SJ förtydligar förbud att dricka medhavd alkohol

IMG_3788-001
( Illustrativ bild av trevliga resenärer som säkerligen förbrukade sin svagdricka först framme på resmålet )

Sedan en tid annonseras regelmässigt på SJs tåg som har försäljning av alkohol att det inte är tillåtet att dricka medhavd alkohol på tågen.

Detta har alltid varit förbjudet på i princip alla tåg i Sverige undantaget nattåg i vissa sammanhang men ofta har personalen sett mellan fingrarna så länge det skedde på ett snyggt sätt.

Men numera är det nolltolerans på tågen och skälet är klagomål från andra resenärer men kanske främst att SJ annars riskerar att förlora sitt utskänkningstillstånd.

Detta då förtäring av egen alkohol inte är tillåtet i lokaler där det säljs alkohol enligt alkohollagens 8 kap § 24.

Även om många resenärer klagat på förtäring av egen alkohol på social medier och även om jag inte dricker någon form av alkohol på tågen har jag inte själv upplevt detta som något reellt problem.

Men regelverket är tydligt och därför måste SJ ha nolltolerans på egenförtäring.

På nattågen får man dricka om det är frågan om slutet sällskap i gemensam kupé vilket är att jämföras med hotellrum.

Jag har dock inte hört några utrop på nattågen men även där gäller samma regler tex i sittvagnarna.

Notera att förbudet enligt alkohollagen inte gäller sk “folköl” men hur SJ ser på den frågan vet jag dock inte.

Själv dricker jag inget starkare än Cola Zero på tåget men just möjligheten att dricka något gott under resan är ju en av fördelarna med att åka tåg.

Så passa gärna på att njut av den möjligheten – men det skall vara starkvaror inköpta på tåget – förstås.

Tack GK som inspirerat till delar av texten.

Annonser

14 svar to “SJ förtydligar förbud att dricka medhavd alkohol”

 1. Andreas Says:

  Vad gäller då ombord på regionaltågen? Där finns ingen servering.

 2. Johan Says:

  Knepet är ju att ha med sig samma ölsort/burk som de säljer på tåget. Och i värsta fall köpa en så att om frågan uppstår kunna visa kvittot. Självklart måste man ju mörka de tomma burkarna också..

 3. Jonas Says:

  Vart är Sverige på väg när en redig karl inte kan ta sig ett eget helrör på väg hem från jobbet?

 4. Jakob Says:

  hur är det om man bokar 4-mannakupén i första klass på SJ2000? räknas det som slutet sällskap i egen kupé på samma sätt som nattåget?

  • Jonas Says:

   Faktiskt en riktigt intressant fråga ur rent juridisk synpunkt om konferenskupéen. Annars är ju plats 17-17/20-21 i samma vagn mest känt som ”rödvinsbordet”.

   Men skämt åsido så verkar det som om SJ styrt upp ett och annat kring dylika frågor. Vet inte om det berodde på att de fick skicka hem en ledamot i styrelsen för rattfylla för att inte riskera tillståndet eller om det är en allmän översyn inför ”festivalsommaren”.

   Sunt är det åtminstone och förra helgen hörde jag för första gången någonsin en person bli nekad mer ölköp i bistron. Hyfsat klokt då han knappt kunde stå på benen.

   • arskortguldsj Says:

    Jag tror att tillståndsmyndigheten passat på att åka tåg och såg resenärer som drack medhavd alkohol i serveringslokalen dv tåget.

    I och med att det var mannen/kvinnan i bistron som ansvarade för försäljningen enligt tillståndet blir denna med automatik ansvarig för brottet mot tillståndet.

    Man vill nog på detta sätt vara tydlig med vilka regler som gäller och förekommer det egenförtäring kan man med stöd av alkohollagen avvisa resenären.

   • Jonas Says:

    Sedan dricks det ju betydligt mer än för ett tiotal år sedan – och då även ombord tågen – något man knappast kan lasta SJ för. SJ har faktiskt haft en hyfsat sund inställning att marknadsföra starka droppar ombord.

    Under förra århundradet så var det mest personer som ”drack överallt” och då även innan resan börjat var kraftigt påverkade och störde övriga resenärer. Oftast hade de inte heller löst biljett…

    Idag är det inte helt ovanligt att när man stiger på en 1 klassvagn en sen fredag, att hela vagnen stinker gamma bira och sprit. Detta då väldigt många avslutar arbetsveckan med att ta ett järn eller två. Det är en tråkig utveckling, men jag tycker det är bra att SJ styr upp saken så vissa sällskap istället delar på någon kvarting rödtjut inköpt i bistron än tävlar sig genom en trelitersbox innan ankomst.

    Själv uppskattar jag att det finns alkoholdryck ombord, men dricker detta ytterst måttligt.

 5. janrem Says:

  Tycker det är tillräckligt berusande att bara åka tåg

 6. Harry Says:

  Du har fel årskortguld sj! Numera är det INTE längre tillåtet att förtära egen medhavd akohol ombord på nattågen. Inte ens i egen sovvagnskupé. Detta är ändrat sedan en tid tillbaka.

 7. bengtgorden Says:

  Tack för ditt inlägg. Jag har faktiskt undrat var i alkohollagen det fanns stöd för ett förbud. Kan väl passa på att meddela att SJs utbud av rödvin är så påvert att en restaurang i ett vinland skulle skämmas att ställa fram sådant vin. Sen går det inte att köpa ett glas vin utan man måste köpa en halvflaska, hälla upp ett glas vin och sen slänga resten. Fel på flera sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: