Varför finns det inget trygghetsnummer på stationerna?

Hudiksvalls station - på behörigt avstånd
Hudiksvalls station – på behörigt avstånd 

Inatt var jag på en "Robert" dvs en nattågsvändning i Hudiksvall dit jag åkte med 92:an och sedan återvände till Stockholm med 91:an.

Resan i sig gick alldeles utmärkt och kupéerna var fräscha och svala och servicen från personalen på topp.

Men vändningen i Hudiksvall var minst sagt problematisk och föranleder att jag frågar mig – Varför finns det inget trygghetsnummer på stationerna.

Eftersom jag dokumenterade resen med min videokamera stövlade jag in i väntsalen med kameran i högsta hugg och filmade runt i den som jag uppfattade tomma lokalen.

Upptäckte i ett mörkt utrymme två yngre personer vara en kom fram till mig varav en sa att han skulle slå sönder min kamera om jag filmade honom vilket jag naturligtvis inte vare sig ville eller hade anledning att göra.

Sedan kom han tillbaka och ville sälja en liten kamera till mig men insisterade trots mina livliga protester.

Till slut blev det allmänt otrevligt inne i väntsalen så jag gick ut och satte mig på en bänk utanför.

Men dom kom efter mig och fortsatte att tjôta så jag lämnade stationen och gick ut på perrongen för att filma stationen istället men då kom dom efter mig igen.

Men denna gång ville bägge att dom skulle bli filmade och då filmkameran stod på erbjöd jag dom att filma sig inklusive den enes tatuering av haschplanta på ankeln.

Eftersom jag inte vill stå i närheten av dessa lite opålitliga personer speciellt när tågen passerade drog jag mig till andra ändan av den långa perrongen där fler resenärer hade grupperat sig för att få distans till männen.

En person som följt en resenär till tåget var orolig för att passera männen och övervägde att gena till parkeringen över spåren där godstrafiken var intensiv.

Nu gick allt bra och inget dramatiskt hände.

Och dom lite hotfulla männen gick ombord på samma tåg för att planka till Stockholm då dom saknade pengar – efter det man misslyckats att sälja kameran till mig.

Att det förekommer lite märkliga och hotfulla personer på stationerna är något man får leva med och många av dom lever ett minst sagt tufft liv.

– Vad som dock gör mig upprörd är att det inte finns något trygghetsnummer på stationerna.

Jag vet att Jernhusen har 24-timmars övervakning av sina stationer men det finns ingen möjlighet att kontakta dom då det saknas anslag med uppgift trygghetsnummer som man kan ringa.

Visserligen kan man ringa nödnumret 112 men det känns inte rätt om det bara finns stökiga och hotfulla personer i vänthallen eller på perrongerna.

Jernhusen arbetar mycket med tryggheten på stationerna så därför är det märkligt att det inte finns ett trygghetsnummer man kan ringa när det blir stökigt och hotfullt.

Nu är det bara att lämna stationen och hoppas att få vara i fred utomhus – vilket inte lyckades helt även det.

Och så skall väl vi som köpt biljett kunna känna oss trygga på stationerna?

6 svar to “Varför finns det inget trygghetsnummer på stationerna?”

 1. Ulf Says:

  På en del stationer finns numret till ett bevakningsbolag. Det brukar ta minst 10 minuter innan man ens får ett svar, och sedan är det inte säkert att de vill skicka någon väktare för att en ”privatperson” ringer. Så det vore nog bättre om man kunde ringa Jernhusen och att de kontaktar väktare.

 2. Kalle Says:

  För mig är det ett polisiärt ärende. Du upplever dig hotad – och det är ett pågående brott = 112!

  • arskortguldsj Says:

   Jomenvisst.
   Å andra sidan finns det olika grader av hot.

   • Axel Says:

    …och det finns olika grader av brott.

    Ringer man 11414 till polisen för att tipsa dem om fortkörare eller annan form av fulkörare, får man sitta ett tag i telefonkö. När man påpekar att man förlorat busen ur sikte, säger polisen att är det pågående brott ska man ringa 112.

    Nästa gång man ser en motorcykel köra på gångbana eller en fortkörare (och det finns en hel del sådana), ringer man 112, men då får man en avhyvling för att man stör dem. ”Ring bara hit om det är ett brott” ”Men det är brott mot Trafikförordningen”
    En operatör vägrade koppla mig vidare, satt hellre flera minuter och käftade med mig, de flesta kopplar vidare med maningen -ring aldrig mer hit om det inte är en kroppskada och blod.

    Jag klagade hos polismyndigheten på de långa telefonköerna, och då fick jag ett mejl där jag uppmanas att ringa 112 under tiden jag såg något i trafiken, så jag tänker fortsätta det.

    Är det för att minimera kostnaderna eller för att de är underbemannade på SOS, som de inte vill svara på 112?

    Oavsett vilket: visst skulle det vara ett anslag på stationen med numret till jourhavande, antingen det gäller ordningsstörning eller frågor om tågförsening. (mitt länsbolag har antagligen inga förseningar efter klockan 19.30 (16.00 på lördagar) för sedan kan man inte ringa till Kundcenter).

   • arskortguldsj Says:

    Jag tror att man skall vara väldigt restriktiv med att ringa 112 så att man inte belastar numret med onödiga samtal.

    En berusad ickeresenär som kastar tomma ölburkar omkring sig är en ordningsstörning som inte polisen behöver komma för.

    Det hanterar bevakningsbolaget som Jernhusen har kontakt med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: