sätt som man gör redan idag.

    Har varit med om många gånger hur ”förvirrade” resenärer har tagits hand av personalen på både omtänksamt och respektfullt sätt.

 5. gklajglkajsasfa Says:

  Detta betyder alltså att man fortfarande kan köpa biljett på tåget. Enda skillnaden är att priset höjs med nästan 2000 kr.

 6. TobiasKalmar Says:

  Nu är det publicerat. 1900 rakt av. Inga fler kostnader. Jag önskar du kunde ta del av det som personalen på SJ uttrycker i form av frustration. På deras hemsida. Man undrar verkligen hur den nuvarande ledningen blev rekryterad kring de beslut de tar. Men klart – Henrik Månsson tidigare SAS. Arentoft tidigare SAS. Ahl tidigare SAS. Man hjälper ju varandra….

  • arskortguldsj Says:

   Men det innebär att det inte blir så mycket dyrare eller rent utav lika dyrt eller kanske billigare att ”köpa” biljett på tåget – speciellt om man reser långt i 1 klass.

 7. TobiasKalmar Says:

  Nja. Just nu 1300 till Malmö om man köper på tåget. 800 till Linköping. Så nog blir det dyrare. Och mer obehagligt.

 8. TobiasKalmar Says:

  Aha. Norrlandtåg ingår inte i paketet. Vad menar du med din kommentar?

  • arskortguldsj Says:

   TobiasKalmar,

   Hm, vad menar du med ”Norrlandtåg ingår inte i paketet.” och vilken kommentar tänker du på när du skriver ”Vad menar du med din kommentar?” ?

   ( Kanske kommentarerna har kommit i otakt ? )

 9. arskortguldsj Says:

  KORRIGERING

  Enligt SJ betalar man bara tilläggsavgift på 1.900/1.200 och inget för någon biljett.

  Så reser man långt i 1 klass blir det inte så mycket dyrare än vad det kostar idag att köpa biljett ombord då priset är återbetalningsbar biljett + 100:-.

  Stockholm – Malmö med SJ Snabbtåg i 1 klass kostar ombord 1.760 + 100 = 1.860 ( egentligen mera då 1.760 är internetpriset ).

  Med de nya reglerna blir det 1.900:- dvs i princip samma belopp.

  Men reser man kortare sträckor som tex Norrköping – Linköping blir det helt klart en dyr tågresa om man ”köper” biljett ombord.

 10. Nellie Says:

  Hej! Som ombordare är jag och alla mina kollegor väldigt oroade. SEKO och ST är emot detta !! Presstaleskvinnan uttalar sig felaktigt om att facken också är med på slopad biljettförsäljning. Vi har ju redan idag problem med automater och att SJ:s hemsida hänger sig. Som vanligt berättar ledningen för kunder att biljetter skall sluta säljas innan personalen fått utbildning om hur allt skall ske. Vi får se hur framtiden blir!,

 11. oskar Says:

  Som resenär ser jag inget större problem med detta. Det finns så många olika kanaler att köpa biljett via att jag har svårt att se när man skulle bli tvungen att betala denna avgift.

  Bland resenärerna känns det mer som vanlig oro vid förändring snarare än att det kommer bli ett faktiskt problem.

 12. TobiasKalmar Says:

  Oscar – intressant tolkning av resenär.

  Jag tror alla bärplockarna som åkte gratis i somras också såg sig som resenärer- trots att de saknade biljett. Och så alla andra som chansar. Alla som reser är ju resenärer – men eller utan giltig biljett.

  Tvungen blir man ju – då man stiger på tåget utan giltig biljett. Såväl mellan Linköping och Norrköping som mellan Malmö och Stockholm. Du tycks inte ha en aning om hur många som försöker åka utan biljett på SJ:s tåg. Men då menar du säkert med ”resenär” de som har sina biljetter i ordning. Från att tidigare ha kunnat utfärda biljett på 280 kronor mellan Linköping till Norrköping – så handlar det framöver om 1900 kronor. Tycker mest synd om personalen – som ska behöva ta denna diskussion. Sätt in en maskin i varje bistro – där man med både kontanter och kort kan lösa en biljett – om man nu är ute i sista minuten – till kanske ett högre pris – men då har man i alla fall sin biljett i ordning när viseringen sker.

  Nästa gång kan det vara du Oscar – du råkade glömma mobilen på kontoret – och där har du din SMS-biljett – eller så strulade skrivaren – så att du inte kunde printa ut din bokning. Eller så glömde du årskortet hemma.

  1900 – rakt av!

  Det tror jag du skulle uppfatta som ett faktiskt problem!

  • oskar Says:

   okej, definition av resenär kan man säkert diskutera, min poäng var att jag skrev det var inte utifrån personalens perspektiv.

   Men det där argumentet man kan glömma mobilen tycker jag inte håller. Då kan man ju på samma sätt säga att man kan glömma plånboken där man hade sin biljett, och betalkort/kontanter samt legitimation. Ska man ha lösningar för det också?

   Samhället utvecklas, vare sig man vill eller inte. Det ställer nya krav på alla.

 13. TobiasKalmar Says:

  Årskortguld: Du tog fram priset för första klass. Du får skaka av lite damm – och acceptera att de flesta nog reser andra klass. Eller önskar betala priset därav. Malmö – Stockholm idag kring 500:- på nätet. Fast pris ombord drygt 1300 för andra klass – drygt 1800 för första klass. Sen gäller nya tilltaget inte Norrlandståg. Om man nu får för sig att slagga in i en första klass kupé från Malmö till Åre. Och tro att man kommer undan med 1900:-.

  • arskortguldsj Says:

   Tja, går man ombord och ber att få köpa en 1 klass från Stockholm till Malmö kontant och vägras detta och får betala 1.900 istället så är det väl rimligt att man också får åka 1 klass.

   Man har ju kontanter med sig just för att köpa en 1 klassbiljett.

   Jag har frågat SJ om detta men frågan var nog lite knepig för jag fick inget svar. 🙂

 14. TobiasKalmar Says:

  Och slutligen – eftersom SJ:s personal inte har någon laglig rätt att begära ID-handling av de som stiger på utan giltig biljett, hur säkerställer man att fakturan på 1900:- har rätt mottagare då? Och vad är nästa steg – extra uppehåll för att polisen ska lyfta av mig i Katrineholm? Dom har säkert massor av resurser till detta extra tilltag!

  • arskortguldsj Says:

   Tja, har man ingen ID åker man nog av vid nästa station vilket kanske är dit man skall eller så tar man nästa tåg osv tills man kommer fram.

   Det är i alla fall rutinen som det verkar fungera redan idag.

 15. TobiasKalmar Says:

  Jag tror du har hittas en akilleshäl i systemet här. Minns jag behövde åka den 23 december förra året till Karlstad via Norrköping – 2495:- kosta en biljett i andra klass på näst sista tåget på kvällen. Rena fyndet med 1900:- då ju!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: