DSB i Danmark tillåter nu alkohol på tågen men förbjuder tiggeri

Ordensreglement jan 2014

I Sverige har det alltid rått förbud att dricka alkohol på tågen med vissa undantag som bla alkohol som försäljs på tågen i de fall man har tillstånd till alkoholförsäljning ombord.

På SJs tåg är man numera väldigt noggranna att informera om att det är förbjudet att dricka medförd alkohol. Detta då man i så fall riskerar att förlora sitt utskänkningstillstånd.

I gengäld är det fullt tillåtet att tigga på tågen vilket vi som reser med tex SLs pendeltåg väl känner till. Tidigare har man tågen ropat ut att man inte skall eller behöver ge pengar till tiggare på tågen.

Sedan detta uppmärksammats har man förbjudit sådana utrop och även taget bort förbudet mot tiggeri i SLs ordningsbestämmelser som faktiskt förbjöd tiggeri.

I Danmark har man nu valt den helt motsatta vägen dvs man tillåter helt klart att dricka alkohol på tågen om det sker i måttlig mängd.

DSB har valgt at tillade nydelse af øl og spiritus i moderat omfang i det reviderede ordensreglement, der er ens for stationer, fjern- og regionaltog, Kystbanen og S-tog. De nye regler er sat op i mange tog og på stationer i hele landet – og de sidste steder følger indenfor kort tid.

"Kunderne, der har ønsket det, har hele tiden kunnet tage en øl i InterCity-toget. Vi har revideret ordensreglementet for DSB’s stationer og S-tog, så vi får ét sæt ordensregler for stationer og alle tog,” siger projektchef i Kommerciel, Mikkel Gram Colding.

Der er lagt vægt på, at ordensreglementet afspejler de forventninger, kunderne har til DSB.

”I Danmark har vi f. eks. en temmelig liberal holdning til alkohol, og det giver eksempelvis ikke mening, at vi nægter vores kunder, der tager S-toget ind til København for at gå til en fodboldkamp i Parken, at de kan drikke en øl, mens de venter på S-toget på stationen. Det tror jeg, de fleste danskere er enige i,” siger Mikkel Gram Colding.

Det er med de nye regler fortsat muligt at bortvise personer, der er til gene for andre og nægter at følge personalets anvisninger, som f.eks. berusende og støjende personer.

I gengäld så förbjuder man tiggeri på tågen.

Säkerligen finns det goda skäl till de olika regelverken i Sverige och Danmark.

Men det är intressant att man ser så diametralt olika på detta med alkohol och tiggeri i två så nära länder som Sverige och Danmark.

( Tack MJ för tipset från Danmark )

Annonser

6 svar to “DSB i Danmark tillåter nu alkohol på tågen men förbjuder tiggeri”

 1. Jacob Christensen Says:

  Der er nok flere ting i spil her: Først og fremmest afskaffede DSB jo serveringen i de fleste af sine tog i efteråret (der er kun servering på visse strækninger i IC Lyn-togene – så husk at medbringe mad og drikke, hvis du skal rejse i Danmark), og så skulle man i teorien forbyde folk at drikke medbragt øl i IC-tog mens man kunne købe i IC Lyn. Et eller andet sted har man så ikke kunnet skelne mellem fjern- og regionaltog. DSB ønsker i princippet også at gå over til enmandsbetjente tog på mange strækninger, hvorfor et forbud ikke vil kunne håndhæves.

  Vi må se hvordan det går: Selv lm jeg er dansker, er jeg ikke ubetinget vild med den danske drukkultur, og man kan frygte problemer – specielt i weekender og i forbindelse med sportsarrangementer, der i forvejen tiltrækker et mindre sympatisk publikum.

  Google översättning:

  Det finns antagligen flera saker som spelar in här: Först av allt avskaffade DSB servering av de flesta av sina tåg i höst (som endast serveras på vissa linjer i IC Blixt tåg – så kom ihåg att ta med mat och dryck om du behöver resa i Danmark), och så borde teoretiskt förbjuda folk att dricka öl som förs in i IC-tåget medan du kan köpa i IC-blixtar. Någonstans har vi inte kunnat skilja mellan fjärr-och regionaltåg. DSB skulle i princip att flytta till enmansdrivna tåg på många linjer, så att ett förbud inte skulle verkställas.

  Vi får se hur det går: Även ch Jag är en dansk, jag är inte helt galen om den danska dryckeskultur, och man befarar problem – särskilt på helger och under sportevenemang, som redan lockar en mindre sympatisk publik.

 2. arskortguldsj Says:

  Notera även att det är förbjudet att att spela levande musik på tåg och stationer när ändamålet är att samla in pengar samt förbud mot utdelning av reklam, insamlingar till välgörenhet m.m.

 3. janrem Says:

  Varför kan man inte förbjuda tiggeri ombord på tåg i Sverige?? Det är väl till syvende och sist operatören som ansvarar för allmän ordning och säkerhet ombord på det egna transportslaget. Tycker dom danska reglerna känns riktiga och naturliga. I Sverige skall man alltid krångla till allt!

  • arskortguldsj Says:

   Ja, det är något som jag också undrar.
   Tror att jag skall lyfta frågan på ett eller annat sätt.

   • jgasljga Says:

    Ett problem är väl att man måste ha en person som går ombord på tåget och slänger av tiggarna. På SL:s tunnelbanor och pendeltåg finns det normalt ingen personal i vagnarna där resenärerna finns, och lokföraren ser väl inte vilka som eventuellt är tiggare. Däremot har jag aldrig sett tiggare på en buss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: