Idag körde tåg 575 fel i Uppsala?

Här skall tåg 575 komma in på spår 8

Idag var jag i god tid i Uppsala för att möte upp tåg 575 som kom från Umeå på väg mot Stockholm.

Noggrann som jag är kollade jag upp vilket spår som tåget skulle komma in på och alla uppgifter angav spår 8 dvs det mest östra spåret ( undantaget Lennakatten ) i Uppsala.

Jag ställde mig i rätt läge och väntade och snart kom tåget – men inte på spår 8 utan spår 7 där efterföljande regionaltåg till Linköping skulle komma strax efteråt.

Men här på spår 7 hamnade tåget

Alla kanske inte vet det men det är långt mellan spår 8 och 7 i Uppsala och man skall ned för en lång Potemkintrappa och sedan gå i en gång under spåren och till slut upp igen för rulltrappor till spår 7.

Jag insåg att jag inte skulle hinna och övervägde starkt att knata direkt över spåren men i sista stund avstod jag från detta.

Sprang som en iller nedför Potemkintrappan, längs med gången och uppför rulltrapporna fram till tåget för att se det snabbt lämna stationen och dra vidare till Arlanda.

Nu missade jag tåget och fick trösta mig med det efterföljande regionaltåget och det kan jag leva med.

– Men varför körde tåg 575 fel i Uppsala och på efterföljande regionaltågs tågläge?

Är det inte lite läskigt att tåg kan hamna på andra tågs tågläge och komma till fel perrong.

Nu var det ingen större skada skedd men om jag skulle hjälpa en gammal/sjuk/ung resenär av tåget hade jag helt missat det.

Jag misstänker att tåg 575 trots allt gick på ett skyddat tågläge men det känns lite osäkert när tåg kommer in på fel perrong i en normal driftsituation under lågtrafiktid.

Eller är det bara jag som är lite överkänslig?

4 svar to “Idag körde tåg 575 fel i Uppsala?”

 1. Martin Says:

  Det hände faktiskt med tåg 47 i lördags när jag stod vid de norra säckspåren, vilket jag lite som av en slump omskrev tidigare idag i ett inlägg i Nordpilen. Dock var det tvärtom:

  ”Helt apropå ändrad körväg, så stod jag vid de norra säckspåren på Uppsala C i lördags. Gärda ropar glatt ut att tåg 47 mot Stockholm strax in kommer till spår 7. Sisådär en halvminut senare kommer mycket riktigt ett dylikt tåg, men vänta nu… Det såg inte rätt ut och när halva tåget rullat in på spår 8 så plongar Gärda till: ”Meddelande om spårändring…”. Rena rama Tati-rullen med tanke på hur Uppsala C ser ut.”

  (Om:et efter ”meddelande” föll dock bort i mitt ursprungliga inlägg.)

 2. Billy Kropotkin Says:

  Det finns inga som helst säkerhetsrisker med detta, men det är väldigt illa mot resenärerna. Speciellt när något av de inblandade spåren är 1 eller 8 i Uppsala.

  • Lasse Says:

   Den stora säkerhetsrisken är väl just att någon tar genvägen över spåren för att komma med tåget.
   Hörde om någon som skulle stiga av i Habo när tåget körde in till fel plattform. Hon kommenterade det för konduktören som tyckte att det har väl ingen betydelse. Och det hade det väl inte för henne, men jag undra om ev. påstigande passagerare hade samma uppfattning.

 3. Lasse Says:

  Ursäkta, föregående inlägg skulle förstås stå för sig själv, inte vara svar till en annan kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: