Tester med nya rutiner och utbud på SJ Snabbtåg

Tester med nya rutiner och utbud på SJ Snabbtåg

I inlägget  SJ skär ned service och utbud i 1 klass from 1 september berättar jag om förändringar i rutiner och utbudet from 1 september på SJs Snabbtåg.

Nu har jag tack vara signaturen tobias fått mera klarhet i vad som gäller och enligt SJ är det frågan om tester med nya rutiner

"Test av nya arbetsprocesser ombord

Under perioderna 1 – 12 september samt 22 september – 10 oktober så kommer SJ att genomföra ett antal tester av nya arbetsprocesser ombord på SJ Snabbtåg.

Det som kommer att testas är att, genom smärre förändringar i produkten och med nya arbetssätt, leverera kundlöftet ombord på SJ Snabbtåg med 2 befattningar istället för med dagens 3.

SJ kommer bl a att testa en ny och utvecklad frukost, en ny serveringsprocess, stationär kundservice i bistron, förändrad visering samt plockstädning och tillsyn av toaletter.

De utvalda testtågen kommer att bemannas med en specialutbildad besättning bestående av befattning 2 och en befattning 3.

Utöver denna grundbemanning medföljer på tåget en observatör samt en befattning 6. På vissa tåg medföljer dessutom ett Skyddsombud.

Tåg som kommer ingå i testerna

1 – 12 sep:
Test 1
OKB 580, 563, 560, 575
VKB 480, 485, 481, 488
Direktavgångar VSB 413, 402, 406, 401
Direktavgångar SSB 500, 505
SSB 537, 544

22 sep – 10 okt:
Test 2
Värmland 643, 620
Dalarna 680, 661
VSB 442, 421,441, 422, 424, 439
SSB 539, 524, 542, 521"

Så det gäller att pricka av dom "rätta" avgångarna för att testa dom nya rutinerna och utbudet.

Och förändringar behöver inte vara till det sämre – dom kan lika gärna vara till det bättre.

2 svar to “Tester med nya rutiner och utbud på SJ Snabbtåg”

 1. tobias Says:

  Då har jag testat SJ-ledningens nya besparingsförslag. Och jag var inte särskilt imponerad. Det var nog inte de andra resenärerna heller eller personalen för den delen.

  Hela konceptet går tydligen ut på att man bemannar med 2 personal ombord – i stället för 3 och den som försvinner är befattning fyra – den som har hand om första klass.

  Det nya upplägget verkar vara att den som är ansvarig på tåget och den som står i bistron – hjälps åt med frukost servering och biljettvisering. I mitt fall på tåg 480 så innebar det att bistron var stängd de första 40 minuterna av resan. Det fanns en skylt med information om att ”bistron öppnar strax”.

  För mig och flera andra resenärer så innebar detta att vi inte fick hämta vår förbeställda frukost när vi gick ombord på tåget – ej heller fick vi hämta något kaffe på våra PRIO-kort – förrän efter avgång Helsingborg.

  I fortsättningen blir det ju således att jag kommer köpa min frukost på Pressbyrån i Malmö.

  Vid resa med tåg 505 hade jag beställt förbeställd dagens. Då
  bistron öppnade först efter Katrineholm – så fick jag inte heller då möjlighet att hämta denna eller ens få ta en kopp kaffe efter avgång Stockholm.

  I övrigt var ansvarig på tåget superstressad efter serveringen i
  första klass – ty nu skulle hen även klippa de övriga biljetterna plus städa toaletterna. Till detta var vederbörande iklädd ett förkläde i plast plus en griptång för att plocka papper.

  • arskortguldsj Says:

   Testade idag och åkte 560/563 som skulle ha det nya konceptet men det var den vanliga och väldigt trevliga frukosten som gällde och i övrigt samma servicekoncept som vanligt.

   Så kanske har man ändra dom tåg man testar på eller så har man helt enkelt skrotat testet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: