Ingen varm mat i 1 klass på vissa SJ Snabbtåg

image

Lite i skymundan har SJ tagit den varma 1 klass maten dvs Trerättersmenyerna på vissa avgångar med SJ Snabbtåg.

Det har gått rykten om detta under en viss tid men nu ser man att detta blivit verklighet.

Lite tragiskt är det att SJ börjar montera ned maten i 1 klass till bara kall mat – särskilt som det i exemplet är frågan om en lunchavgång mellan Sundsvall och Stockholm.

Samtidigt utgår de vegetariska och glutenfria alternativen

För resenärer som reser med Årskort Guld där maten ingår i det kostnaden för årskortet är detta inga goda nyheter.

Visserligen är det bra att spara – men inte på tjänster som man sålt och redan tagit betalt för.

Annons

13 svar to “Ingen varm mat i 1 klass på vissa SJ Snabbtåg”

 1. Tobias Kalmar Says:

  Det är väl projektet ”efterfrågestyrd bemanning” som visar sitt rätta ansikte, dvs att man på vissa tåg, framför allt SJ3000 har tagit bort en av ombordpersonalen. Ingen fast bemanning i första klass, endast en i bistron och en som serviceledare på tåget. Men tanken var väl inte att trerätters skulle falla bort, den borde väl kunna serveras av samma person som serverar räkmackan/salladen?

 2. Olof Antonsson Says:

  Det är lite tråkigt att SJ allt oftare hänfaller åt att genomföra liknande ”effektiviseringar” i skymundan, det skadar varumärket i längden. Samma gäller även när klara försämringar försöks säljas in som förbättringar (t ex att biljettvisering inte längre kan ske med SJ Prio-kort). Med detta sagt — jag gissar på att det fortfarande går att hitta en rad trevliga ”2:a-klass”-varmrätter i bistron.

 3. nsslan Says:

  Det kan inte vara så att man har spärrat för att boka mat nära inpå avgångstid? För att undvika att man bokat och betalat för mat som inte hinner lastas på tågen?

 4. Lars O Says:

  Sundsvallstågen fourneras bara i Stockholm, har jag hört, så returtåget måste bokas väldigt tidigt, eller att man tar bort möjligheten helt och hållet, för att slippa lagra mat.

 5. Tobias Kalmar Says:

  Nye VD:n för SJ AB Crister Fritzson har öppet tagit upp frågan om det behövs en första klass på tågen, så det är väl bara en tidsfråga innan alla möjligheter till tillval försvinner. Såväl kalla som varma.

  • Jonas Says:

   SJ har ju misskött och slafsat med 1 klass i så pass många år att det är föga märkligt att en ny VD överväger alternativet. Ta bara en tur på vilket tåg som helst och den egentliga största skillnaden är att det är något lugnare i 1 klass – alltså ungefär som i 2 klass tyst avdelning. Tar man nu bort den varma maten som tidigare i bästa fall serverats, så känns frågan allt mer relevant.

   Sedan skulle jag personligen tyckar det var supersynd om 1 klass försvann helt. Troligtvis skulle jag hitta på andra sätt att resa för de nästan 90 000 kr man lägger på ett årskort.

   Jättetråkigt utveckling med andra ord. Men jag är INTE förvånad att frågan lyfts efter år av vanstyre och rena idiotier.

 6. Gabriella Says:

  Hej. Vi vill passa på att ge klarhet i diskussionen om varm mat i 1 kl. Anledningen till att trerätters-menyerna inte finns på vissa avgångar under sommaren är på att Trafikverket utför banarbeten.
  Dessa banarbeten påverkar hur fordonen vänder vilket i sin tur påverkar hur vi kan lasta på mat ombord på tågen. Just trerätters-menyerna har spärrats i bokningen då vi inte kan garantera kvaliteten för just den maten, på dessa avgångar. Vi erbjuder däremot andra rätter som kan förbeställas.
  Hälsningar från SJ

  • arskortguldsj Says:

   Tusen tack för förklaringen som redde ut begreppen på ett bra sätt. 🙂

  • Jonas Says:

   Gabriella!

   I all vänlighet borde det kanske vara på sin plats att informera direkt till kunderna om dylika förändringar, istället för att vi ska behöva få information från en hobbyblogg?

   Man kan inte alltid vara först med förändringar och nyheter, men det är märkligt att det är här man ska hänga om man ska få reda på dylika förändringar i SJs utbud.

 7. Mats bjerwe Says:

  Linn min dotter åker i första klass och har betalt 145:- extra för mat
  Men ingen mat har servera
  Linköping Stockholm
  Även det står p biljetten
  Vad är det som händer
  Detta är inte dålig service , detta r uruselt
  Nu har min dotter inge mat ii magen innan hon skall it på pub runda så hon kommer att bli full tack vare SJ dåliga service
  Tåg 18.00 från Linköping idag
  Med vänlig hälsning,
  Mats Bjerwe

  • arskortguldsj Says:

   Tåg 21542 var idag ca en timme försenat men det var ingen ursäkt för att det inte skulle finnas mat.
   Men naturligtvis skulle hon erbjudas minst motsvarande mat i bistron.
   Om detta inte kunde ske skall hon ha ersättning för maten + kompensation för olägenheten.
   Återkom gärna och berätta om hon inte fick mat från bistron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: