Ny restidsgaranti för Resplusresor

Restidsgaranti Resplus för Resplusresor

Kanske lite i skymundan så har en restidsgaranti för Resplus införts idag den 1 maj.

Den löser de fall vid Resplusresa med två eller fler tågförbindelser där en mindre icke ersättningsbar försening orsakar missad anslutning och att den totala resan blir försenad med mer än 60 minuter.

Hittills har man inte i sådana här fall fått någon ersättning då den ursprungliga förseningen inte var ersättningsbar och det inte finns någon restidsgaranti för hela resan.

Ett typiskt fall är när man tex reser Stockholm – Kalmar och byter från SJ till Öresundståg i Alvesta med korta övergångstider och stor risk för försening både på södra stambanan och även på sträckan Alvesta – Kalmar.

Missar man anslutningen i Alvesta blir man ofta minst 60 minuter och inte så sällan 120 minuter till Kalmar – och utan restidsersättning.

From idag den 1 maj räknar man förseningen på hela resan vid resplusresa med tåg oberoende av av vem som orsakar förseningen.

Man kan även ansöka om ersättning från vilken som helst av operatörerna som  ingår i resan men man rekommenderas att i först hand ta kontakt med den operatör som tros anses vara huvudansvarig för förseningen.

Ersättning betalas ut enligt EU-reglerna.

Notera att resenärer med Resplusbiljett har en sk "kommaframgaranti" som gäller för alla trafikslag som biljetten omfattar.

Restidsgarantin för Resplusresor gäller dock enbart resor med tåg vilket är viktigt att komma ihåg.

SJ har en särskild ingång för ansökan om restidsgaranti för Resplusresor ( Restidsgaranti Resplus för Resplusresor )

Resplusresenärerna är att gratulera till att man äntligen löst detta med restidsgaranti för brustna anslutningar – i alla fall för tågresor.

5 svar to “Ny restidsgaranti för Resplusresor”

 1. kgjslkjgal Says:

  Vad gäller om resan först går med tåg, sedan buss och till sist tåg igen?

  • arskortguldsj Says:

   Restidsgarantin för Resplusresor gäller bara för tågresor.
   Kommaframgarantin gäller dock oberoende av trafikslag.

   • lakgjsljg Says:

    Ja, men vad händer om det uppstår förseningar under en sådan resa? Betrakta dessa tre situationer:

    1: Båda tågen avgår i tid, men bussen blir försenad så att anslutningen spricker i Strängnäs. Total försening minst en timme eftersom man måste vänta på nästa tåg.

    Här är felet i min mening helt och hållet UL:s, så då ska det inte bli någon restidsgarantiersättning.

    2: Tåg 172 ankommer 20 minuter för sent till Enköping. Bussen har redan gått, så man måste vänta på nästa buss som går 15:12. Detta får även följden att man missar tåg 948 till Läggesta, så man får vänta på nästa tåg.

    Här har SJ orsaka en försening på 20 min som resulterar i en total försening på en timme. Om resan hade slutat i Strängnäs, skulle man inte fått någon ersättning eftersom de extra förseningsminuterna endast hade att göra med en bussresa. Nu gjorde dock förseningen att man missade ett anslutande tåg i Strängnäs och båda tågen ingår i samma resa. Betyder det att man i detta fall kan räkna detta som en tågförsening på 60 minuter, eller ska en del av förseningen tillföras UL som inte gjort tillräckligt snabba och flexibla tidtabeller?

    3: Tåg 172 ankommer till Enköping 20 minuter försenat. Bussavgången 14:10 avgår i tid och ansluter med tåg 942, men i och med att tåg 172 var försenat, missade man 14:10-bussen. 15:12-bussen visar sig inte dyka upp i Enköping, så man tar istället 16:22-bussen till Strängnäs, med en total försening till Läggesta på 2 timmar.

    Kan man i detta fall skylla hela förseningen på SJ, eller kan man skylla en förseningstimme på UL? Om tåg 172 hade kommit fram till Enköping lite tidigare, skulle man inte råkat ut för någon försening alls.

    Jag tycker att det verkar vara svårt att avgöra vems fel en försening är i sådana här situationer. För restidsgarantin är det av stor vikt att avgöra om det är tågets fel eller bussens fel.

   • klgsjlsa Says:

    Problemet är att man ska ge restidsersättning för hela tågsträckan Västerås-Enköping+Strängnäs-Läggesta om man blir sen till Läggesta, men bara om förseningen är SJ:s fel. Är förseningen istället UL:s fel, ges ingen ersättning alls. Om både SJ och UL varit bidragande till förseningen, måste man avgöra hur stor del av förseningen som orsakades av SJ. Detta verkar komplicerat.

   • arskortguldsj Says:

    Som jag ser det ersätts resan inte alls av Resplus restidsgaranti då det inte är frågan om ren tågresa.

    Om något av SJ-tågen är 60 minuter eller mera sena får du ersättning enligt EU-reglerna men inte om du blir 60 minuter sen eller mer pga av sprucken anslutning Enköping eller Strängnäs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: