SJ åter på VKB Göteborg – Malmö i vinter ?

IMG_8876

Enligt uppgift kommer SJ tillbaka till VKB dvs västkustbanan och trafikerar sträckan Göteborg och Malmö from tidtabellsskiftet i december.

Man kommer att köra sju gånger dagligen, med en mix av nya SJ 3000 och SJ 2000.

Oklart är om man kommer att köra SJ 2000 tågen vidare till Köpenhamn men det kommer troligen att klarläggas längre fram.

Men SJ är mycket välkommen tillbaka till VKB och linjen mellan Sveriges andra och tredje stad.

( Tack TobiasKalmar för tipset )

12 svar to “SJ åter på VKB Göteborg – Malmö i vinter ?”

 1. TobiasKalmar Says:

  Så är nog tanken, två SJ 2000 via Hässleholm hela vägen till Köpenhamn, och resterande SJ 3000 via Helsingborg, som
  utmanare på komfort till Öresundstågen…

 2. Olof Samuelsson Says:

  Måste vara ett strategiskt marknadssteg i och med att hallandsås tunneln förväntas öppna 2015. Kan tänka mig att dom har ambitioner om att enbart köra Sj 3000 när väl tunneln är i drift, hade nog varit attraktivt för oss konsumenter.

 3. Anders Says:

  Då jag ofta åker mellan Göteborg och Halmstad är det här spännande nyheter. Finns det någon mer källa där man kan läsa mer?

  • arskortguldsj Says:

   Just nu har jag inga mer uppgifter än vad som min källa meddelat mig.

   I och för sig har SJ antytt länge att man vill kunna köra på VKB och det är i grunden absurbt att Sverigers största tågoperatör inte kör mellan Sveriges andra och tredje största städer.

   Nu blev det som det blve och man hade svårt att få lönsamhet i trafiken där man konkurrerade med skattefinaniserad trafik samtidigt som man hade ont om tåg.

   Då var det vettigt att flytta dom tåg man hade till andra linjer med mer lönsam trafik.

   Nu har man fått sina SJ 3000 och har mer tåg att köra och då säger den information jag har att man kommer att återuppta trafiken på VKB i samband med tidtabellsskiftet i december.

   Jag vet inte om dom preliminära tåglägena för nästa tidtabellsperiod är officiella ännu men när dom blir det ser man vilka operatörer som begärt tåglägen och vilka och då vet man mera.

 4. tobias Says:

  SJ har nu öppnat upp för bokning mellan Malmö och Göteborg från 14 december med upp till 7 avgångar per dag med Snabbtåg X55. Dock kan man bara boka i högsta prisläget, ”återbetalningsbar”. Är det för att man inte fått klartecken på tåglägen som man blockerar för ”ej ombokningsbar” och ”ombokningsbar”, för det kan väl inte redan vara utsålt?

 5. Tobias Says:

  All-Time High på sträckan Malmö – Göteborg..

  ”25-procentig ökning: All-time-high för Västkustbanan
  Allt fler tar tåget mellan Göteborg och Malmö. Sedan SJ startade snabbtågstrafiken på Västkustbanan har antalet resenärer växt stadigt. Under maj slogs rekord med över 65 000 SJ-resenärer, en ökning med cirka 25 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

  Den kraftiga resenärsökningen hos SJ förklaras med sju dagliga avgångar i vardera riktningen, förkortad restid samt möjlighet att utnyttja restiden till allt från vila till arbete.

  Totalt ökar antalet resenärer i maj med 13 000. Den största ökningen märks bland resenärer som kliver av eller på i Helsingborg samt de som reser hela sträckan Göteborg-Malmö.

  Allra mest ökar resandet i SJs 1 klass. Under maj lockade ökad komfort med större benutrymme, inkluderad frukost och surf, tidningar och tillgång till lounge på Göteborg Central drygt 70 procent fler än för ett år sedan.”

  Roligt tycker jag, och nu i sommar kan man stiga av i Varberg om man önskar ta sig ett härligt salt bad ( om sommaren kommer..),
  och köpa med sig lite havskräftor till kvällen….

  • arskortguldsj Says:

   Kul att höra – speciellt för en Göteborgare i förskingringen.

   Fick denna information och en del annat om dom olika linjerna igår när jag var ute och reste med tågen.

   Men kul att VKB fungerar för SJ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: