Giltighet för SJs årskort reduceras 1/1 2015

Tågab i Kristinehamn

From den 1/1 gäller SJs årskort inte längre på Tågabs linjer då samarbetet mellan SJ och Tågab vad det gäller årskorten nu förändras.

Resenärer med SJs årskort får i gengäld 50% på Tågabs biljetter.

Resenärer med Resplustillägg får åka med Tågabs tåg men enbart inom respektive län. För resor mellan län gäller normal taxa för hela resan med 50% rabatt för årskortsresenärer.

Detta innebär att problemet att länsgränsöverskridande resor nu inte bara gäller Tågkompaniet/Tåg i Bergslagen utan from 1/1 2015 även på Tågabs linjer.

Medan länsgränsöverskridande resor med Resplustillägg kan ske i resten av landet har nu ännu en möjlighet till enkelt resande med principen – ett kort för alla resor – som är årskortets grundtanke – försvunnit.

From nästa år minskar även antalet förbindelser för årskortsresenärer på sträckan Stockholm – Göteborg i och med att en del tåglägen går över från SJ till MTR för vilka årskorten inte gäller.

Detta påverkar tex resenärer som köpt SJs årskort för att pendla till/från jobbet med SJS Snabbtåg från tex Katrineholm.

Den är en tråkig tendens att årskortets resemöjligheter naggas alltmer i kanten – och kanske är detta början till slutet på SJs årskort för ett flexibelt nationellt tågresande.

Lite märkligt att det blir allt svårare att resa med tåg – istället för tvärtom – även för resenärer som betalar extra för ett nationellt årskort.

På förfrågan svarar SJ affärs- och marknadschef Thomas Silbersky att man inte avser att prisjustera årskorten trots den minskade giltigheten då korten i sig upplevs som prisvärda av resenärerna.

Dom villkor som gäller för resor med Tågabs tåg from 1/1 2015 hittar du nedan.

 

Giltighet för SJ Årskort alla typer:

Från 1/1 2015 ger SJ:s årskort, alla typer, 50% rabatt för resa med Tågab:s tåg i 1 eller 2 klass.

Rabatten ges även för platsreservation och tillägget för återbetalningsbar biljett.

Inomlänsresa med resplustillägget:

Årskort silver med resplustillägg gäller för fri resa utan platsbokning i 2 klass inom ett län.

Årskort silver plus resp guld med resplustillägg gäller för fri resa utan platsbokning i 1 eller 2 klass inom ett län.

Vill dessa resenärer boka plats ges 50% rabatt för biljett och platsreservation.

Resplustillägget kan ej användas som delbetalning för länsgränsöverskridande resa.

Inomlänsresa är Göteborg-Töreboda, Göteborg-Åmål, Säffle-Kristinehamn-Nykroppa, Degerfors-Laxå-Örebro, Grythyttan-Ställdalen samt Grängsberg-Falun/Mora.

Kombinerad resplusresa:

Vid bokning av kombinerad resplusresa är det alltid 50% rabatt som erhålls för resa med Tågab.

Vill man utnyttja fri resa med resplustillägget inom ett län får man undvika att boka denna sträcka och endast visa upp kortet ombord på tåget.

13 svar to “Giltighet för SJs årskort reduceras 1/1 2015”

 1. sjklgjsalkjglak Says:

  http://www.tagakeriet.se/persontrafik.htm står det att ”Länstrafikens biljetter gäller på samma sätt som på vanliga SJ-tåg.” Som jag har förstått det, tillåts resenärer med Västtrafiks länskort använda Västtrafik-kortet som delbetalning för den delsträcka där kortet är giltigt, medan övriga länskort verkar ha principen att länskortet inte gäller som delbetalning på SJ:s tåg. Om Tågab har samma giltighet som SJ, torde en resenär med Västtrafikkort som reser Göteborg-Degerfors endast behöva lösa en biljett från Töreboda till Degerfors. Tvingas alltså SJ:s årskortsresenärer lösa en biljett hela vägen från Göteborg till Degerfors? Det låter som en försämring av SJ:s kort jämfört med länskortet.

  Andra skillnader jag observerat:
  – Ybuss accepterar länskort på sträckorna Sundsvall-Sollefteå och Sundsvall-Umeå. Enligt lista på var SJ-årskortet gäller, gäller det inte alls på Ybuss.
  – Länskort för X-trafik gäller på Tåg i Bergslagen från Gävle till Falun. Med SJ:s årskort med resplustillägg kan man endast resa Gävle-Hofors.

  Varför sabbas SJ:s årskort för tågresenärer medan folk som reser buss över länsgränserna inte drabbas?

 2. Karl-Gunnar Says:

  Jag har gång på gång påpekat för SJ att Gävle och Sandviken ligger i samma län, men fortfarande går det inte att boka resan utan att betala för denna sträcka. Det löses förstås så att man inte bokar men då faller möjligheten att reklamera resan.

  • arskortguldsj Says:

   Lite osäker på vad du menar men om man bokar resan Sandviken – Gävle med Årskort Guld med Resplustillägg ingår den utan kostnad för X-trafik men kostar 5:- med Tågkompaniet ( var beloppet kommer ifrån kan man undra ).

   Men eftersom det är en inomlänsresa skall resan vara utan kostnad så man kan resa på bara årskortet.

   Enligt SJ skall man inte boka inomlänsresor med Tågkompaniet om man skall resa med årskort med resplustillägg utan bara visa kortet för att undvika att behöva betala.

   Blir man försenad blir det ett litet problem men i princip skall man inte behöva vare sig biljett eller bokning för att få ersättning. Men måste göra det troligt att man reste med tåget och då kan man tex ta en bild med mobilkameran om man har sådan.

   Man kan också be om intyg från personalen men jag gissar att man sällan har tid med sådant om tåget är sent.

   Men reser man tex med SL behöver man inte biljett för att kunna reklamera. Detta då den flertalet resor sker med månads/årskort.

   Jag har i och för sig aldrig försökt reklamera resor utan biljett annat än några resor med SJ för flera år sedan ( med positivt resultat ) så jag har ingen egen erfarenhet av att reklamera biljettlösa resor hos andra operatörer än med SJ.

   • klsjljgalk Says:

    SJ tar ut en bokningsavgift på det större av 5 kr och 8 % om man köper en biljett på SJ:s hemsida. 5 kr är mer än 8 % av 0 kr, så bokningsavgiften för en resa som är gratis blir alltså 5 kr. Förmodligen har man missat att årskortresenärer inte ska betala någon bokningsbiljett vid resa med Tåg i Bergslagen.

   • arskortguldsj Says:

    Tack för informationen. 🙂

 3. Jonas Says:

  Såg att årskort guld klev ombord på 435 i Katrineholm. Hoppas inte du behövde vänta på tåget lika länge som vi som startade i cst…

  • arskortguldsj Says:

   Korrekt!
   Jag hade bokat just detta tåg men upptäckte att jag hade fått en 2 klassbiljett.
   Väl ombord såg jag att 1 klass var fullsatt så appen hade valt 2 klass åt mig vilket jag aldrig noterade.

   Trevlig resa Katrineholm – Skövde.

   Fick vänta lite mindre än du i Katrineholm då jag tog mig dit på lite andra vägar och en del spännande saker hände på stationen som kommer i ett separat inlägg.

   • Jonas Says:

    Trevligt med en kändis ombord! Jag kan hälsa att trerätters menyn inte får många gafflar, torr och tråkig biff a la lindström.

   • arskortguldsj Says:

    Tack för det!

    Själv blev det en räkmacka på tidigare tåg efter ett svettigt pass på Friskis och Svettis.

    Satt som en smäck kan man säga även om det inte blir räkmackor så ofta numera.

 4. Per Says:

  Tag nära att krocka. Kan hända igen. Kolla in SVT Rapport. Vågar man åka med tåg??

 5. Karl-Gunnar Says:

  Du har rätt. Nu har man äntligen ändrat så man inte behöver betala för sträckan Gävle-Sandviken då man åker med TiB, förutom 5 kr. Men som sagt man behöver ju inte boka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: