SJs nya bagageregler

Cykel i cykelväska går alldeles utmärkt.
Cykel i cykelväska går alldeles utmärkt.

From den 8 juni gäller följande bagageregler för SJs tåg:

För att resan ska bli lika bekväm och säker för alla finns det några enkla regler för hur mycket bagage var och en får ta med sig, och var bagaget ska placeras ombord.

På SJs tåg får du endast ta med dig så mycket bagage som du med enkelhet själv kan bära.

Grundregeln är högst två väskor per person samt datorväska/handväska. Du får även ta med dig ett specialbagage som hopfällbar barnvagn, skidor, golfbag, musikinstrument eller hopfällbar cykel. Skidor och hopfällbar cykel ska förvaras i skyddande fodral.

Det är inte tillåtet att ta med sig föremål som är farliga, störande eller som inkräktar på dina medresenärers utrymme. Du som resenär ansvarar själv för att bära ombord/bära av ditt bagage, placera det rätt och hålla uppsikt över det under resan.

Allt bagage ska placeras i tågets bagageställ, på hatthyllor eller under sätet. Barnvagn ska fällas ihop och placeras så att den inte stör framkomligheten ombord.

Av säkerhetsskäl har SJs personal rätt att neka resenär med farligt bagage eller för mycket bagage tillträde till tåget.

1.  Varför har SJ bagageregler?
SJ erbjuder en av branschens mest generösa bagagepolicys.
Bagageregeln finns till för att säkerställa säkerheten ombord på våra tåg då utrymningsvägar måste vara fria under hela resan.

2. Hur mycket bagage får jag ta med mig?
Du får ta med dig två väskor/ryggsäckar var samt en dator-/handväska. Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, till exempel i form av en barnvagn eller skidor i fodral.
Tänk på att bagageutrymmet ombord är begränsat.

3. Hur stor får en väska vara?
Allt bagage ska kunna inrymmas i tågets bagageställ eller hatthyllor.
Grundregeln är där för att väskor ska vara mindre än 80x50x35 cm.

4. Vad räknas som specialbagage?
Till exempel hopfälld barnvagn, bilbarnstol, skidor i fodral, hopfälld cykel i någon form av väska, golfbag, musikinstrument i fodral, fiskespö i fodral.

5. Kan jag även ta med mig en barnvagn trots att jag redan har med mig två väskor och skidor?
Det blir ju totalt fyra bagage.

Ja, i detta fall gör vi undantag för barnvagnen.

6. Varför har inte ombordpersonalen möjlighet att hjälpa till att lasta av och på mitt bagage?

Ombordpersonalen har en mängd säkerhetsrelaterade uppgifter vid ett uppehåll och kan därför inte hantera kundernas bagage samtidigt.
Det är även en arbetsmiljöfråga och därför ansvarar varje resenär för att själv bära ombord sitt bagage.

Informationen kommer från http://jernbane.net/ forum för norska och även svenska järnvägsintresserade.

Annonser

7 svar to “SJs nya bagageregler”

 1. Lillemor Carlsson Says:

  Lycka till säger jag…… Ska bli spännande att se om det kommer att fungera när det väl kommer till kritan för hur många gånger har man inte sett överlastade resenärer komma släpande på mer eller mindre hela sitt bohag.

 2. jgjfjfjdufufuffff Says:

  Förvirrande regler. SJ räknar upp exempel på specialbagage, men det är uppenbart av beskrivningen att det även finns andra sorters specialbagage. Kan en väska vara specialbagage så att man på så vis kan ta med sig tre väskor, varav två räknas som väskor och en som specialbagage? Kan man t.ex. ha kläder istället för golfklubbor i golfväskan?

 3. Tobias Says:

  Det är ju bara för personalen då, att vägra ombordstigning för vederbörande eller lämna bagaget. Enligt förköpsinformation
  som du godkänner när du köper biljetten.

  • Lillemor Says:

   En sak är att skriva det, en annan är att få det att fungera i.praktiken. Det kan komma att bli väldiga diskussioner vid ombordstigning något som.i sin tur kan leda till.förseningar…. Jag hoppas att.Årskort guld håller ögon och öron öppna och ge oss information om.hur det fungerar…..

   • arskortguldsj Says:

    Tror att SJ helt enkelt velat vara lite tydliga och har en regelverk som man kan stödja sig på och hänvisa till om det blir frågor.

    Sedan kan man i praktiken vara pragmatiska men alltid ha möjlighet att hänvisa till regelverket om det blir för mycket bagage och/eller om det är ont om plats på tåget.

    Men jag kommer att hålla koll . . . . 🙂

 4. Jonas Says:

  Cykelväska borde vara ok då alltså. Jag och sambon ska cykla ett välgörenhetslopp genom sverige och har bokat 1:a klass på snabbtåg vagn 1. Nåt tips inför resan med varsin cykel ( i rena hela cykelväskor såklart).

  Trevlig blogg!

  • arskortguldsj Says:

   Tack för dom vänliga orden.

   Ett tips är att en cykel i cykelväska trots allt är stor – och två dubbelt så stor – och det finns egentligen ingen plats för cyklarna i 1 klass. Är det få resenärer kan man ta upp två platser per cykel genom att blockera två platser men är det mycket resenärer kan det bli knepigt.

   Tala i så fall med personalen om dom känner till någon bra plats. Ibland kan det gå en hel tom vagn obokad och då löser det sig smidigt eller så kanske man kan använda ledig plats i bistron eller i vagn 7.

   Trevlig tågresa och cykeltur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: