SJ upphör med servering på Kust till Kusttågen

SJ Regional – Kust till Kust i Lessebo
SJ Regional – Kust till Kust i Lessebo

Enligt uppgift kommer SJ att sluta med servering på si SJ Regionaltåg mellan Kalmar och Göteborg. ( Källa: Lokföraren )

Intressant i sammanhanget att tidigare när Öresundstågen började köra på sträckan Alvesta – Kalmar hade dom ingen servering då detta inte ingår i konceptet.

Då protesterade bla resenärerna på just sträckan och en del länshuvudmän köpte då till servering på bla sträckorna Emmaboda – Älmhult och Göteborg – Ängelholm från det välskötta företaget Trafikcaféer.

Men nu blir det bara Öresundstågen som kommer att ha servering efter den 1 september.

För mig och säkert fler med mig som åker med Årskort Guld har det varit naturligt att i första åka med det bekväma Kust till Kusttåget på sträckan Alvesta – Kalmar just för att det finns servering som dessutom ingår i årskortet.

Men nu blir SJ Regionaltåg Kust till Kust inte inte det naturliga valet samtidigt som ytterligare en fördel på Årskort Guld tas bort.C

10 svar to “SJ upphör med servering på Kust till Kusttågen”

 1. Jonas Says:

  Kanske lika bra det.
  Svårt att få lönsamhet när man säkert sköter bistron som på tåg 360 – som jag sitter på i skrivande stund:

  Tre ombordpersonal (alla i tjänst) sittandes och babblandes i 1 klass, samtidigt som bistron i andra änden av tågen väl är öppen med varor framme, men inte bemannad med personal. Då är det svårt att sälja varor.

  Själv tog jag mig en Plopp.

 2. tobias Says:

  Kanske ett resultat av att personalen blivit uppsagd. Vem bryr sig då? De har ju inte blivit behandlade särskilt ödmjukt av arbetsgivaren.

  • Jonas Says:

   Kloka ord, så är säkert fallet. Dock gäller det alltid att kunna stå över en idiotisk arbetsgivare och vara lite bättre själv. ”Gå en extra mil” – som den också kloke Napoleon Hill en gång sa.

 3. Krister Says:

  Att få äta eller ta en kaffe på vägen är det bästa jag vet med att åka Tåg.
  Nu blir det en anledning till att ta bilen istället!
  Fy SJ.

 4. "Bengt 1435" Says:

  Fråga till tobias:
  Har ombordpersonalen på SJAB i Kalmar som sköter serveringen på ”kust till kust” redan blivit uppsagda?
  Dessvärre kommer ett antal säkert att bli det, när beslutet trätt i kraft i höst.
  Men du har alltså besked att dom redan blivit uppsagda?

 5. tobias Says:

  SJ gjorde bort sig för ett antal månader sedan – då de hade som förslag att ta in ett bemanningsföretag för att sköta kiosken. Dock hade man glömt att förhandla enligt MBL. Förslaget drogs därför tillbaka och nu kör man rakt av i stället – lägger ner försäljningen.
  För alla anställda inom SJ gäller väl att man är välkommen att söka andra tjänster inom företaget och att eventuell hänsyn till övertalighet går efter antal år inom företaget och räknas inom regionen – vilken även innefattar Malmö om jag förstår det rätt. Det märkliga i sammanhanget är att det inte gått ut någon information inom SJ kring detta. Det är SEKO som står för informationen.

 6. Bengt Says:

  Går säkert lika bra med en banan och en chokoladkaka!
  😉

  Skämt åsido..
  Finns det verkligen inte några andra pengar till att kunna driva en servering som ger ett stort mervärde för passagerarna?
  Tänker på olika sorters av arbetsmarknadspolitiska projekt eller motsv. lönebidrag?

  Torde finnas möjligheter för driftiga människor att få saker och ting att hända!

  Kommer själv ihåg när man i bekväma fåtöljer i ”fössta kalssen” på X32 kunde njuta av både kaffe, bulle och plopp!

 7. tobias Says:

  ”För SJ:s vd sedan ett drygt år är en kylig man. Förmodligen en förutsättning för att ha jobbet. En något mer hetlevrad person hade ju på hans position drabbats av hjärtinfarkt vid första lövhalkan.

  Han känner ingenting, säger han. Ingen ångest när första snön faller. Inga stressymptom när temperaturen faller under noll.”

  Citat från tidningen Fokus. Jag tror inte han känner något alls inför att sparka folk heller. Det lär inte dröja många månader innan processen med övertalighet ombord sätter igång. För att spara 100 miljoner på snabbtåg kan man lätt räkna ut att varje gubbe kostar runt 500000 per år inkl alla avgifter till sociala försäkringar – ITP och övrigt. Jag gissar på att varslen läggs under hösten.

  • Jonas Says:

   Fast samtidigt förstår jag läget.
   Åkte med 621 mot Karlstad idag, en oftast mycket välskött linje.
   När vi kom fram till Hallsberg – där jag gick av – hade ingen beställd frukost serveras. Dock hade ombordansvarig både försett lokföraren med kaffe, samt stått i över en timme och gagglat en massa strunt med vagnsansvarig.

   Tragiskt och se – och min förståelse för att SJs ledning faktiskt också ser att det finns personal att spara in på.

   Sedan är det idiotiska ord Fritzon säger i Fokus (om han är rättciterad). Bara en lort uttrycker sig så ickepragmatiskt.

 8. Erika Says:

  Personalen på kust till kust har nu fått varsel. Man lägger ner kioskserveringen. Därmed blir tåget förutom lokföraren bemannat med endast EN tågvärd under vardagarna. Jag åker med tåget flera gånger varje vecka. Handlar alltid i kiosken. Det är fyra timmars resa mellan Göteborg och Kalmar. En mycket lång resa om det inte finns möjlighet att köpa något att äta/dricka. Passagerare kan bli sjuka, få blodsockerfall o.dy och behöva vatten, smörgås. En ensam tågvärd lämnas att hantera svåra situationer; jag har varit med om att både lokförare och passagerare har behövt hämtas i ambulans, och att polis har behövt hämta killar som rymt från kriminalvårdsanstalt. Vid förseningar får tågvärden fullt upp med stressade passagerare som behöver alternativa anslutningar. En försämrad arbetsmiljö således. Jättetråkigt för oss passagerare. Jag har skrivit till SJ och protesterat, fått svar från Anders Lögdlund; ett icke-svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: