Vad händer om tåget är sent och väntsalen stänger?

Gävle C en kall vinterdag 2011
Gävle C en kall vinterdag 2011 

Det är många som undrar vad som händer väntsalen stänger medan man sitter och väntar på ett kraftigt försenat tåg.

Det händer väldigt sällan men det kan vara bra att veta vad vad man skall göra om det händer tex om ett nattåg som man skall åka med blir sent en kall vinterkväll.

Men låt oss börja från början.

Tågoperatörerna beställer och betalar för öppettider i väntsalar via ett företag SRAB som tillhör Jernhusen och som hyr in väntsalar från Jernhusen själv men även från kommuner, andra företag och  några fall enskilda personer som äger stationer.

På detta sätt slipper varje tågoperatör ordna väntsalar och se till att dom är öppna.

Normalt är väntsalarna öppna i samband med att tåg avgår och anländer även om det förekommer undantag för tex nattågen på vissa stationer vilket kan vara bra att tänka på om man reser tex vintertid.

Men vad händer om tex nattåget som skall plocka upp resenärer vid 23-tiden i Gävle blir megasent och kommer först på morgonen en kall vinternatt när stationen stänger vid midnatt?

Jo, tågoperatören beställer förlängt öppethållande hos Jernhusen som har en dygnetruntbemannad övervakningscentral som i sin tur kontaktar det lokala bevakningsföretaget som ser till att väntsalen hålls öppen.

Detta skall fungera men ibland kan operatören missa detta vid större störningar och då får man kontakta operatören om detta går.

Inte så sällan har även Jernhusen själv koll både på trafikläget och kan på flera stationer se om det finns resenärer kvar i väntsalen vid stängningsdags och se till att stationen hålls öppen.

Men skulle det ske att man sitter en kväll på en station och väntar på försenat tåg och inte kommer i kontakt med tågoperatören så ta kontakt med väktaren som skall stänga och be dennes arbetsledning ta kontakt med Jernhusen så löser det sig säkert med förlängt öppethållande.

För alla inblandade har ju som ambition att tågresan skall bli så smidig som möjligt – även när det kanske strular till sig.

Annonser

Ett svar to “Vad händer om tåget är sent och väntsalen stänger?”

  1. Olof Antonsson Says:

    Visst finns det t om stationer mer eller mindre ute i obygden som är öppna dygnet runt? Undrar om inte t ex Moskosel (sedan en tid numera dessvärre ej längre trafikerad) i Norrland var av den arten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: