Glassigt tåg men kanske tveksam prioritering

Läsarbild Sveriges förmodligen mest fotograferade tåg i år
( Läsarbild )

Idag gästas Sverige och Stockholm av Orientexpressen och bilden ovan fångades när tåget passerade Södertälje Syd.

Tyvärr gäller inte årskortet på tåget ( inte ens Årskort Guld )  då grundbiljetten ligger i nivå med ett eller flera årskort.

I Sverige bemannas tåget av SJ och det går åt en hel del personal för att föra tåget till Stockholm och tågpersonalen har stått i kö för att arbeta på tåget.

Man kan undra om det är rätt prioritering att satsa resurser på detta tåg när man har problem med att köra tex pendeltågen från Uppsala, Eskilstuna och Västerås.

Visst är det kul att köra och jobba på lyxtåg.

Men man kan undra vad luttrade pendeltågresenärer som väntar på inställda och överfyllda tåg för att hinna till jobbet eller hem för att hämta ungarna på dagis har för funderingar kring denna prioritering.

Men SJ är duktiga på att köra tåg och genomför säkert detta uppdrag med äran.

8 svar to “Glassigt tåg men kanske tveksam prioritering”

 1. Jan L Says:

  Men nu tror jag inte att SJ drog det här tåget gratis, utan – för att uttrycka det diskret – mot en viss avgift. Och den inkomsten kan ju hjälpa till att lösa problem med både Uppsalatåg och annat i framtiden.

 2. janrem Says:

  Kul inslag i det annars så gråa Svedala

 3. Jonas Says:

  Beredd att hålla med.

  Självklart är det bra om SJ både får utrymme i media i positiv dager (för en gång skull) och samtidigt tjänar en slant på att ”ta rygg” på Orientexpressen.

  Men man skulle önska att ett större fokus på den egna produkten finns och att man slapp ostiga pressmeddelanden som pratar om personal som står i kö för att köra ”guld i lasten”.

  Känns faktiskt rätt föraktfullt då man samma dag åter igen blir utan beställd mat, som man betalt för då personalen sitter i bistron och vräker i sig en chipspåse. Var tog viljan att göra ett bra jobb?

  I två klassiskt mörblåa lok, måne?

  Fokus!

 4. Joel Says:

  Jag förstår inte hur man kan dra paralleller mellan en körning av Orientexpressen och Uppsala-pendeln. Det är ju inte så att den kommer hit varje dag!? Sen har SJ ungefär 4000 anställda där merparten jobbar på tågen och ca 20 av de skulle få möjligheten att få detta prestigeuppdrag att jobba på detta tåg. Verkar som att oavsett vad som SJ gör så kan man vinkla det så det blir negativt.

  • arskortguldsj Says:

   Nja, jag ser det på det här sättet:

   Ledningen i ett företag har alltid begränsad kapacitet att leda och måste alltid prioritera och då är det viktigt att man hela tiden fokuserar och gnetar på på kärnverksamheten även om den kanske är inte alltid är så spännande.

   Fixar SJ Inte pendeltågtrafiken så skall man jobba med att lösa den före att hålla på med annat vid sidan av det man har som huvudverksamhet.

   Den andra biten är att pendeltågresenärerna som lever med inställda, försenade och överfulla tåg lätt upplever sig som 2 klassens resenärer när SJ fokuserar på att köra lyxtåg.

   Man skall inte underskatta hur signaler tolkas – inte bara av tågen.

   Det är i alla fall som jag tänker.

   • Jan L Says:

    ”SJ fokuserar på att köra lyxtåg” är väl ändå att ta i!? Man drog ett tågpar Malmö-Stockholm-Malmö, mer var det inte. Det gick åt lite personal och två lok – knappast något som tog resurser från Uppsalatågen eller någon annan verksamhet.

   • Mattias C Says:

    Det hade ju inte blivit mer plats på Uppsalapendeln om SJ satt in loken där istället.

  • Jonas Says:

   Som sagt: Jag skulle önska att SJ även såg det som ett prestigeuppdrag att denna helt vanliga söndagskväll köra nattåget mellan Malmö och Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: